Knappecellebatterier

Ring 113 om barnet har svelget et slikt

Jo, da. Et knappecellebatteri kan føre strøm gjennom kjøtt.

Publisert Oppdatert

Før jul kunne du lese på Klikk.no om femåringen Ådne som svelget et knappecellebatteri for å tøffe seg for søsteren.

En snarrådig mor ringte straks legevakten, som rekvirerte luftambulanse til Stavanger Universitetssykehus, der gutten øyeblikkelig ble sendt til røntgen og lagt i narkose slik at legene kunne få ut batteriet ut av spiserøret, der det hadde satt seg fast.

Historien fikk oss i teknologiredaksjonen til å fundere. Hvordan kan et knappecellebatteri være så farlig?

Strømmen som er farlig

Den største faren skal være at dersom et batteri setter seg fast i spiserøret, kan det strøm til det omkringliggende vevet slik at det blir skadet eller dør.

- I verste fall vil det kunne bli tært hull på spiserøret, og er det strøm igjen vil batteriet også kunne skade blodkar og organer i brysthulen, sa barnelege Dag Tveitnes til Klikk.no i forbindelse med saken om 5 år gamle Ådne.

Det er kort vei mellom pluss- og minuspolen på et slikt batteri, men vi ville gjerne se hva som skjer om man klemmer fast et batteri i kjøtt. Skjer det noe? Blir det svidd? Vil det koke?

Skinka fikk svimerker

Vi rigget vi opp en iPhone i timelapse-modus og la to nye CR2032-batterier på 3V mellom to skiver med kokt skinke. Effekten var, som du kan se på videoen, ganske voldsom.

Allerede etter en time var det tydelige svarte merker, og etter tre timer nærmest boblet det av skinkeskivene!

Saltet i skinkepålegget kan selvsagt ha bidratt til den voldsomme effekten, siden salt er strømledende.

Effekten er derfor neppe helt sammenlignbar med hva som vil skje med et fastklemt batteri i et spiserør, selv om begge polene på batteriet også da vil ha stor kontaktflate mot det fuktige og slimkledde vevet.

Med Ådne endte det heldigvis godt. Batteriet ble hentet ut, og gutten fikk ingen varige mén.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning