Mobildata: Hvor mye er 1 GB data?

Hvor mye data er egentlig 1 GB?

Hvor lenge holder egentlig 1 GB på mobilen?

<b>FILMSTRØM:</b> Film konsumerer mye data og streaming av film via tjenester som Netflix, Viaplay eller NRK.no forbruker lett over 1 GB data i løpet av en time om du ikke passer på.
FILMSTRØM: Film konsumerer mye data og streaming av film via tjenester som Netflix, Viaplay eller NRK.no forbruker lett over 1 GB data i løpet av en time om du ikke passer på. Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Har du et vanlig mobilabonnement fra Telenor, Telia, One Call, Talkmore, Chili eller noen andre, så har du trolig en viss mengde datatrafikk inkludert i abonnementet.

Det kan være alt fra 1 til 1000 GB per måned. Men, vet du hva du faktisk kan gjøre for datamengden du betaler for?

Hvor mye mobildata bruker du mens du streamer en god serie på Netflix eller ser en god film på mobilen? Hvor mye mobildata bruker vanlig nettsurfing? Hvor mye mobildata trenger du egentlig?

Jakter du på det billigste mobilabonnementet, bør du nemlig vite hvor mye data du bruker og hvor mye data du egentlig trenger.

1 GB i timen

Det «verste» du kan gjøre om du har et abonnement med lite mobildata er å strømme video fra Netflix, NRK, YouTube eller en annen strømmetjeneste.

<b>MOBILDATA:</b> Hvor mye data du får ut av mobilabonnementet ditt avhenger hvilke tjenester du bruker og hvilke innstillinger du bruker. Streaming på NRK.no kan raskt tappe mobilabonnementet ditt for opp til 1,5 GB med data i timen.
MOBILDATA: Hvor mye data du får ut av mobilabonnementet ditt avhenger hvilke tjenester du bruker og hvilke innstillinger du bruker. Streaming på NRK.no kan raskt tappe mobilabonnementet ditt for opp til 1,5 GB med data i timen. Foto: Skjermbilde fra appene

Her kan du kan du raskt brukte mer enn 1 GB med data per time du streamer.

Ved å bruke standardinnstillingene i NRK-appen, vil du ha brukt opp datakvoten din i løpet av to timer om du har et abonnement med 3 GB data inkludert.

LES OGSÅ: Kan du disse Snapchat-triksene?

Hvor mye mobildata?

Vi har målt dataforbruket som går med til 1 time streaming/bruk.

  • Netflix (standard): 280 MB (0,28 GB)
  • Netflix (maks data/høykvalitet): 1,2 GB
  • NRK TV (automatisk): 1,5 GB
  • NRK TV (lav): 140 MB (0,14 GB)
  • YouTube: 243 MB (0,24 GB)
  • NRK Radio: 100 MB (0,1 GB)
  • Lydbok (Fabel): 35 MB (0,035 GB)
  • Spotify (lav/datasparing): 17 MB (0,017 GB)
  • Spotify (normal kvalitet): 42 MB (0,04 GB)
  • Spotify (høy kvalitet uten datasparing): 180 MB (0,18 GB)
  • Google Maps: 80 MB (0,08 GB)
  • Nettsider:ca. 333 nettsider = 1 GB

NB! Forbruket vil variere basert på hvor god forbindelse du her, hvor rask mobilen din er, om den er på 3G eller 4G-nettet og så videre, så se på tallene over som en pekepinn på hvor mye datatrafikk som brukes.

Vi målte streaming av video via Netflix, NRK-appen og YouTube. Her varierer resultatene mye. NRK konsumerer mest data med standardinnstillingene (automatisk) slått på. Her målte vi et dataforbruk på 1,5 GB i løpet av en time med strømming. YouTube og Netflix er blitt «gjerrigere siden vi gjennomførte tilsvarende test for noen år siden.

Netflix bruker brukte i vår test kun 243 MB data på én time. Det betyr at du kan se cirka fire timer video per GB data. Har du et abonnement med 4 GB data kan du se 16 timer på Netflix før datakvoten er brukt opp.

YouTube er også blitt «gjerrigere». For fire år siden målte vi et dataforbruk på 0,65 GB per time, mens YouTube nå brukte nesten like lite som Netflix, med 278 MB per time (0,28 GB).

LES OGSÅ: 15 erotiske filmer du kan se med kjæresten

Lyd er ok

Mens video er den store «synderen» når det kommer til å bruke opp mobildatakvoten, så kan du ganske trygt strømme lyd på mobilen. Bruker du NRK sin utmerkede radio-app bruker du cirka 100 MB på en time. Siden det går (cirka) 1000 MB per GB vil du kunne lytte hele 10 timer på radio før du har brukt opp 1 GB.

Hvor mye mobildata bruker lydbok?

Lydbok er noe av det som er mest mobilvennlig om vi ser kun på mobildatabruken. Her målte vi et forbruk på 35 MB per time. Det betyr at du kan lytte 28 timer til lydbok per GB data.

<b>BEGRENS MOBILDATA-BRUKEN:</b> De fleste apper har muligheter som gjør at du kan strupe bruken av mobildata. NRK forteller deg faktisk hva du kan forvente å spare (til venstre).  
BEGRENS MOBILDATA-BRUKEN: De fleste apper har muligheter som gjør at du kan strupe bruken av mobildata. NRK forteller deg faktisk hva du kan forvente å spare (til venstre).  

Slik sparer du mobildata

Den beste måten å spare mobildata på er selvsagt å ikke bruke mobildata, men laste ned ting på forhånd. Mange apper som Netflix, Spotify og lydbok-apper som Fabel og Storytel lar deg laste ned innhold for lagring lokalt på mobilen. Det vil gjøre at du kan se og lytte til innhold uten å bruke store mengder mobildata.

<b>MOBILDATA:</b> Du kan selv påvirke hvor mye data mobilen din skal bruke. Android og Apple har litt ulike måter å løse dette på. I Android-telefoner kan du selv sette en maksimal grense for databruk hver måned.
MOBILDATA: Du kan selv påvirke hvor mye data mobilen din skal bruke. Android og Apple har litt ulike måter å løse dette på. I Android-telefoner kan du selv sette en maksimal grense for databruk hver måned. Foto: Hallvard Lunde

Stryp kvaliteten

Den neste beste måten å spare mobildata på, er å strype kvaliteten. Både hos Spotify, Netflix og NRK kan du skru ned kvaliteten og be om at datamengden som brukes reduseres. Hos NRK målte vi altså 1,5 GB per time med standardinnstillingen (automatisk) på. Velger du å skru ned til innstillingen «Lav», så kan du tidoble seertiden på samme mengde mobildata.

Hva kan du gjøre med 1 GB data?

  • 4 timer med Netflix
  • 40 minutter med NRK.no
  • 4 timer med YouTube
  • 10 timer med radio
  • 28 timer lydbok
  • 24 timer med Spotify
  • 333 nettsider

Husk også på dette om du lar små barn bruke mobilen din. De tenker ikke på at noen minutter på NRK Super er nok til at datakvoten din krymper radikalt, med mindre du sørger for å strype kvaliteten på strømmingen.

Tidobler lyttetiden på Spotify

På Spotify reduserte vi datamengden fra 180 MB per time til 17 MB per time ved å gå fra høy kvalitet og uten databegrensing til lav kvalitet med databegrensning. Da går du fra å kunne lytte 5,5 timer til 58 timer per GB. Da kan nok enkelte leve med at kvaliteten på lydstrømmen blir noe forringet.

Mengden data som brukes vil når du streamer film vil som regel avhenge av flere ting. Alt fra hvilken tilkobling du har, hvor mye fart som faktisk leveres og abonnementet ditt. Du kan forsøke å «strype» dataforbruket med å skru av muligheten for 4G i mobilen din, men trolig vil heller ikke 3G redde deg fra at datakvoten din raskt spises opp av filmstreaming.

Pass på GPS-en

Bruker du Google Maps for å navigere fra A til Å må du passe på, spesielt om du besøker eksotiske utland.

Google Maps bruker ikke mye data, men litt. Vi har tidligere målt forbruket til cirka 80 MB på en time. Det betyr at 12,5 timer med navigering i løpet av en måned har forbrukt 1 GB.

Vær også forsiktig med å bruke GPS-apper som laster ned data i land utenfor EØS/EU, siden det da raskt kan påløpe store kostnader. Innenfor EU/EØS kan du bruke data på samme måte som hjemme uten ekstra kostnad.

333 nettsider = 1 GB

Surfing på nettsider forbruker også data, selv om vi snakker om relativt små mengder. Vi har tidligere målt vi har målt ulike forsider som VG.no, SIDE3.no og NRK.no til å være mellom 1 til 8 MB. Datamengden vil trolig gå ned ved gjentatte besøk, siden mobilen lagrer noen filer lokalt dersom den aktuelle siden er lastet tidligere.

Sier vi for enkelhetens skyld at en nettsiden «veier» 3 MB for hver nedlasting, så kan du surfe innom 333 nettsider før du har brukt opp 1 GB. Det utgjør 11 nettsider per dag i en måned. Trolig er dette et konservativt anslag.

Du kan øke dette betraktelig ved å bruke en nettleser som forbruker lite data, som Opera, Chrome, Vivaldi og andre som har egne «mobilinnstillinger», der bilder og annet «tungt» innhold komprimeres eller holdes tilbake.

Hva må du gjøre?

Det er upraktisk å skru helt av mobildata, selv om det kanskje er det du bør gjøre på barnas mobil og på din egen om du overhodet ikke ønsker å bruke data på mobilen.

Konsekvensene av det er at du for eksempel ikke får brukt iMessage på iPhone når du ikke er koblet til et trådløst nett og du vil oppleve at meldingene dine ikke blir sendt og at du til stadighet må sende meldinger på nytt som SMS.

Du vil også oppleve at MMS-er ikke blir sendt.

Den smarte måten å håndtere mobildata på er å bestemme nøyaktig hva som skal få bruke data.

Mobildata på iPhone

På iPhone gjør du det under Innstillinger -> Mobilnett -> Rull ned til seksjonen «Mobildata». Her må du gå gjennom app for app og skru av muligheten for å bruke mobildata.

På den måten kan du bestemme nøyaktig hvilke apper som skal få lov til å bruke mobildata. Dessverre kan du ikke sette noe sperre på hvor mye data disse appene kan bruke.

Et tips er å skru av muligheten for å bruke 4G for alle apper, for så å åpne for de appene som du faktisk bruker. Etter et par uker vil du se at du har åpnet for ofte brukte apper som Safari, Chrome, Facebook og Instagram, men trolig vil du se at du aldri trenger å bruke mobildata for majoriteten av appene du har installert.

Dersom du i tillegg ruller helt nederst på denne «Mobilnett»-siden på iPhone, så kan du nullstille statistikken, slik at du kan se hvor mye data du faktisk bruker. På den måten kan du følge med om du har brukt om datakvoten din.

Android har sperre

På Android har du ikke samme enkle av/på-funksjon for om en app skal bruke data, men du kan på en mye enklere måte sette en totalbegrensning på databruken.

Gå til Innstillinger -> Databruk. Skru på «Angi datagrense for mobil» og velg en grense for månedlig databruk. Denne grensen bør være på eller under datamengden du har inkludert i ditt abonnement.

I samme meny kan du også gå gjennom alle appene som bruker data, men her kan du kun begrense bruken av bakgrunnsdata når du er på mobile nettverk.

Tips: Bytt mobilabonnement ofte

Vår erfaring er at lønner seg å være en utro kunde. Du bør sjekke mobilabonnementet ditt minst en gang i året. Ofte introduseres nye abonnement med bedre vilkår, som mer mobildata til omtrent samme pris. Ser du at du kan få mer mobildata hos et annet selskap, bør du bytte umiddelbart. Mobilnettet du får med en ny leverandør kan ofte være det samme som du brukte tidligere. I Norge er det Telenor, Telia og ICE.net som drifter de tre operative mobilnettene. Samtlige norske mobiltelefonoperatører bruker ett av disse nettene.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2019, og sist oppdatert 12/09 2019.

Les også