ASUS RT-AC88U

Endelig en ruter med 8 LAN-porter!

RT-AC88U er en kompromissløs toppmodell som ikke sparer på noe.

TOPPRUTER: RT-AC88U er en god ruter og den har hele åtte nettverksporter.
TOPPRUTER: RT-AC88U er en god ruter og den har hele åtte nettverksporter. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet monsterruteren Asus RT-AC5300, og i hovedsak er Asus RT-AC88U ganske lik funksjonsmessig. Forskjellen ligger først og fremst i at Asus RT-AC88U kun har to frekvensbånd å sende på, men til gjengjeld hele åtte LAN-porter.

Til nå har rutere til forbrukermarkedet stort sett hatt fire nettverksinnganger. Med åtte Ethernett-innganger, så går du ikke like lett tom for innganger om du har mange enheter som skal kobles til.

Og så var det prisen da, som er nærmere 2000 kroner lavere, og en god grunn til å ta en nærmere titt på hva den har å by på.

Skal vi dømme etter utseendet er RT-AC88U definitivt en ruter som er rettet mot spillere, men den er ikke mer prangende enn at den kan passe greit inn i de fleste hjem.

Samtidig er det verdt å merke seg at den er relativt stor.

ENDELIG: En toppruter til forbrukere med hele åtte nettverksinnganger.
ENDELIG: En toppruter til forbrukere med hele åtte nettverksinnganger. Foto: Produsent

Stappfull av funksjoner

Den er utstyrt med en sprek 1,4 GHz prosessor, og det gode ASUS-grensesnittet er utstyrt med et overveldende antall funksjoner. Link-aggregering lar deg for eksempel utnytte to LAN-porter samtidig med utstyr som støtter det, og Ai Protection beskytter alle enhetene mot ulike typer sikkerhetsrisikoer, inkludert skadelige nettsider.

SPESIFIKASJONER: ASUS RT-AC88U

  • Trådløsteknologi: AC3100
  • 802.11n: opptil 600 Mbps
  • 802.11ac: opp til 1734 Mbps
  • 1024QAM 5 GHz: Opp til 2167 Mbps
  • Antenner: 4
  • MIMO-teknologi: 4 x 4 på hvert frekvensbånd
  • Prosessor: 1,4 GHz dual core
  • RAM: 512 MB
  • USB: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0
  • Andre funksjoner: Link-aggregering, Adaptive QoS, AiProtection, Foreldrekontroll, medieserver, AiCloud, filserver
  • Dimensjoner: 300 x 188 x 84 mm

Du finner også avansert foreldrekontroll, og den samme fleksible QoS-løsningen som i RT-AC5300. Sistnevnte lar deg velge mellom automatisk prioritering av ulike typer trafikk, inkludert spill, eller mer manuell styring om du ønsker det.

USB 3.0

Bak en luke i fronten skjuler det seg en USB 3.0-port, og denne kan utnyttes med diverse funksjoner, inkludert medieserver, iTunes-server, nedlastingsklient og FTP, og den kan også brukes som en Time Machine med Mac. Dessverre opplevde vi her litt svak skrivehastighet, men lesehastigheten var det til gjengjeld ingenting å si på.

Du kan lese mer om hva du kan bruke ruterens USB-port til her.

Selv om ikke RT-AC88U er en Tri-band-ruter, er det ikke dermed sagt at den mangler noe på teknologisiden. Den 4 x 4-strøms overføring og mulighet for MU-MIMO, noe som vil si at den utnytter flere kanaler for å sende date både ut av ruteren og inn til ruteren. Den kan også utnytte den samme NitroQAM-kodingen som RT-AC5300, på produkter som støtter dette.

Dermed får den en teoretisk toppfart over 5 GHz på 2167 Gbit/s.

Topp ytelse

Den eneste måten virkelig å utnytte hastighetspotensialet en slik ruter tilbyr, er rett og slett å gå til innkjøp av to RT-AC88U og koble den ene til den andre i bro-modus. Ved testing med fire strømmer samtidig, kan du da få hastigheter som kun begrenses av gigabit-LAN-forbindelsen (vi nådde rundt 780–800 mbit/s).

Med normale AC-adaptere blir resultatene naturlig nok helt annerledes, men vår AC1200-adapter leverte hastigheter som er sammenlignbare med det beste vi har sett tidligere.

I tillegg målte vi også stabil ping på rundt 10–15 over Wi-Fi, selv når Counters-Strike: Global Offensive konkurrerte med annen trafikk.

Super dekning

Dekningstesten vår viser at RT-AC88U leverer over all forventning. Faktisk fikk vi litt bedre resultater i vårt testmiljø enn RT-AC5300, og det må jo sies å være veldig bra for en ruter som har halvparten så mange antenner.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også