Velprøvd traver i ny drakt

TomTom One XL Europe

TomTom One har fått mye skryt for pris og brukervennlighet. Nå har den kommet i ny drakt med widescreen, hvordan klarer den seg i dagens konkurranse?

Publisert Oppdatert

TomTom One XL

Spesifikasjoner

  • Skjerm: 4,3" wide
  • Kart: Europa
  • Kartgrunnlag: TeleAtlas Q1/2007
  • GPS: SIRF Star III
  • TMC: ekstrautstyr
  • Bluetooth: ja
  • MP3: nei
  • Bildeviser: nei
  • Fotobokser: abonnement

Egentlig er det ikke fryktelig mye som skiller TomTom One XL fra TomTom One bortsett fra den store skjermen, men nye One XL har fått en ny mulighet for trafikkmeldinger. Mens One kun kan ta inn trafikkmeldinger via mobiltelefon og TomToms Plus-tjeneste (betalingstjeneste), har One XL fått støtte for TMC via radio. En slik TMC-RDS-antenne er dog ekstrautstyr som koster rundt 800 kr, så TomTom One XL er absolutt ikke den billigste løsningen hvis du skal ha smart navigering rundt trafikkfellene. One XL har dog den samme muligheten som lillebror for trafikkmeldinger via mobiltelefon og TomTom Plus-tjenesten, men denne er ikke tilgjengelig i Norge. Merk at Bluetooth-forbindelsen mellom One XL og mobilen kun kan brukes for GPRS-trafikk til TomTom Plus, ikke som håndfriløsning.

TomTom har mulighet for fotoboksvarsling og oppdatering av databasen. Det beste alternativet for fotoboksvarsling finner du imidlertid fullstendig gratis på det norske TomTom-forumet på nett (http://www.tomtom.nystul.no/forum). Denne databasen er dog noe mer kronglete å installere og håndtere enn TomToms egen. I det hele tatt er TomTom One XL testens enkleste å håndtere mot PC-en i forhold til vedlikehold og oppdateringer - TomTom Home-programvaren er nesten like genial som navigasjonsenhetens ekstremt brukervennlige brukergrensesnitt.

TomTom har svært mange og gode muligheter for ruteplanlegging, og det er veldig enkelt å legge inn avstikkere underveis på ruten. Samtidig som den er lett å håndtere for nybegynneren, er de mange innstillingsmuligheter og finesser for entusiasten. For sistnevnte er også TomTom-forumet på nett en uvurderlig kilde til hjelp og muligheter. TomTom One XL er en av våre absolutte favoritter i denne testen, men prisen kan synes stiv i forhold til enkelte konkurrenter som tilbyr både TMC, Bluetooth-håndfri, MP3-spiller og bildeviser for samme pris.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning