Synology DS414slim

Sjarmerende knøtt med god lagringsplass

Her er boksen for deg som vil sikre trygg lagring av bilder og andre viktige dokumenter.

DS414slim 
er en uvanlig liten og nett NAS, men den utnytter plassen godt.
DS414slim er en uvanlig liten og nett NAS, men den utnytter plassen godt. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Liten og nett

+ Mye diskplass

+ Brukervennlig

- Begrenset ytelse

- Installasjon krever skrujern

En NAS kan være det du trenger for å sikre at du har en lokal sikkerhetskopi av alle dine bilder og andre viktige data om harddisken på PC-en din svikter.

NAS-er kommer som kjent i ulike størrelser fra enkeltdisk-modeller til enorme rack-enheter. Men få er så kompakte som DS414slim, og da er det ekstra imponerende at den kan romme hele 4 2,5”-disker.

En opplagt ulempe med 2.5”-disker er selvfølgelig at den største kapasiteten som finnes per disk er 2TB. Skulle du være avhengig av større kapasiteter enn 4 x 2 TB burde du imidlertid kanskje vurdere en større løsning uansett, så i praksis betyr ikke den begrensningen noe særlig.

Installasjonen krever skruer

Installasjonene gikk relativt enkelt for seg, men vi må si vi savnet den skrueløse festemekanismen fra Synologys større modeller. Vi måtte til med skrujernet for å feste diskene i hver sin skuff som deretter skyves inn i enheten. Med diskene på plass gikk imidlertid oppsettet knirkefritt og like enkelt som alltid med Synology. Vi var raskt opp å gå med lagringsplass tilgjengelig i nettverket.

Ytelsen ved bruk av webgrensesnittet tilsvarende omtrent den man får med Synologys billigere modeller, som for eksempel DS214se, og den er dermed helt grei til enkelt bruk.

Det å kjøre tyngre apper som Plex er derimot mindre aktuelt og transkoding av video er helt utelukket. Det er likevel fullt mulig å bruke den innebygde DLNA-serveren og Synologys egne DS Video-apper til å strømme videofiler fra DS414slim til andre enheter i nettverket så lenge videoene kan spilles uten konvertering.

Vi testet også Photostation og det viste seg å fungere helt greit, men du må smøre deg med tålmodighet om du har tenkt til å vente på at den genererer kopier av hvert bilde til visning på smarttelefoner, nettbrett og web. Det tok nemlig veldig lang tid, men når prosessen først var ferdig fungerte visning av bildene helt fint.

KOMPAKT: Synology DS414slim er en kompakt lagringsboks som fungerer bra.
KOMPAKT: Synology DS414slim er en kompakt lagringsboks som fungerer bra.

Gode hastigheter

Våre tester med LAN Speed Test viste at overføringshastighetene med to disker i raid var god, med en gjennomsnittlig opplastingshastighet på 313 mbit/s og en nedlastingshastighet på 554 mbit/s. De tallene kan riktignok ikke måle seg helt med hva DS415play som vi testet i fjor høst kunne levere. Men det er samtidig mulig at 3,5”-versjonen av WD Red-harddiskene leverer noe høyere hastighet og at det påvirker resultatene.

Spesifikasjoner: Synology DS414slim

 • Prosessor: MARVELL Armada 370 1.2 GHz
 • RAM: 512 MB DDR3
 • Brønner: 4 (2,5”)
 • Maksimal kapasitet: 4 x 2 TB
 • LAN: 2 gigabit-porter
 • USB-porter: 2 x USB 3.0
 • Dimensjoner: 120 x 105 x 142 mm
 • Vekt: 0,66 kg
 • Støynivå: 21.8 dB(A)
 • Strømforbruk ved aktivitet: 15.48W
 • Strømforbruk med stoppede disker: 11.04W

Utover det fungerer DS414slim sin programvare som forventet, og har du brukt en Synology-NAS før vet du hva du går til. Grensesnittet er pent og oversiktlig, og det er stort sett lett å finne det du er ute etter. Ikke minst er det også veldig fleksibelt og stappfullt av avanserte funksjoner for dem som kan ha nytte av det, uten at det går ut over dem som bare vil ha de enkleste funksjonene lett tilgjengelig.

Overraskende godt utstyrt

Det mest overraskende med DS414slim er nok kanskje at Synology har gjort plass til 2 LAN-porter på baksiden. Det gir deg ekstra sikkerhet om noe skulle skje med en av nettverkskablene, og i tillegg også mulighet for linkaggregering om den tilkoblede switchen støtter det. Det er også hyggelig å finne en USB 3.0-port på forsiden (DS415play sitt frontpanel var merkelig nok kun utstyrt med USB 2.0), og i tillegg finnes det også en USB 3.0-port til på baksiden.

DS414slim passer perfekt for deg som har lite plass til ekstra datautstyr, men som likevel kunne tenke seg en skikkelig NAS med massevis av lagringsplass.

Ikke overraskende er den ikke på topp når det gjelder ytelse, men det tar den igjen med brukervennlig programvare, mulighet for mye lagringsplass og en aldri så liten dose sjarm.

SMÅ HARDDISKER: Synology DS414slim tar kun 2,5" disker, noe som gjør at den største harddisken kun blir på 2 TB. Til sammen kan du ha fire harddisker med totalt 8 GB lagringskapasitet.
SMÅ HARDDISKER: Synology DS414slim tar kun 2,5" disker, noe som gjør at den største harddisken kun blir på 2 TB. Til sammen kan du ha fire harddisker med totalt 8 GB lagringskapasitet. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning