Hvorfor gir trenings-appen deg forskjellig resultat hver gang?
Den samme turen kan variere med flere hundre meter og kalorier.

Forskjellige former for treningsapper, aktivitetsarmbånd og smartklokker har gjort treningshverdagen litt mer spennende. Ikke bare kan man følge med på progresjon over tid, men du kan få utrolig detaljert oversikt over hva du faktisk har gjort.
Skritt, høydeforskjell, avstand, fart, lengde og kalorier. Alt for å holde motivasjonen oppe.
Utrolig unøyaktige
Men de fleste appene bør du ta med en solid klype salt. Det er nemlig ikke slik at treningsappene er noe i nærheten av så nøyaktige som de liker å gi inntrykk av.
Side3 har spent på oss en Apple Watch, en iPhone 6S Plus og en HTC One for å se om det er noen sammenheng mellom resultatene som gis.
De to telefonene har vi latt kjøre Sports Tracker, mens Apple Watch har fått bruke sitt eget treningsprogram. Det er derimot verdt å påpeke at den benytter GPS-enheten i mobiltelefonen.
Resultatet vår viser at tallene de forskjellige appene genererer spriker i alle retninger.
Turen vi har gått er ifølge Google Maps ganske nøyaktig 7 kilometer i den ideelle verden, men kryssing av gaten er likevel nødvendig grunnet veiarbeider.
Første runde
Ved første test (mye nedoverbakke) ble resultatet det følgende:
- Apple Watch: 509 kcal over 7,20 km
- Sports Tracker@iPhone: 523 kcal over 7,50 km
- Sports Tracker@HTC One: 463 kcal over 7,07 km (selv om denne ble skrudd av et par minutter senere)

Da vi tok nøyaktig den samme turen tilbake (mye motbakke, litt høyere intensitet), ble resultatene igjen spredd i vildens sky.
- Apple Watch: 210 meter kortere, men 77 kcal mer energibruk
- iPhone: 360 meter kortere, 29 kcal mindre energibruk
- Android: 30 meter kortere, 65 kcal mer energibruk

Dermed ser det tilsynelatende ut til at Android-utgaven er mer konsistent enn på iPhone - til tross for at iPhone også kan hente data fra Apple Watch.
Hvorfor er det slik?
Side3 har forsøkt å få en forklaring fra både Apple og Sports Tracker om hvorfor resultatene spriker i såpass stor grad, men vi har ikke fått noen svar svar på spørsmålene.
Men sannsynligvis ligger det en myriade av feilkilder i målingene.
GPS er nemlig ikke så nøyaktig som mange tror. Omfattende målinger viser at feilmarginen gjerne rundt åtte meter, selv når alt er i orden.
I tillegg kommer utfordringer forbundet med at GPS-enhetene bør ha kontakt med 6-8 satellitter for å fungere optimalt. Dette er spesielt utfordrende i bymiljøer eller der det er mye vegetasjon.
For å kompensere for unøyaktighet i målingene, benyttes det en rekke forskjellige teknikker for å korrigere resultatene. En relativt vanlig måte er for kartene å anta at du følger en vei, selv om GPS-informasjonen egentlig viser at du går midt inni et bygg, og dermed "flytter" deg flere meter.
Dette er årsaken til at GPS-en i biler av og til tror du er på en helt annen vei enn du egentlig er, fordi den "gjetter" feil.

Flere treningsapper har også funksjonalitet som "snapper" deg til veien, eller regner ut gjennomsnittet fra mange punktmålinger - fremfor å ta all rådata som god fisk. Men siden det her gjøres antagelser, skapes nye feilkilder.
I tillegg bruker gjerne mobiltelefoner det såkalte A-GPS-systemet (Assisted Global Positioning System), der posisjon din ikke bare avgjøres av GPS-signaler, men også med hjelpeinformasjon fra mobilnettet.
En annen vesentlig feilkilde, spesielt når det kommer til kaloriutregning, er at det ofte dårlig topografiske data tilgjengelig i treningsappene, mens barometermålingene er for unøyaktige.

På samme turen hevdet iPhone-utgaven av Sports Tracker at vi gikk fra 1 til 280 MOH. Android-utgaven mente derimot at det var fra 61 til 200 MOH.
Når én ting blir feil, blir alt feil
Hvis appen bruker mer eller mindre ukorrigert informasjon - eller korrigerer feil - er sannsynligheten stor for at den mener at distansen du har beveget deg er for lang.
Dette fører til en del uheldige følgefeil. For eksempel vil den da overvurdere hastigheten du beveger deg i.
Og når telefonen har feil informasjon om både hastighet og avstand, da er det umulig å regne ut energiforbruket korrekt.
Så om appen din sier at du har løpt lenger, raskere og brukt mer kalorier enn vanlig, så kan det hende at den tar feil...