On-Sat Safetracker

TEST: GPS sporingsenhet - SafeTracker

Har du av og til behov for å overvåke bilen, båten, hunden, kona, barna dine eller deg selv? Da kan GPS-enheten SafeTracker være verdt å kikke på.

Publisert Oppdatert

Produktet SafeTracker fra det norske selskapet On-Sat er en liten alarm- og sporingsenhet som bruker GPS- og GSM-teknologi for å kommunisere mot en eller flere mobiltelefoner. I tillegg kan man kontrollere GPS-enheten via On-Sat sin hjemmeside.

Noen mulige bruksområder kan være for å sikre/overvåke bil, båt, campingvogn, motorsykkel eller en barnevogn. Du kan også bruke den selv eller gi den til andre som ønsker litt ekstra trygghet. SafeTracker kan du også feste på hunden din - enten for å spore den når du jakter eller for å finne den når den har tatt seg en ulovlig luftetur.

Mange funksjoner

SafeTracker byr på mange funksjoner. SOS-funksjonen sender en "Hjelp"-melding med sist kjente posisjon. Det også mulig å koble seg mot en vaktsentral.

Ønsker man å bruke SafeTracker til overvåking kan man aktivere en sonealarm. Her vil SafeTracker gi beskjed dersom enheten beveger seg utenfor en bestemt sone som du bestemmer selv innenfor intervallet 40 til 5000 meter.

Ønsker du å "følge etter" enheten din kan du starte en sporing. Da får du en ny SMS med enhetens posisjon hvert minutt.

Uavhengig av tjenestene over kan man når som helst motta posisjonen til enheten ved å ringe den opp. Alle funksjoner kan styres fra mobiltelefonen via SMS eller via OnSat sin hjemmeside.

Noen mangler

Sikkerhetsenheter av denne typen gjør at vi stiller store krav til funksjonalitet og brukervennlighet. I tillegg må enheten også være robust og nøyaktig.

Enheten er ikke laget for tøff behandling. En vanntett pose følger med, men den bør likevel behandles forsiktig. Vi synes også av/på-knappen var for "utydelig" og glir lett over til "off" om man kommer bort i den. Lyssignalene som viser om enheten er på og om man har signaler er også umulige å se i dagslys.

Enheten har også mulighet for ekstra antenne.

Ifølge teknisk direktør i SafeTracker har de gjort tester hvor de har gjemt enheten under panseret på en bil, i bagasjerommet og i motorrommet i en båt og fått gode resultater. Vi testet den under bilsetet uten å få kontakt. Et alternativ i slike tilfeller er å koble til en ekstra antenne.

- Elektronikk vil skape forstyrrelser, så under bilsetet og under stereoen er dårlige plasseringer, sier Amir P. Ghazishoar i On-Sat.

Hvor enheten plasseres blir derfor ditt ansvar. Test ut ulike " gjemmesteder" til du finner et som fungerer. SafeTracker kan kobles til bilens 12V-anlegg eller direkte på batteriet.

En annen minus vi har notert oss er at enheten ofte brukte lang tid på å respondere med sine meldinger til vår mobil. Fra vi ringte opp enheten til den svarte tok det ofte mer enn tre minutter. Er du på "jakt" etter bilen eller båten din er tre minutter lang tid.

De to største svakhetene er batterilevetid og at enheten kun oppdaterer sin egen posisjon hver fjerde time. Blir bilen din stjålet har tyvene med andre ord inntil fire timer på seg på å komme seg unna eller gjemme bilen. Kjøres bilen inn i en garasje før du har fått bedt om posisjon eller enheten selv har oppdatert posisjonen sin, vil du kun få sist kjente posisjon - som gjør lite eller ingen nytte i slike tilfeller.

Årsaken til den sjelden oppdateringen av posisjon er gjort for å spare batteriet. Nye enheter vil imidlertid ha en funksjons om gjør at du kan justere oppdateringshyppigheten selv.

Verdt pengene

I løpet av vår testperiode ble SafeTracker modifisert, slik at nye enheter kommer med funksjonalitet som i stor grad skal rette på våre innvendinger nevnt over. I tillegg kommer det nye funksjoner, som mikrofon som muliggjør overføring av tale. Det utvikles også en vanntett boks for bruk utendørs sammen med hunder/dyr eller i båt. Som ekstrautstyr kommer det også en ekstern batteripakke som gir en batterilevetid på cirka 4 måneder. I sum tror vi dette er nok til at alle som har behov for en alarm- og sporingsenhet vil synes det er en god investering. Med alle forbedringer på plass ville nok også karakteren hoppet et trinn opp til en god femmer..

Pris: 3.338 kr første år, deretter 990 kroner i året. Kobling mot Securitas koster 700 kr/år.

Leverandør: www.on-sat-no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning