Teknologi

- Iphone inneholder en hemmelig spionprogramvare

Harde påstander fra Edward Snowden.

Foto: Lars Wærstad (Side3.no)
Publisert

Ifølge NSA-varsleren Edward Snowden har alle iPhone-telefoner en hemmelig programvare installert som kan lar personer overvåke brukeren uten deres viten. Snowden hevder at denne hemmelige spionprogramvaren kan fjernaktiveres av myndigheter, skriver Independent.

Amerikaneren måtte rømme hjemlandet etter han avslørte hvordan USA driver massiv overvåkning av telefon - og datatrafikk av både sine egne og utenlandske brukere. I 2013 søkte Snowden politisk asyl i Russland og i 2014 fikk 31-åringen forlenget oppholdstillatelsen i landet med tre år.

Da avsløringene kom valgte amerikanske myndigheter å sikte varsleren for spionasje.

Foto: Laura Poitras Glenn Greenwald (Ap)

Det er gjennom sin russiske advokat at den tidligere etterretningsoperatøren kommer med sine påstander.

- Edward bruker ikke en iPhone. Han har en helt enkelt telefon. Iphonen har en helt spesiell programvare som kan aktiveres og samle inn informasjon om brukeren uten at vedkommende trenger å gjøre noe. Det er derfor han (Snowden journ.anm) nekter å benytte seg av denne typen telefon, forteller
Anatoly Kucherena til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Selv sier Apple at de har gjort deres telefon mye vanskeligere å overvåke enn tidligere, og blant annet gjort det umulig for myndigheter å hente ut en brukers personlige data. 

Independent skriver at det nylig ble avslørt hvordan britisk etterretning benytter seg av telefonens UDID - den unike identifikasjonen hver telefon har -  for å spore brukere av iPhone. Så langt er det ikke kommet noen avsløringer om et hemmelig spionprogram på telefonen.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2015.

Les også