De beste mobilkameraene
De siste mobilkameraene tar bildekvaliteten til nye høyder, og vi har funnet det aller beste.

Kompaktkameraene er en utdøende rase og det er ikke så rart. Skal man ta gode bilder finnes det i dag meget små systemkameraer som tar mye bedre bilder. Og for situasjonsbilder i hverdagen benytter i dag nesten alle sitt mobilkamera. Det har man jo alltid i lommen klart til å ta frem for å forevige en uventet situasjon eller dele på sosiale medier. Men bildekvaliteten har jo tross alt ikke engang vært på høyde med enklere kompaktkameraer.
Det siste året har det imidlertid hendt mye med mobilkameraene. Det å krige om hvem som har flest megapiksler fungerer ikke lenger, nå må man finne noe nytt å sette på esken. Og heldigvis virker det som om produsentene har oppdaget at folk ikke bare vil ha store bilder, de vil faktisk ha bra bilder. Vi kan kanskje ikke putte kompaktkameraet ned i skuffen riktig enda, men vi er nesten der. Gi det et år eller to så skal dere se at tittelen vil stemme hundre prosent.
Til test:
- Apple iPhone 5S, 5.800 kr
- HTC One, 5.200 kr
- LG G2, 4.500 kr
- Nokia Lumia 1020, 5.500 kr
- Samsung Galaxy S4 Zoom, 4.500 kr
- Sony Xperia Z1, 5.500 kr
Testkriterier
Vi ba de større produsentene om å anbefale den modellen som de anså hadde den aller beste bildekvaliteten. Vi tok deretter en mengde bilder som avslører svakheter. For eksempel et bilde av tallerkenen på restauranten i dårlig lys, et nærbilde, et bilde av geometriske mønstre som avslører forvrengninger.
Dessuten benyttet vi standardiserte fargekart og gråkart i studio for å avsløre fargestikk og dårlig hvitbalanse. Alle bildene ble deretter gransket på en kalibrert skjerm og fikk karakter når det gjaldt skarphet, støy, fargegjengivelse, hvitbalanse og geometri.
Karakterene i denne testen gjelder kun kameraet, ikke mobilen som helhet.

Apple iPhone 5S
Kjapp og enkel
Blant de vanlige mobilkameraene tilhører iPhone fortsatt toppsjiktet.
iPhone har et bra allroundkamera som fungerer godt i de fleste situasjoner. Man får helt enkelt skarpe bilder i meget bra farger. Man har sant nok overhodet ingen innstillingsmuligheter, men på den andre siden er det latterlig enkelt å ta bilder med.
Dessuten er det kjapt slik at man sjelden går glipp av et bilde. Det er egentlig bare i vanskelige situasjoner, som ved svakt lys, som det blir passert av de ekstreme mobilkameraene. Derimot blir de slått ved blitsfotografering, hvor dette kameraet gir naturlige farger.
Karakter: 5/6
Les hele testen av Apple iPhone 5S her

HTC One
Mørkets fyrste
Trives bedre på mørke puber enn ute i naturen hvor forholdene faktisk kan være verre.
HTC har gått i motsatt retning i forhold til Nokia. Man har lykkes med intensjonen om å ta inn mer lys og dermed kunne ta bedre bilder i svak belysning. Spesielt ettersom man takket være bildestabiliseringen også kan eksponere lenger uten å få uskarpe bilder.
Men under normale forhold mister man dessverre detaljskarpheten. Dette i kombinasjon med at det fra tid til annen dukker opp uønskede effekter i bildene gjør at det dessverre må abdisere tronen til fordel for sine konkurrenter.
Karakter: 5/6
Les hele testen av HTC One her

LG G2
Teknikktung og merkelig
Bra optikk og bildestabilisering ødelegges av at programvaren bearbeider bildene for mye.
Som mobiltelefon liker vi virkelig prestasjonen og den interessante tanken om å flytte knappene til baksiden. Men som mobilkamera er den bare over middels, noe som ikke er tilstrekkelig i dette tøffe selskapet. Kamerahåndteringen kunne vært bedre og vi hadde ønsket oss flere motivinnstillinger. Det tar skarpe og veleksponerte bilder, men det støtter seg vel mye på bildebehandlingen for å få et bra resultat. Det resulterer i at man mister detaljer i normal belysning og at mørkebilder blir unaturlig myke.
Karakter: 4/6

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G
Mislykket kompromiss
Verken et bra kamera eller en bra mobil, men en kombinasjon som ikke fungerer.
Vi skulle gjerne stilt oss opp og applaudert Samsung for at de lyktes med å klemme inn en 10x zoom-optikk i noe som nesten er mobilstørrelse. Men det kan vi ikke. Bortsett fra at det er kjempebra å kunne zoome iblant, tar det faktisk ikke bedre bilder enn de beste mobilkameraene. Dessuten gjør optikken at det er ubekvem å ha i hånden når man skal gjøre noe annet enn å fotografere. Og da er spørsmålet om det er verdt å ha et så pass stort og tungt apparat i lommen. For de aller fleste, trolig ikke.
Karakter: 4/6
Les hele testen av Samsung Galaxy S4 Zoom 4G her

Sony Xperia Z1
Best blant de tynne
Bortsett fra mobiler med utskytende linse er Xperia Z1 fortsatt best.
SPESIELT ANBEFALT
Skal man bare se på bildene på skjermen eller dele de online er bildekvaliteten fra Z1 aldeles utmerket.
Bildene ser skarpe ut, har bra toneomfang og tiltalende farger. Til og med i dårlig lys lykkes det knipse bra bilder om man holder det stilstrekkelig rolig. Det er først når man finstuderer 20 Mp-bilder man ser problemer, men det kan korrigeres ved å gå ned til 8 Mp. Da finnes det faktisk få vanlige mobilkameraer som tar like bra bilder under varierende forhold.
Karakter: 5/6
Les hele testen av Sony Xperia Z1 her

Nokia Lumia 1020
Kamerakongen
Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
BEST I TEST
På papiret ser Nokias teknikk litt smågal ut, men de har bevist at det fungerer. Det å ta virkelig høyoppløste bilder og bearbeide dem til et håndterlig format, gjør at man kan trolle. Til hverdags kan man få detaljrikdom i bildene eller simulere zoom og i dunkelt lys får man frem lysere bilder. Dessuten kan den interesserte fotografen få full kontroll på alle innstillinger, og amatøren kan prøve ut alle de kreative finessene. Optikken stikker jo en del ut, men det er det verdt for å få gode bilder.
Karakter 6/6