Vivaldi 1.0.94.2

Nettleser for nerder

Kan Opera-gründeren gjøre det igjen?

NY NETTLESER: Vivaldi er en ny nettleser og sjefen er ingen andre enn den tidligere Opera-gründeren Jon von Tetzchner.
NY NETTLESER: Vivaldi er en ny nettleser og sjefen er ingen andre enn den tidligere Opera-gründeren Jon von Tetzchner. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ God støtte av webstandarder

+ Brukbar hastighet

+ Mange funksjoner

- Betaversjon

Vivaldi er en nettleser som er foreløpig på en såkalt Technical Preview utviklingsfase, det vil si at en fullversjon ikke er lansert ennå. Det er likevel interessant å se hvordan den klarer seg sammenlignet med de etablerte nettleserne. Vi tester Vivaldi Technical Preview 2. Vivaldi kjører på Windows, Mac og Linux.

Ny norsk nettleser!

Vivaldi er utviklet av det norske selskapet Vivaldi Technologies, og utviklingen skjer delvis i Norge og delvis på Island. Et stort antall ansatte er tidligere Opera-utviklere.

Blant annet er den norsk/islandske gründeren Jon Von Tetzchener, som også var med å starte Opera, en av gründerne bak Vivaldi. Som med Opera skal Vivaldi være rask, men også kunne tilby flere funksjoner som andre nettlesere ikke har – men som «nerdene» ønsker seg.

Vivaldi kan skryte av en rekke funksjoner som ikke andre nettlesere har, her er noen eksempler:

  • Mulighet for å organisere faner med stabling.
  • Quick Commands er en funksjon som gjør det mulig å navigere i nettleseren via enkle tekstkommandoer.
  • Notes er en funksjon som gjør det mulig å skrive notater i selve nettleseren, mens vi surfer på nettet
  • E-post-klient.

Favoritter

Vivaldi har i tillegg vanlige nettleserfunksjoner noen andre funksjoner, som «Speed Dials», som lagrer favoritter på ett sted, en funksjon som gjør at favorittene kan organiseres i grupper.

Vi får tilgang til bokmerker via en meny på venstre siden i nettleseren. Her finner vi forhåndsplasserte bokmerker, men vi kan på en enkel måte redigere dette ved å høyreklikke på bokmerkene.

Ytelsestester

  • Sunspider JavaScript: 200,2 mc
  • V8 Benchmark Suite: 25375
  • Peacekeeper Futuremark: 4694
  • Octane: 25999

Vivaldi er nest best i Peacekeeper Futuremark- og Octane-testene, men får middels resultat i de andre hastighetstestene. Det betyr at nettleseren har brukbar hastighet.

Du finner detaljene om ytelsestestene her.

Konklusjon

Vivaldi er rask og støtter webstandarder på en god måte. Den har også en rekke interessante funksjoner. Problemet er at nettleseren ennå ikke er lansert som en ordinær fullversjon. Prøv gjerne ut betaversjonen.

KONTROLL: Vivaldi byr på en enkel og oversiktlig måte å sjekke hvem som "sporer" deg på nettet.
KONTROLL: Vivaldi byr på en enkel og oversiktlig måte å sjekke hvem som "sporer" deg på nettet. Foto: Skjermbilde
INNSTILLINGER: Vivaldi har lagt ikonet for innstillingsmenyen nede til venstre. Bak tannhjulet der finner du mange muligheter.
INNSTILLINGER: Vivaldi har lagt ikonet for innstillingsmenyen nede til venstre. Bak tannhjulet der finner du mange muligheter. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning