Windows 8: Microsofts viktigste lansering noensinne

– Vi har ingen plan B

Greier Microsoft å lykkes med nettbrett og mobiltelefoner uten å irritere PC-brukerne?

I SALG NÅ: I dag får du kjøpt PC-er med Windows 8 i butikkene. Thomas Holstad i Lefdal forteller om nysgjerrige og interesserte kunder. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC)

I SALG NÅ: I dag får du kjøpt PC-er med Windows 8 i butikkene. Thomas Holstad i Lefdal forteller om nysgjerrige og interesserte kunder. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC) Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Publisert Oppdatert

I dag kan du kjøpe PC-er i butikken med Windows 8. I går kveld feiret Microsoft lanseringen verden over, selv om det meste var kjent på forhånd.

Lanseringen av en ny versjon av Windows er alltid en viktig begivenhet for Microsoft. Mye står på spill. I kroner snakker vi om en omsetning på over 100 milliarder kroner årlig (i Windows og Windows Live divisjonen) og er i tillegg grunnlaget for omsetningen Microsoft gjør på andre områder.

- Meningene om Windows 8 er, og har vært, mange. Størst kritikk har dere i Microsoft fått for å fjerne den tradisjonelle startknappen og at Windows 8 er for lite effektivt når man bruker PC-en på tradisjonelt vis med mus og tastatur. Har dere en plan B, spurte vi den norske Microsoft-sjefen, Hege Skryseth, i går.

- Nei, vi har ingen plan B, fortalte hun og sa seg trygg på at Windows 8 blir den suksessen Microsoft trenger.

Blant alle nye Windows 8 PC-er som kommer for salg, fremhevet hun hybrid-PC-en som sin personlige favoritt.

Skryseth og resten av Microsoft-toppene som var samlet til lanseringsfest i går kveld, hevder Windows 8 er starten på en ny æra. Ikke bare for Microsoft, men for hundretusenvis av forbrukere verden over.

Lenovo IdeaPad Yoga 13: Denne PC-en har en 13.3 tommers skjerm og du kan vri hengsene helt rundt og bruke den slik du ser på bildet.

Lenovo IdeaPad Yoga 13: Denne PC-en har en 13.3 tommers skjerm og du kan vri hengsene helt rundt og bruke den slik du ser på bildet.

Personlig

-Liker det de ser

I Lefdal-butikken på Storo Senteret i Oslo har avdelingsleder for data, Thomas Holstad, alt fått plassert ut de første PC-ene med Windows 8. Han forteller at kundene er nysgjerrige og kommer for å se og prøve PC-ene med Windows 8.

- Hvordan er reaksjonene?

- Kundene spør om hvor Skrivebordet er, men de fleste liker det de ser.

Hvilke tre fordeler med Windows 8 er det dere trekker fram som positivt for kundene?

- For det første er PC-ene blitt raskere og med Windows 8 på flere enheter, som nettbrett, PC og mobil, vil alt innhold være synkronisert og tilgjengelig. I tillegg blir mange av PC-ene lettere og de har fått et bedre design, sier Holstad.

- Windows 8 er personlig fra første sekund.

Produktsjef for Windows 8 i Norge, Christian Almskog, hevder skillelinjene mellom det å være en forbruker og være i en arbeidssituasjon viskes ut med Windows 8.

- Med Windows 8 får man muligheten til å bruke PC-en til profesjonelle ting på dagtid, for så å gi PC-en eller nettbrettet til barna på kvelden slik at de kan spille eller se en film, sier Almskog.

Han fremhever nettopp sikkerheten som et viktig aspekt med Windows 8.

- Jeg kan trygt gi mitt Windows 8 nettbrett til mine barn uten å frykte at de skal sende e-post til 100.000 ansatte i Microsoft, sier han.

Her er muligheten for å sette opp brukerkontoer et viktig bidrag. Noe man ikke kan gjøre på iPad eller på Android, med ett unntak.

Windows Store blir viktig

Windows 8 har også en butikk for småprogrammer, eller apps. Tilgangen på gode apper blir kritisk for om Microsoft lykkes. Den jevne forbruker vil forvente å finne det samme utvalget som de gjør på iOS og Android.

- Det finnes cirka 8-10.000 apper i vår Windows Store som er tilgjengelig for norske forbrukere nå. Omtrent 50 av disse er norskutviklede apper, sier teknologidirektør i Microsoft, Børge Hansen. Han peker også på at alle apper må godkjennes av Microsoft før de slippes løs i Windows Store.

- Vi satser på kvalitet fremfor kvantitet, sier Hansen, men sier de samtidig jobber på spreng og godkjenner mange nye apper hver dag.

TOUCH: På HP Envy TouchSmart Ultrabook 4 kan du bruke skjermen som mus i tillegg til den tradisjonelle pekeplaten.

TOUCH: På HP Envy TouchSmart Ultrabook 4 kan du bruke skjermen som mus i tillegg til den tradisjonelle pekeplaten.

Blant de norske app-bidragene finner vi blant annet Rimi-appen som har blitt svært populær på iOS og Android. Nå kommer den i en oppusset versjon også for Windows 8. Med på utviklingen av Rimi-appen finner vi også TV-fjeset Paal Tarjei Aasheim, kjent fra blant annet Gullruten.

Dette lanserte Microsoft i går

Windows 8

Dette er PC-versjonen som overtar for dagens Windows 7. Windows 8 er laget for PC-er og nettbrett som bruker prosessorer fra Intel. Det betyr at du også kan installere programvare som du gjør i dag. Alt fra tunge fotoprogrammer til din favorittnettleser kan du installere på alle enheter som kjører Windows 8. Operativsystemet vil komme på tradisjonelle PC-er, bærbare og stasjonære alt-i-ett PC-er med berøringsskjerm og nettbrett.

Windows 8 RT

Laget for små, tynne og lette PC-er og nettbrett. Basert på ARM-prosessor og kan i utgangspunktet kun kjøre programmer som hentes ned via Windows programvarebutikk. Du kan ikke installere tunge programmer som du vil installere på en tradisjonell Windows PC. Denne versjonen av Windows 8 vil primært bli brukt på de aller tynneste og letteste nettbrettene.

Microsoft Surface

Dette er Microsoft sitt eget nettbrett. Det er tynt, lett og ser veldig bra ut. Nettbrettet har tidligere blitt lansert i USA, men det er nå klart at nettbrettet lanseres i flere land, blant annet England, Tyskland og Frankrike. Det betyr også trolig at nettbrettet en eller annen gang kommer til Norge.

- Hvordan var det å utvikle for Windows 8 versus iOS og Android?

- Som med alt man gjør første gang må det læres, men vi opplevde det ikke som noe vanskeligere enn for iOS og Android. For Rimi er det viktig å være representert på alle store plattformer, sa Paal Tarjei Aasheim, som har bidratt på designsiden i utviklingen av den nye Rimi-appen.

I tillegg til Rimi var den norske musikkstreamingtjenesten Beat tilstede som den første på Windows 8 i Norge.

- Vi er nødt til å være på alle plattformer og skal vi skaffe oss nye brukere må vi være bedre på funksjonalitet og gi brukerne en bedre opplevelse, sa administrerende direktør Simen Wilberg i Beat. Han peker blant annet på muligheten i Beat til å fjernstyre appen via alle plattformer.

- Bruker du Beat via TV-en og Hi-Fi-anlegget ditt, kan du sitte i sofaen og styre musikken fra mobilen eller et nettbrett, fortalte han.

- Ja, dette kan bli en suksess

I nettbutikken PS.no ble de første Windows 8 PC-ene lagt ut for salg i dag. Daglig leder, Petter Aaland, tror Windows 8 kan bli en suksess om produsentene, brukerne og Microsoft utnytter muligheten det gir at man kan få den samme brukeropplevelsen på PC-er, nettbrett og mobil.

- Får Microsoft til Windows 8 på mobil, kan det også bli naturlig at kundene kjøper nettbrett med Windows 8. Vi ser stadig oftere at kundene velger samme operativsystem på nettbrett og mobil. Kjøper du en iPhone, så kjøper du iPad. Kjøper du en Android-mobil, så velger du et nettbrett med Android, sier Aaland.

Har du kjøpt ny PC i år kan du ha rett til en rimelig oppgradering fra Windows 7 til Windows 8. Ønsker du å oppgradere en eldre PC kan du oppgradere til Windows 8 Pro for 249 kroner frem til 31. januar 2013.

Les også:

Test: Dette kameraet stopper tyven

Test: Terningast 6 til Samsung Galaxy Note II

10 skjulte perler i iOS 6 & iPhone

Nå får du supermobilene til halv pris

Acer Aspire 7600U: Alt-i-ett PC fra Acer som kommer i to størrelser, 23 og 27 tommer. PC-en har berøringsskjerm og kan utstyres med Blu-ray spiller.

Acer Aspire 7600U: Alt-i-ett PC fra Acer som kommer i to størrelser, 23 og 27 tommer. PC-en har berøringsskjerm og kan utstyres med Blu-ray spiller.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning