Toshiba Chromebook 2 (CB30-B-104)

Sjeldent god skjerm

Chromebooks har gjerne hatt lavoppløste skjermer med svak innsynsvinkel og blasse farger. Det har Toshiba gjort noe med.

God skjerm med høy oppløsning, gode farger og bra innsynsvinkel, er det som skiller Toshibas nye Chromebook fra forgjengeren.
God skjerm med høy oppløsning, gode farger og bra innsynsvinkel, er det som skiller Toshibas nye Chromebook fra forgjengeren. Foto: Andreas Jahren
Publisert Oppdatert

I sommer har PC-brukere over hele verden fått en etterlengtet oppgradering av Windows 8 til Windows 10, som har blitt godt mottatt av oss og andre.

Men, det finnes alternativer. Den nettbaserte "Google"-PC-en, Chromebook er kanskje den som har fått best mottagelse, selv om den har hatt noen åpenbare svakheter.

Toshiba har tatt tak i det som har vært hovedinnvendingen mot de aller fleste Chromebooks: Skjermen.

For å holde prisen nede, valgte mange å sette inn et billig, lavoppløst TN-panel da den første bølgen av Chromebooks kom i fjor.

Det har Toshiba gjort noe med, for på deres Chromebook 2 er det først og fremst skjermen som utgjør den store forskjellen fra den første modellen.

Bedre skjerm

I stedet for en oppløsning på 1366 x 768 har Chromebook 2 fått et panel i full HD-oppløsning på 1920 x 1080. Det passer den 13,3 tommer store skjermen veldig bra, og det gjør PC-en mer effektiv i bruk.

At skjermen nå også består av et IPS-panel, gjør fargene og ikke minst innsysnvinklene bedre enn før. Men Chromebook-en har en veldig blank skjermoverflate som gir mye refleksjoner, og dette kan være litt plagsomt i lyse omgivelser, selv om skjermen er lyssterk nok til å brukes nær sagt over alt.

Kraftigere maskinvare

Toshiba har også gått for en annen prosessor. Det er fortsatt en Celeron dobbeltkjerneprosessor, men den er nå på 2,16 GHz i stedet for 1,4. I form av ren ytelse er det imidlertid ikke veldig stor forskjell på disse to, men syntetiske tester forteller at forgjengeren faktisk yter noe bedre – GHz-tallene forteller altså ikke alt.

Rutemønsteret gir plasten et fint 
utseende, men gjør at det veldig lett blir merker slik at PC-en ser slitt ut.
Rutemønsteret gir plasten et fint utseende, men gjør at det veldig lett blir merker slik at PC-en ser slitt ut. Foto: Andreas Jahren

Likevel, Chrome OS krever ikke all verdens ytelse, så det er ikke mye å henge seg opp i. Men prosessoren i den nye Chromebook-en har et mye lavere strømforbruk. Det merkes ved at Chromebook 2 fint kan brukes en hel arbeidsdag uten å lades.

Maskinen har fått mer RAM også – fra 2 til 4 GB. Der første utgave fikk litt hikke av mange samtidige vinduer og oppgaver, håndteres dette bedre denne gangen.

Likevel har maskinen noen nykker, for eksempel ved at skrolling av nettsider ikke går glatt og jevnt – muligens på grunn av at prosessoren faktisk yter noe dårligere enn den forrige.

Samme innpakning

På utsiden er Toshibas Chromebook omtrent lik som i fjor. Den ser overraskende bra ut til å koste så lite som den gjør, men når man har den i fanget merker man fort at det er en billig konstruksjon med en god del myk plast.

Skjermlokket har en slags rutete overflate – den ser bra ut, men tåler lite. Det blir fort småmerker, og allerede etter å ha vært innom en annen redaksjon før oss i HjemmePC, så PC-en litt slitt ut. Denne Chromebooken bør altså ligge i et godt polstret PC-futteral heller enn sammen med andre ting i sekken.

Tastaturet holder dog mer enn godkjent kvalitet. Litt kort tastevandring er det, men ikke verre enn at man fort blir vant med det, og motstanden er fin. Også musen er god. Styreflaten fungerer ypperlig, og vi setter stor pris på at det kun er én knapp under styreflaten, i stedet for en todelt løsning der nedre høyre del utgjør høyreklikk.

I stedet bruker man simpelthen to fingre for å trykke ned et høyreklikk, akkurat som på Mac.

Spesifikasjoner: Toshiba Chromebook 2

 • Prosessor: Intel Celeron N2840
 • Grafikk: Intel HD Graphics
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 16 GB
 • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank
 • Oppløsning: 1920x 1200 piksler
 • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
 • Ethernet: Nei
 • Kamera: Ja
 • OS: Chrome OS
 • Vekt: 1,35 kg

Oppsummering

Om det er Chromebook du er ute etter, så er dette helt klart et godt kjøp. Laveste nettpris akkurat nå er 3495 kroner, og det er slettes ikke verst for et bra arbeidsredskap med lang batterilevetid og full HD-skjerm.

Det finnes Windows-PC-er som er billigere enn dette, så det står og faller litt på om det er ChromeOS du vil ha eller ikke.

Bruker du maskinen kun der det er nettilgang, fungerer Chrome OS utmerket selv om denne Chromebooken kun har 16 GB lagring. Du får 100 GB skylagring hos Google med på kjøpet, og dermed er mye gjort. Utvalget av Chrome-apper og onlinetjenester for tekstbehandling og regneark er også så bra at behovet fint er dekket for de fleste. Chromebook er likevel ikke for krevende brukere som foto-, video- og spillentusiaster.

Som sagt finnes det faktisk Windows-PC-er som er rimeligere enn denne, men om du vil ha full HD-skjerm – noe som er en stor fordel – er det ikke noe annet enn andre Chromebooks som kan konkurrere på pris.

Likte du denne testen? Følg oss på Facebook for å få med deg flere av våre tester.

God skjerm med høy oppløsning, gode farger og bra innsynsvinkel, er det som skiller Toshibas nye Chromebook fra forgjengeren.
God skjerm med høy oppløsning, gode farger og bra innsynsvinkel, er det som skiller Toshibas nye Chromebook fra forgjengeren. Foto: Andreas Jahren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning