Denne pappboksen er et teknologisk vidunder

Får oss til å tenke tanker vi aldri har tenkt før.

Publisert

Har du noen gang sett på en moderne mobiltelefon i toppklassen - for eksempel en iPhone 6 - og tenkt at skjermen har litt dårlig oppløsning?

Ikke vi heller. Vi har rett og slett slitt med å forstå hvorfor mobilprodusentene forsøker å overgå hverandre med enda høyere oppløsning på skjermene, når vi allerede ikke ser noen forskjell.

Vel, denne pappboksen har endret vårt syn på det.

Det supergeniale vi hadde for tiår siden

Men først et skritt tilbake: Den gang da vi ennå var unge og spreke var det et par teknologier som var fremadstormende. Virtual Reality var det store. På Tusenfryd kunne vi teste skytespill der vi fikk tredd en virtuell verden over hodet, en pistol i hånda - og ble plassert i en liten bås.

Plutselig var man plassert i en egen verden.

Virtuality kalte man det den gang.

Det var utrolig, det var fantastisk. Og så ble det helt stille.

Omtrent samtidig begynte det å dukke opp et fenomen som man bare kalte TV-briller. Det var små briller med integrerte mini-skjermer, med abyssal oppløsning.

Tanken var at en skulle kunne koble til dette på bærbare datamaskiner og bærbare DVD-spillere, og så kunne man sitte på toget og se på film som om det var en 70 tommers skjerm tett innpå deg.

Jeg husker fortsatt at jeg gikk rundt på den gigantiske teknologimessen CES og fikk prøve mer eller mindre gode varianter fra et utall produsenter for et tiår siden. Til og med briller utviklet de, den gang, med integrert gjennomsiktig skjerm. Et tiår før Google Glass.

Men fortsatt sitter vi på toget med en mobil i fanget og ser på Netflix. Hva pokker skjedde med den raske utviklingen?!

Høyteknologisk- og lavteknologisk comeback

VR har alltid fremstått som en teknologi på prøvestadiet, og de siste par årene har det vært masse oppstyr rundt teknologien til Oculus, som de kallert Rift. Dette skal i teorien være den nye generasjonen Virtual Reality.

Prinsippet er dønn identisk med det vi testet tidlig på 90-tallet, med store briller på hodet med integrerte skjermer som har mer-eller-mindre imponerende oppløsning.

Fortsatt er dette på utviklingsstadiet, og på årets CES-messe viste de frem en ny versjon, som de selv innrømmer aldri kommer til å komme i salg.

Prisene er dessuten høye.

Google har derimot gått i en helt annen retning for å nå samme mål. De har innsett at vi alle går rundt med en skjerm av ganske høy kvalitet i lomma: Mobilen.

Hadde det ikke vært mulig å bare modifisere denne litt, og laget VR-briller ut av dette?

Jo visst! Enkelt er det også.

Å gjøre mobilen om til stereoskopiske VR-briller er ikke så veldig komplisert.

Løsningen kaller de «Google Cardboard». Som navnet indikerer er dette for alle praktiske formål bare litt kartong som er brettet sammen for å holde en gjennomsnittlig mobiltelefon.

Det mest høyteknologiske med den er en magnetisk ring på siden. Mobiler har sensorer som kan kjenne at du flytter på denne - og dermed registrere "klikk".

Masseproduksjonskostnaden for det hele antar vi er ubetydelig - så liten er den at Google ikke tar seg bryet med å lage de i store kvanta. Du kan bare laste ned instruksjonene for hvordan du lager det selv her.

Teknologinøytral

Google Cardboard er egentlig ikke noen nyvinning i det hele tatt, en har bare gjenopplivet eldgammel 3D-teknologi og satt det i system med moderne mobiltelefoner.

Om du bruker Apple, Android eller Windows er i utgangspunktet totalt irrelevant, teknologien vil fungere uansett. Alt den er avhengig av er at du har en skjerm som kan vise innhold sterioskopisk (todelt) på skjermen, og så sørger linseelementene og hjernene din for at disse to bildene oppleves som ett bilde når du ser på skjermen gjennom Cardboard.

Alt Cardboard gjør er å sørge for at hvert øye bare får se halvparten av skjermen - og en viss forstørrelse.

Dermed kan hodesettet brukes på alt for å se på tilpassede videoer som ligger ute på YouTube (søk på "3d trailers for 3d glasses" eller tilsvarende), eller til skreddersydde Virtual Reality-apper (søk på "Roller Coaster VR" i AppStore/Google Play).

Siden mobiltelefonen din er bevegelsesfølsom, kan du gå inn i en virtuell virkelighet, der verden beveger seg sammen med hodet ditt.

Lover godt for fremtiden

Etter å ha testet Cardboard en kort periode, er konklusjonen fungerer nær sagt prikkfritt. Øyenen våre hadde ingen problemer med å sette de to bildene sammen, 3D-effekten er brukbar - og det dekker praktisk talt hele synsfeltet ditt.

Mobilens bevegelsessensorer er nøyaktige nok - og raske nok - til at bevegelsene du gjør med hode blir korrekt oppfattet av VR-apper. Når du beveger hodet, beveger det du ser tilsvarende.

En ser ut som en dott, men det fungerer overraskende godt.

Riktignok ser man ut som en komplett idiot med en stor pappklump i ansiktet, der man står og vrir hodet frem og tilbake, men det kommer du ikke unna.

Utfordringene er at de nyttige applikasjonene foreløpig relativt fåtallige. Det er mange der ute som gir deg en kort wow-faktor, og noen prøver seg til og med på reklame rettet mot de som har skaffet seg noe slik - men du kan fortsatt ikke sette deg ned og se filmer på Netflix med brillene. (Om vi tar feil, tips oss gjerne!)

Før du kan gjøre det, må noen lage en applikasjon som gjør filmer sterioskopiske, og det har ingen gjort ennå. Det er ikke så vanskelig, men noen må gjøre det.

Men når Google, Oculus og Samsung satser på mer eller mindre den samme teknologien, tipper vi det bare er et tidsspørsmål før applikasjonene vil dukke opp på løpende bånd.

Utfordringene

Vi har dog et par bekymringer:

1. Stereoskopisk 3D er relativt anstrengende for øynene. Kombiner dette med at du over tid har et fokus på ekstremt nært hold, og du vil fort oppleve å bli sliten i øynene. Det er gøy å teste teknologien - men svært behagelig å oppleve «den ekte verden» etterpå.

Du ser pikslene klart og tydelig, selv på relativt høyoppløselige mobiler.

2. Linseelementene i slike briller fungerer i praksis som forstørrelsesglass på mobilens skjerm. Det avslører ganske umiddelbart behovet for høyere oppløsning på mobiltelefoner. Selv mobiler med HD-skjermer ser kornete ut. Vi ønsker 4K-mobiler velkommen - selv om det er en oppløsning du ikke har behov for i andre sammenhenger.

- Så rått!

PS! Rett før denne saken skulle legges ut, kom kollega Adrian bort og spurte hva pokker greia var med tittelen på saken.

- En pappeske er ikke noe teknologisk vidunder! utbrøt han kjepphøy.

Så fikk han saken på nesa. Dette skrek han ut etter tre sekunder:

"Å fy fader! Så rått!"

Video av det som følger kan du se i toppen av artikkelen.