Drone kjøpeguide

Slik velger du riktig drone

Utvalget av dronen for vanlige forbrukere har eksplodert, så hvilken drone skal du velge? Vi hjelper deg på vei.

DRONE: Quad-koptere med kamera, såkalte droner, har blitt populære både blant amatører og profesjonelle.
DRONE: Quad-koptere med kamera, såkalte droner, har blitt populære både blant amatører og profesjonelle. Foto: Lars Vidar Nordli
Publisert Oppdatert

Hva er en gimbal?

Gimbal er nok et ord ikke alle er like kjent med. Man kan forenklet si at det bare er et annet ord for steady-cam. De brukes ofte på droner for å gi stødigere bilde.

En gimbal består av et kamerafeste festet til to eller tre motorer, som igjen er koblet til et kretskort og et gyroskop.

Signalene fra gyroskopet går til motorene som lynraskt kompenserer for bevegelser i alle retninger.  Dermed spiller det ingen rolle om du er ustø på hånden, eller om dronen det er festet til vingler rundt i luften. Videobildet blir fjellstøtt.

Gimbal-er er populære på droner, men det finnes både håndholdte varianter og modeller som er ment å strappes fast i kroppen eller på hjelmen.

En gimbal med to moterer kalles ofte 2D-modeller, mens de med 3 motorer kalles 3D. Forskjellen er at den tredje motoren også motvirker rotasjon, noe som kan gjøre panoreringer mye mykere og penere.

En god gimbal koster gjerne 2-3000 kroner, men du kan finne billigere versjoner for droner til under tusenlapper i utenlandske nettbutikker.

Dronefeberen ser ikke ut til å legge seg med det første, og stadig flere amatører og profesjonelle innen både RC og fotografering tar i bruk droner for å få spektakulære foto- og videoopptak.

En ulempe med dronenes popularitet er at det har blitt veldig mange modeller og produsenter å velge mellom.

Og du trenger ikke begrense deg til det norske markedet engang. Kina-butikker som Banggood.com og HobbyKing.com selger mer enn gjerne fra sitt droneutvalg til nordmenn. Bare pass på momsfellen.

Så hvordan finner du den beste dronen for deg?

Her er våre tips om hva du bør se etter i en drone, og noen kjøpetips basert på hva vi vet om dronemarkedet akkurat nå. Vi har linket til nettbutikkene som har de aktuelle dronene billigst i skrivende stund.

Ting å sjekke

Når du begynner å få en idé om hvilken drone som passer for deg er det noen spesifikasjoner som kan være greit å sjekke før du trykker på kjøp-knappen.

  • Hvor lenge kan dronen fly på en lading?
  • Hvor lang tid tar det å lade batteriet igjen?
  • Hva er maks rekkevidde mellom dronen og kontrolleren?
  • Kan et eventuelt påmontert kamera overføre bilder live under flyging?
  • Hva er rekkevidden på videooverføringen?
  • Hva er video og fotooppløsning på kameraet?
  • Trenger du noe ekstrautstyr?
  • Hvor mye veier dronen?

Sistnevnte kan ha betydning om du vil tjene penger med dronen din. Nye regler fra nyttår skiller nemlig på droner under og over 2,5 kilo. Dronene vi har snakker om her veier alle godt under dette.

Med eller uten kamera

Et av de første valgene du må ta er om du vil ha kamera på dronene din.

Det første du må bestemme deg for er om du vil ha kamera på dronen din. Et kamera vil fordyre dronekjøpet, men for veldig mange er det akkurat muligheten til å ta bilder og filme fra luften som er kult med droner.

Om du først og fremst liker RC-aspektet ved det så kan du spare litt ved å velge en kameraløs modell.

Hubsan 4X HD er et eksempel på en morsom liten drone med kamera. Kameraet har 720p-oppløsning og videoen lagres direkte på et MicroSD-minnekort og fås til rundt 500 kroner.

Dronen har kommet i ny versjon som blant annet skal greie å holde høyden selv, uten at vi har sett den i norske butikker enda.

Droner uten kamera

Det finnes mange droner som heller lar deg bruke ditt eget kamera.

Det finnes mange modeller som lar deg kjøpe ditt eget kamera å montere på i ettertid. Det gjør at du kan få relativt god bildekvalitet fra en relativt billig drone. Et GoPro-kamera gir jo like god video uansett hvor mye dronen det sitter under koster.

KNØTT: Hubsan 4X HD er en liten drone med HD-kamera og koster ca. 500 kroner.
KNØTT: Hubsan 4X HD er en liten drone med HD-kamera og koster ca. 500 kroner.

Ulempen er at du kan være uheldig å få en kombinasjon der stråling fra kameraet forstyrrer kontrollsignalene til dronen din.

Dette er et relativt vanlig problem. De fleste prøver derfor å få lagt til en videolink som kan overføre bildet på en annen frekvens enn 2,4 GHz frekvensen wi-fi bruker. Vi skal ikke gå inn på fremgangsmåter for det her, men om du vil ha minst  mulig fikling kan det være lurt å gå for en drone som har dette innebygd.

Kraftig nok

Et viktig aspekt er å velge en drone som faktisk kan løfte et GoPro-kamera, eller andre action-kameraer. Et GoPro-kamera er jo heller ikke billig, så du kan jo fort ende opp med å bruke mer enn hva en modell med påmontert kamera koster.

På den annen side kan du jo bruke GoPro til mye annet morsomt også.

Det finnes likevel mange billigere alternativer enn GoPro. Et prissøk gir oss en rekke treff på actionkameraer til under tusenlappen, men kvaliteten er neppe den samme som på dyrere kameraer.

Ferdig klargjort

En mulighet er er DJI Phantom 2. Dette er en drone uten gimbal og kamera, men hvor all elektronikken er lagt til rette for ettermontering. Spesielt om du går for DJI sin egen Zenmusem H3-3D gimbal skal monteringen være smertefri.

Det er også gjort lagt klar koblinger for videolink direkte fra GoPro, noe som kan være veldig fiklete å få til fra grunnen av.

Fotodroner

De de dyreste dronene er gjerne de beste.

Skal du ha en drone med innebygget kamera som fotoverktøy, så diskvalifiserer det de små dronene, i alle fall de vi vet om.

Ikke bare er det satt inn billige og små kameraer her for å holde pris og vekt nede, men de har heller ikke noe form for stabilisering. Det er også de færreste små droner som har GPS og kompass innebygd slik at de sjelden står veldig stille i luften.

SELVMONTERING: DJI Phantom 2 kommer uten gimbal eller kamera, noe som gjør den billigere. Et godt kamera og DJIs egen gimbal kan likevel fort presse prisen ganske høyt.
SELVMONTERING: DJI Phantom 2 kommer uten gimbal eller kamera, noe som gjør den billigere. Et godt kamera og DJIs egen gimbal kan likevel fort presse prisen ganske høyt.

Litt større droner kan holde et utsnitt rimelig greit, men uten en gimbal vil du ofte ende opp med risting og et ustabilt videobilde.

ALTERNATIV: Walkera Tali H500 har seks propeller i motsetning til fire som er vanlig.
ALTERNATIV: Walkera Tali H500 har seks propeller i motsetning til fire som er vanlig.
NYKOMMER: 3D Robotics er en ny drone på markedet som tar sikte på å utfordre DJI. SPrisen med gimbal er likevel litt høyere enn for DJI Phantom 3 Professional.
NYKOMMER: 3D Robotics er en ny drone på markedet som tar sikte på å utfordre DJI. SPrisen med gimbal er likevel litt høyere enn for DJI Phantom 3 Professional.

Kongen på haugen

Som fotodroner er derfor Phantom 3-dronene fra DJI overlegne. Disse kommer med et rimelig bra kamera ferdig montert på en egen gimbal.

I tillegg har disse dronene både GPS, kompass, barometer, akselerometer og en optisk sensor som alle hjelper å holde dronen rolig i luften. Det gir et videobilde som er så stødig at det knapt finnes konkurrenter det er verdt å nevne.

Ulempen er selvsagt prisen. Den strekker seg fra over 7000 kroner for Phantom 3 Standard til nesten 14.000 kroner for Phantom 3 Professional.

Du må opp på den dyreste, Professional,  for å få 4K-video, men selv den billigste tar opp i 2,7K oppløsning, altså bedre enn full HD.

Oppløsningen på stillbilder er 12 megapiksler, og du kan justere eksponeringen i sanntid via mobilen eller nettbrettet du har tilkoblet kontrolleren din. Og du får til og med lagret bildene i råformat.

Dyr, men billig

Det er verdt å merke seg at selv om Phantom 3 Standard kan oppleves som dyr, er det vanskelig å finne noen matchende pakke like billig. Skal du ha både drone, gimbal og et matchende kamera skal du slite med å holde prisen lavere.

En konkurrent kan være Walkera. De har mange avanserte droner, for eksempel Walkera Tali H500. Den har likevel en pris på nesten 10.000 kroner, og da må du ha kamera i tillegg.

Nykommer

Nylig lanserte 3D Robotics med det som kan være en utfordrer til DJI sin Phantom-serie. Dronen heter Solo og er beregnet for bruk sammen med et GoPro-kamera. Blant andre Elkjøp selger allerede dronen, men uten kamera eller Gimbal.

Vi har enda ikke fått prøve 3DR Solo men det er på trappene.

Med Gimbal blir uansett dette en dyrere løsning enn DJI Phantom 3, så det gjenstår å se om egenskapene er imponerende nok til å forsvare prisforskjellen.

Et billigere alternativ

Parot Bebop er kanskje den billigste dronen med innebygget kamera og stabilisering.

Om du vil ha noe billigere vil for eksempel Parrot Bebop kutte prisen i to. Den får du får ca. 4500 kroner, med innebygget kamera.

Denne har ikke noe gimbal, men bruker en digital stabilisering ved hjelp av sin 14 megapiksels sensor. Sammen med den innebyggede GPS-en gjør det at du kan få rimelig stødige 1080p-opptak fra denne også, men ikke med like god kvalitet som Phantom 3 eller et påmontert GoPro-kamera kan gi deg.

Vi har ikke prøvd Bebop selv, men anmeldelser og YouTube-videoer forteller oss at opptaket er ca. i klasse med et ok mobilkamera.

KONGEN: DJI Phantom 3 Professional er kanskje den beste forbrukerdronen for foto som er tilgjengelig akkurat nå. Den har så mange stabiliseringssystemer at du nærmest kan parkere den i luften.
KONGEN: DJI Phantom 3 Professional er kanskje den beste forbrukerdronen for foto som er tilgjengelig akkurat nå. Den har så mange stabiliseringssystemer at du nærmest kan parkere den i luften.

Parrot Bebop kan styres fra en mobil eller et nettbrett, men har også en egen kontroller som kalles SkyController. Denne må du kjøpe i tillegg, noe som hever prisen til nesten 8000 kroner, og da kan man jo vurdere Phantom 3 Standard istedenfor.

Mekke selv

Er du nevenyttig finnes det enklere droner du kan modifisere, eller bygge en helt fra grunnen.

Er du elektronikk-interessert og nevenyttig kan man spare noen kroner på å mekke selv. Du kan faktisk kjøpe alt fra ramme, kontrollboks (flykontroller) og motorer separat og skru alt sammen selv. Det kan gi deg en rimelig avansert drone til en litt rimeligere penge.

For eksempel er DJI F450 et populært kit. Her må man likevel lese seg opp litt. Kittet består vanligvis av ramme og motorer, slik at man må kjøpe ting som flight controller, kompass, GPS og håndkontroller i tillegg.

Du kan også kjøpe en billigere drone uten så mange funksjoner, også kjøpe ekstrautstyr selv å montere på. Dette er spesielt populært med Cheerson CX-20, en drone som koster ca. 3000 kroner uten kamera. Holder for GoPro følger med, men ingen gimbal.

Du kan derimot kjøpe gimbal, opptrekkbare landingsføtter, videolink og alt annet du trenger og montere på. Bare vær obs på at dette iblant krever litt teip og lodding, og viljen til å åpne og modifisere flykroppen litt. Disse delene er nok også først og fremst tilgjengelig fra utenlandske nettbutikker.

BILLIGERE: Parrot Bebop bruker ingen gimbal. Istedenfor har den en 14 megapiksels sensor og en vidvinkellinse som passer utmerket til digital stabilisering.
BILLIGERE: Parrot Bebop bruker ingen gimbal. Istedenfor har den en 14 megapiksels sensor og en vidvinkellinse som passer utmerket til digital stabilisering.

Vi har selv lekt oss en del med CX-20, noe som kan være både gøy og frustrerende. Den kan også være en smule upålitelig, så det er nok ikke den beste dronen for nybegynnere.

Racing

SELVBYGG: DJI F450 er et populært selvbyggersett. Det koster rundt 1700 kroner, men her må man i tillegg ha flight controller, GPS, håndkontroller og lignende, så prisen blir fort høyere.
SELVBYGG: DJI F450 er et populært selvbyggersett. Det koster rundt 1700 kroner, men her må man i tillegg ha flight controller, GPS, håndkontroller og lignende, så prisen blir fort høyere.

Kjør om kapp med dronene

Det er ikke bare for fotografering det kan være aktuelt å kjøpe seg en drone. Det begynner å bli populært med drone-racing. Her kjører man langs en forhåndsdefinert rute, gjerne innendørs i en garasje eller en hall.

Her er det nødvendig med såkalt FPV-flyvning (First person View), altså at du har et kamera på dronen som sender videobildet direkte til deg på en skjerm eller en videobrille.

Byggesett

Vi har ikke sett så mye av det i Norge enda, men det ser ut til at det er populært å bygge disse selv ut fra et DJI F450 kit, som vi har nevnt i forrige punkt.

Et alternativ her kan være Hubsan 4X FPV. Dette er en rask liten drone med innebygget kamera og direkteoverføring til en skjerm på fjernkontrollen. Dette øker prisen noe slik at du må regne med å punge ut med over det dobbelte av det bare dronen koster. Vi har sett ferdige kit til ca. 1500 kroner.

MODIFISERT: Cheerson CX-20 er en ganske billig drone du kan modifisere mye. Her har vi for eksempel byttet ut føtter og propeller, montert på en gimbal og GoPro Hero 4, samt lagt til telemetri slik at dronen kan sende informasjon om høyde og fart tilbake til piloten.
MODIFISERT: Cheerson CX-20 er en ganske billig drone du kan modifisere mye. Her har vi for eksempel byttet ut føtter og propeller, montert på en gimbal og GoPro Hero 4, samt lagt til telemetri slik at dronen kan sende informasjon om høyde og fart tilbake til piloten. Foto: Lars Vidar Nordli

Vær oppmerksom på at det selges versjoner av denne dronen uten FPV-sender, noe som kan få den til å fremstå som mye billigere enn den egentlig er.

MOBILBILDE: Et annet alternativ for FPV-flyvning er Cheerson CX-30. Den sender bildet direkte til en app på mobilen din.
MOBILBILDE: Et annet alternativ for FPV-flyvning er Cheerson CX-30. Den sender bildet direkte til en app på mobilen din.

Bilde på mobilen

Et alternativ her er Cheerson CX-30 som er en lignende kameradrone som Hubsan X4. Denne kan sende videostream rett til mobilen eller nettbrettet ditt slik at du kan se hvor du flyr. Samtidig koster denne bare tusenlappen.

Verdt å merke seg er at begge disse to har rimelig lav oppløsning og filmer bare i VGA-oppløsning (640 x 480 piksler), men her er poenget mer å se hvor man flyr, ikke å nødvendigvis å fotografere.

Hubsan X4 FPV kan være en grei inngang til droneracing, eller om du bare liker å ha direktebilde av hva dronen ser.
Hubsan X4 FPV kan være en grei inngang til droneracing, eller om du bare liker å ha direktebilde av hva dronen ser.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning