Windows 10: Lanseringsdatoen er klar

Windows 10 kommer 29. juli

29. juli kan du laste ned Windows 10 gratis om du har Windows 7 eller Windows 8.1.

WINDOWS 10: 29. juli lanseres Windows 10 i Norge. De aller fleste av oss kan oppgradere gratis.
WINDOWS 10: 29. juli lanseres Windows 10 i Norge. De aller fleste av oss kan oppgradere gratis. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Ryktene om en sommerlansering av Windows 10 har versert en god stund og har oftere og oftere blir «bekreftet» fra relativt sikre kilder. Både i og utenfor Microsoft.

I dag kom imidlertid den endelige bekreftelsen på at Windows 10 blir lansert i sommer. 29. juli er dagen det skjer. Da blir Windows 10 tilgjengelig gjennom en gratis oppgradering for brukere av Windows 7 og Windows 8.1. Ifølge en pressemelding fra Microsoft vil dette gjøre at flere hundrede millioner brukere verden over kan oppgradere gratis til Windows 10.

Startmenyen kommer tilbake

Med Windows 10 kommer også Start-menyen tilbake. Det var kanskje et av de største feiltrinnene Microsoft gjorde med Windows 8. Mange brukere forsto ikke Microsofts startskjerm og ble forvirret av de aktive «flisene».

Microsoft lover i pressemeldingen at Windows 10 både skal starte raskt, hjelpe batteriene på PC-en til å være lenger og at operativsystemet skal være tryggere enn noen gang.

Laget for både finger og tastatur

Windows 10 er skal også være bedre for både fingerstyrte enheter og når du bruker Windows 10 med tastatur og mus. Blant annet får Windows 10 et eget «nettbrett»-modus.

 

Mye nytt

Windows Hello skal være en ny måte å logge på PC-en på – uten bruk av passord. Der Windows kjenner deg igjen ved bruk av biometrisk identifisering. Enten ved hjelp av fingeravtrykk eller et IR-kamera som skanner fjeset ditt.

KOMMER I SOMMER: Windows 10 kommer 29. juli. Christian Almskog er direktør for Windows og Surface i Norge.
KOMMER I SOMMER: Windows 10 kommer 29. juli. Christian Almskog er direktør for Windows og Surface i Norge. Foto: Hallvard Lunde

Den gode gamle nettleseren, Internet Explorer, pensjoneres til fordel for nettleseren Microsoft Edge. Den har blant annet støtte for bruk av penn, tegning og notering rett i nettleseren.

Sammen med Windows 10 kommer også en splitter ny Office-pakke – Office 2016.

Continuum er en funksjon i Windows 10 mange er spente på hvordan og om den fungerer. Her skal du kunne jobbe på en Windows-mobil som en PC, koble Xbox og Windows 10 tettere sammen og du kan streame spill fra Xbox til en Windows 10 enhet.

Bestill oppgradering til Windows 10 alt nå

Alt i dag har Microsoft åpnet for at man kan «reservere» en oppgradering.

På Windows-mobiler vil en oppgradering nødvendigvis ikke skje like automatisk som på en PC. Her vil man i noen grad være avhengig av at produsenten støtter en oppdatering. Windows 10 for "andre enheter" - altså mobiler - kommer senere i år, ifølge en pressemelding fra Microsoft.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning