Her bygger USA sin nye drone-base i Afrika

Det amerikanske forsvaret investerer 0,8 milliarder kroner i Niger.

Foto: (Google Earth)
Publisert

NEW YORK (Side3): Nettstedet The Intercept beskriver byen Agadez i Niger som «et vestafrikansk paradis for menneskesmuglere og en veistasjon for flyktninger og migranter som er fast bestemt på å komme seg til Europas kyst».

The Intercept, som blant annet drives av Edward Snowdens betrodde journalist Glenn Greenwald, har via «The Freedom of Information Act» fått innsyn i det amerikanske militærets planer om å bygge en drone-base i denne byen.

I disse dokumentene omtales prosjektet som «det viktigste, amerikanske konstruksjonsprosjektet i Afrika». Det vil koste hundre millioner dollar, eller 805 millioner kroner etter torsdagens valutakurs.

Drone-basen er ifølge eksperter som The Intercept har snakket med det ferskeste signalet om at USA øker sitt fokus på antiterroroperasjoner nord og vest i det afrikanske kontinentet.

Basen skal etter planen være ferdigbygd i 2017.

- På grunn av operasjonelle sikkerhetsvurderinger, frigir vi ikke detaljer om personellstørrelse eller spesifikke oppdrag eller lokasjoner, inkludert informasjon angående militærbasen i Agadez, sier Pentagons talskvinne Michelle L. Baldanza til The Intercept.

Foto: (Google Earth)

Niger skal være det eneste landet i området som tillater at etablering av en amerikansk drone-base.

Amerikanske myndigheter vil ifølge nettstedet bruke «MQ-9 Reapers» i den nye basen. Dette er en «nyere, større og potensielt mer dødelig modell» enn Predator-dronen, skriver The Intercept.

USA har i årevis operert fra en flybase i Niamey i Nigers hovedstad, men The Washington Post omtalte planene om en ny drone-stasjon i Agadez allerede i september 2014.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2016.

Les også