Test av QNAP TS-209 Pro

TEST: Smart NAS-løsning - QNAP TS-209 Pro

NAS-serveren QNAP TS-209 Pro byr på mye funksjonalitet. Starter du å bruke alt vil du aldri savne en mindre avansert løsning.

QNAP TS-209 Pro byr på mange avanserte løsninger og mange tilkoblingsmuligheter.
QNAP TS-209 Pro byr på mange avanserte løsninger og mange tilkoblingsmuligheter.
Publisert Oppdatert
BEST I TEST: QNAP TS-209 Pro ble kåret til best i test i HjemmePC nr. 2 2008.
BEST I TEST: QNAP TS-209 Pro ble kåret til best i test i HjemmePC nr. 2 2008.
QNAP TS-209 Pro
QNAP TS-209 Pro

QNAP TS-209 Pro

Spesifikasjoner:QNAP TS-209 Pro

  • Harddisk: 2 ledige
  • Nettverk: Gigabit
  • USB: 3

NAS-serveren Qnap TS-209 Pro er i en litt annen liga hva vi vanligvis ser av nettverksbaserte lagringsløsninger. Både fordi den er i en mye høyere prisklasse og fordi den primært er rettet mot avanserte hjemmebrukere og små bedrifter. Dette gjør at den har mer å leve opp til, både når det kommer til funksjoner og verdi for pengene.

Imponerende nettverksegenskaper

Det er spesielt nettverksbiten inne på webgrensesnittet som imponerer oss. Her er det blant annet en fullblods webserver med php og mysql, noe som gjør at du kan «hoste» mer avanserte personlige nettsider med for eksempel blogger eller bildegallerier. Nedlastingsfunksjonen støtter bittorrent, ftp og http. Av andre godbiter har du dynamisk DNS, mediaserver (iTunes og UpnP), ftp-server og muligheten for å melde den inn i et Windows-domene. Med to interne plasser til harddisker og tre USB2.0-porter blir den både testens mest funksjonsrike og mest ekspansjonsvennlige. Boksen har en del ledig plass rundt harddiskene, så det burde kanskje fulgt med en eller annen form for støydemping. Heldigvis bråker den ikke altfor mye selv med to harddisker montert. Har du mange som skal bruke NAS-en, håndterer boksen det svært bra, med samtidige overføringer fra både interne og eksterne harddisker. Den utkonkurrerer glatt resten av testens NAS-er på dette området, men det skulle bare mangle.

Linux

For dem som har gode Linux-kunnskaper er QNAP TS-209 Pro ekstra interessant, siden dette i prinsippet er en datamaskin med 500MHz ARM-prosessor og 128MB minne som du har fri SSH-tilgang til. Så lenge du får kompilert programmene for prosessoren, kan du legge inn alt fra chat-klienter til nettverksniffere, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Boksen er derfor et fint leketøy for entusiastene i tillegg til å være en knallgod NAS.

Kostbar

QNAP TS-209 Pro er en ganske kostbar NAS, og den ligger i den øverste prisklassen blant dedikerte NAS-er vi vil anbefale til hjemmebrukere. Skal du legge noe særlig mer penger i det bør du heller gå for en fullblods PC med for eksempel Windows Home Server. Prisen på TS-209 Pro er ikke så verst med tanke på hvor mye man får, så om du trenger en komplett NAS-løsning som tar lite plass er dette et svært godt valg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning