Solid allrounder

Test av Multicom Xishan W150E

Norskbygd kraftkar, som dessverre støyer litt når vi presser den hardt.

TYKK: Xishans base er ganske tykk og gir et solid inntrykk. Det eneste blanke området på hele maskinen er rammen rundt skjermen.
TYKK: Xishans base er ganske tykk og gir et solid inntrykk. Det eneste blanke området på hele maskinen er rammen rundt skjermen. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Ytelse

+ Skjermoppløsning

+ Matt og lyssterk skjerm

+ Tastatur

+ Ingen maseprogrammer lagt inn

- Støy ved last

- Varm ved last

- Mye svikt under optisk drev

- Overflaten på pekeplaten

TYKK: Xishans base er ganske tykk og gir et solid inntrykk. Det eneste blanke området på hele maskinen er rammen rundt skjermen.
TYKK: Xishans base er ganske tykk og gir et solid inntrykk. Det eneste blanke området på hele maskinen er rammen rundt skjermen. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Ivy Bridge og Kepler gjør Multicom Xishan W150E til en skikkelig kraftplugg. Bare synd den blir het og høylytt når moroa begynner.

Multicom er Norges eneste produsent av bærbare datamaskiner og de fokuserer på temmelig kraftige maskiner.

Utgangspunktet er baser bygget av Clevo, og man står temmelig fritt til å velge deler når man bestiller.

Da bør man klare å sette sammen en pakke som tilfredsstiller både behov, lyst og lommebok. Det er det ikke alltid man får til med konkurrentene fra de store produsentene.

Utseendemessig vil nok de fleste synes at Xishan er mer traust enn mange av konkurrentene. Her går det i mørke, matte flater iblandet litt glitter. Overflaten virker motstandsdyktig mot riper og nærmest er immun mot fingermerker. Basen til Multicom Xishan er tykk og solid, med bra kvalitetsfølelse.

Knaker i konstruksjonen

Et svakt punkt er området rundt det optiske drevet høyresiden på. Her er undersiden myk og det skal ikke mye kraft til før det knaker i konstruksjonen. Bortsett fra det virker den velbygd, og lokket beskytter skjermen meget godt mot trykk fra baksiden.

Tastaturet er av flistypen, med godt separerte taster som er helt flate og har et moderat nivå på klikkelyden. Dette er et meget godt tastatur, for tastemotstanden er passelig fast og trykkpunktet er godt definert.

Vandringen er litt kort til å gi fullkommen skrivekomfort, men så lenge man synes flate taster er greit er nok dette det nærmeste man kommer med et tastatur av denne typen.

Pekeplaten er også bra, men vi ble ikke helt fortrolige med det litt i overkant ru pekeområdet. Tidvis fikk vi følelsen av at fingeren hakket bortover, men noe stort aber er det ikke. Den er presis og takler flerfingerberøring godt. Museknappene er helt separerte, har mykt anslag og er behagelige i bruk. I likhet med tastaturet bråker de heller ikke spesielt mye.

Matt med full HD

Skjermen er på 15-tommer, med matt overflate og det er gledelig å finne full HD-oppløsning. Skjermen er lyssterk og takket være den matte fronten takler den varierende lysforhold godt. Innsynsvinklene er relativt gode, men man må jobbe litt vertikalt for å unngå utbrente områder med maskinen i fanget. Fargegjengivelsen er bra, med grei kontrast og svartnivå.

Lydgjengivelsen er ganske god, med et relativt luftig lydbilde, men det gjelder bare så lenge man har aktivert det medfølgende THX TruStudio Pro-programmet fra Creative. Uten det blir lyden temmelig semmer. Lydtrykket er ikke egnet til mer enn lytting i umiddelbar nærhet av maskinen.

Kraftplugg

Innmaten i vår maskin besto av en Core i7 av Ivy Bridge-tapning. Fra før har vi testet Ivy Bridge spill-PC-ene G55VW fra Asus med godt resultat.

På grafikkfronten finner vi en Nvidia-brikke i Kepler-serien som tilhører øvre mellomklasse. Nvidias optimusteknologi er også på plass, med en egen knapp for enkelt bytte mellom Kepler-brikken og den integrerte, strømgjerrige Intel-løsningen. Vår maskin kom med både brikkedisk og snurredisk, og brikkedisken er meget kjapp. Det synes i PCMark-testen og trekker opp resultatet. Den er godt egnet til alt av oppgaver, også spill, men man må nok forvente å gå ned i bildekvalitet på de mest krevende titlene. Legg også merke til at den er meget sterk i X264-testen, så Xishan takler videoredigering meget bra.

Ved lett bruk er Xishan temmelig lydløs, men den har en tendens til å gå opp og ned i viftehastighet tilsynelatende uten grunn. Den bråker mye ved last, og dersom den belastes hardt høres den nesten ut som en støvsuger. Heldigvis reduseres viftehastigheten raskt når belastningen senkes. Ved lav belastning blir den ikke mer enn lunken, men med fullt trøkk blir venstresiden ubehagelig varm etter en stund. Aller varmest blir den i området ved viftegrillen.

Xishan har godt med tilkoblinger, blant annet eSATA for dem som bruker det, men de fleste tilkoblingene er litt ugunstig plassert nær håndleddsstøtten. Særlig venstresiden er tettpakket og det blir trangt for venstrehendte som skal bruke USB 3 samtidig med ekstern mus. Alle USB 3-portene er nemlig plassert langt fram til venstre.

Konklusjon

Multicom Xishan W150E er en meget kraftig multikunstner som stort sett vil fungere meget godt til alle oppgaver.

TRAUST: Matte overflater iblandet litt glitter gir et traust utseende. Heldigvis kan man velge mellom 14 andre lokkdesign så valgmulighetene er på plass, både utvendig og innvendig.
TRAUST: Matte overflater iblandet litt glitter gir et traust utseende. Heldigvis kan man velge mellom 14 andre lokkdesign så valgmulighetene er på plass, både utvendig og innvendig. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Spesifikasjoner: Multicom Xishan W150E

Prosessor: Intel Core i7 3720QM / 2.6 GHz

Chipset: Intel Panther Point HM76

Minne: 8 GB (2 x 4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: GeForce GTX 650M - 1 GB

Skjerm: 15,6 tommer (matt)

Skjermoppløsning: 1920 x 1080 (16:9)

Harddisk: 120 GB SSD 520 + 750 GB WDC WD7500BPVT

Optisk drev: DVD-brenner TSSTcorp CDDVDW SN-208AB

Nettverk:

IntelCentrino Advanced-N 6235 (B/G/N)

Realtek PCIe GBE Family Controller

Bluetooth

Lyd:

VIA VT1802P

Intel Panther Point PCH

Batteri: 6-cell, 62 Wh, 11,1 V

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter venstre side: Strømkontakt, viftegrill, VGA, Ethernet, 2x USB 3, HDMI, minnekortleser, USB 3/eSATA

Porter høyre side: Optisk drev, USB 2, S/PDIF, mikrofonkontakt, hodetelefonkontakt

Porter bakside: Kensington

Dimensjoner: 374 mm x 250 mm x 41 mm

Vekt: 2,8 kg

Annet: Webcam

Den blir svært varm og bråkete når den jobber tungt, og det napper den ned fra en absolutt topplassering.

Bortsett fra det er den en fornøyelse å bruke, og det er også positivt at man kan velge innmat temmelig fritt samt at den kommer uten forhåndsinstallerte maseprogrammer.

Les også:

Test: Rå spill-PC fra Alienware

Test: Råsterk og stillegående bærbar spill-PC

Test: Smart handsfri til bilen - test av Supertooth HD

SAMMENKLEMT: Her sitter kontaktene tett i tett sammen med kortleseren, og særlig venstrehendte som bruker mus kan risikere å kjøre seg fast i kabelsalat.
SAMMENKLEMT: Her sitter kontaktene tett i tett sammen med kortleseren, og særlig venstrehendte som bruker mus kan risikere å kjøre seg fast i kabelsalat. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning