Zyxel Armor Z1

Fartsgal ruter

Zyxel Armor Z1 lover trådløs overføring på opp til 1750 Mbps. Det er nok litt vel optimistisk, men dette er likevel en god ruter.

GOD RUTER: Zyxel Armor Z1 er en god ruter som byr på bra fart og god brukervennlighet.
GOD RUTER: Zyxel Armor Z1 er en god ruter som byr på bra fart og god brukervennlighet. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Zyxel har merket sin Armor Z1 med AC2350. Det betyr altså at den skal gi en samlet overføringshastighet på 2350 Mbps via det trådløse nettverket.

Det er bare om du kombinerer de to frekvensbåndene ruteren bruker. Ett 2,4 GHz bånd som skal levere 600 Mbps, og ett 5 GHz bånd som skal greie hele 1750 Mbps. Som vi kommenterte da vi testet D-Link DIR-890 L, så kan du ikke regne med å faktisk se noe til disse hastighetene. De er nemlig målt under ekstremt optimale forhold.

Og, optimale forhold er det de færreste av oss som har. Sliter du med det trådløse nettverket, så finnes det likevel mange muligheter, som vi viste da vi fikset det trådløse WiFi-nettet til denne familien.

Mager klientstøtte

Et annet problem med å ha en så rask ruter er å finne en klient som støtter like store hastigheter. De fleste mobiltelefoner, bærbare PC-er og trådløse nettverksadaptre støtter bare 300 eller 600 Mbps. Dermed kan det virke som litt overkill å ha en ruter som leverer 1750 Mbps. Skjønt noe problem er det strengt tatt ikke. Ruteren støtter også fint klienter på langt lavere hastigheter.

TO BÅND: Zyxel Armor Z1 nøyer seg med to bånd (2,4 og 5 GHz), mens de aller beste ruterne nå gjerne har tre bånd.
TO BÅND: Zyxel Armor Z1 nøyer seg med to bånd (2,4 og 5 GHz), mens de aller beste ruterne nå gjerne har tre bånd. Foto: Produsent

Samtidig hører det med til historien at Armor Z1 ikke er blant de aller kjappeste ruterne. Det finnes rutere på markedet som lover hele 1900 Mbps.

Ellers har ruteren en dual-core prosessor på 1,4 GHz, 512 MB RAM og to USB 3.0 porter. Mange andre produsenter nøyer seg med kun én USB 3.0 port og én USB 2–0 port, så det er positivt.

Flere bånd

Både D-Link, Netgear og Asus har kommet med såkalte AC3200-rutere, men det er tri-bånd-rutere hvor det raskeste båndet bare støtter 1300 Mbps.

Det betyr at du i teorien kan overføre store filer raskere med Zyxel sin modell, mens AC3200-ruterne vil kunne koble til flere enheter før det begynner å gå nevneverdig ut over hastigheten. Likevel har Zyxel forsøkt å adressere dette ved hjelp av det de kaller StreamBoost.

Det er egentlig en funksjon i Qualcomm-prosessoren som sitter i ruteren, og fungerer nok best til å styre bruken av båndbredden til internettilkoblingen din, mens AC3200 handler mer om å øke kapasiteten i ditt eget lokale nettverk.

Spesifikasjoner: Zyxel Armor Z1

  • Wi-fi støtte: 802.11 a/b/g/n/AC
  • CPU: 1,4 GHz dual-core
  • Wi-fi bånd: 1 x 2,4 GHz, 1 x 5 GHz
  • RAM: 512 MB
  • Beamforming: Ja
  • USB: 2 x USB 3.0
  • Ethernet: 4 x 10/100/1000, 1 x WAN
  • Mål: 29,77 x 20,78 x 7,15 cm
  • Vekt: 840 gram

Vi hadde uansett ingen problemer med kapasiteten under vår test.

Ufullstendig test

Problemet med å finne klienter som støtter hastighetene Armor Z1 lover var noe som også rammet oss når vi skulle gjennomføre våre hastighetstester. Det beste vi kunne oppdrive var en nettverksforlenger som støttet 1300 Mbps.

Her fikk vi en skrivehastighet på 498 Mbps og en lesehastighet på 557 Mbps.

Det er litt bedre skrivehastighet enn hva vi fikk fra D-Link DIR-890 L og Netgear R8000, mens lesehastigheten er mer på linje med de andre. Kanskje er det en ørliten ytelsesforbedring framfor å bruke et 1300 Mbps bånd, men rent praktisk tviler vi på at noen merker så mye til det. Det betyr selvsagt ikke at forskjellen ikke hadde blitt enda tydeligere om vi også hadde en klient som taklet 1750 Mbps, så sånn sett kan dette være et valg for framtiden.

GOD RUTER: Zyxel Armor Z1 er en god ruter som byr på bra fart og god brukervennlighet.
GOD RUTER: Zyxel Armor Z1 er en god ruter som byr på bra fart og god brukervennlighet. Foto: Produsent

Litt for brukervennlig

Brukervennligheten i nettgrensesnittet synes vi er stort sett god, men kanskje litt for enkel noen ganger. Blant annet skulle vi gjerne kunne gi egne navn til harddiskene vi kobler til Armour Z1 sine USB-porter.

Det ser heller ikke ut til at du kan velge å dele innholdet på disse lagringsenhetene fritt ut på det lokale nettverket, men må sette opp brukernavn og passord. Det gjør det litt mer kronglete for dem som ikke trenger akkurat det ekstra laget med sikkerhet.

Vi synes til syvende og sist at Armor Z1 er en god ruter. Den er også en tusenlapp billigere enn for eksempel D-Link DIR-890 L. Om du ikke føler at du trenger den ekstra kapasiteten som AC3200 ruterne gir kan det være et bra alternativ.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også