Perfeksjonisme fra Apple

Test: Apple Macbook

Apple MacBook koster noen skjorter, men du får valuta for pengene.

Publisert Oppdatert

Apple Macbook

Spesifikasjoner:

  • Prosessor: Intel Core 2 Duo T7400 2,16 GHz
  • Minne: 1GB DDR2 667 MHz
  • Skjerm: 13,3" 1280x800
  • Harddisk: 120 GB 5.400 RPM
  • Grafikk: Intel GMA950
  • Bluetooth: 2.0
  • Wi-Fi: A/G/N
  • Operativsystem: Mac OS X 10.4
  • Vekt: 2,31 kg

MacBook-serien er Apples bærbare for forbrukere. Det fruktige firmaet er kjent for å lage pene design og MacBook er intet unntak. Det er liten tvil om at hvit og blank hardplast tar seg svært godt ut hvor man nå enn måtte plassere den. Den kritikerroste multimediapakken iLife '06 følger med, som har programmer for blant annet å lage DVD-er, publisere websider og sortere bilder. Fjernkontrollen som følger med er simpel og brukes til å styre Front Row-grensesnittet der man kan spille av musikk og film.

Semi-glossy skjerm

Vi er fremdeles i den gjengen som foretrekker matte skjermer og må innrømme en liten skepsis da vi så at MacBook kun finnes med glossy skjerm. Et lyspunkt er at den bare er semi-glossy og passer ganske bra i ulike lyssettinger uten at skjermen oppfører seg som et speil. MacBook fungerer jevnt over like bra som den ser ut, og det er mange funksjoner der man tenker "hvorfor gjør ingen dette på andre bærbare også?" Et godt eksempel er laderen, som bruker en magnet istedenfor plugg for å holde seg på plass og dermed sikrer maskinen hvis noen snubler i ladekabelen. Maskinen har hodetelefonutgang, mikrofoninngang, firewire, gigabit ethernet, mini-DVI og to USB2.0-porter. Vi kunne gjerne hatt en ekstra USB2.0-port, og helst burde adapteret fra mini-DVI til DVI fulgt med istedenfor å være ekstrautstyr. Til å være en såpass liten maskin har Apple fått skvist inn en stor og komfortabel museflate. At det bare er én museknapp er heller ikke noe problem, da softwaren kan stilles inn til å utføre høyreklikk hvis man har to fingre på museflaten når man trykker. Tastaturet krever tilvenning, fordi det har en noe annerledes Mac-tilpasset layout og fordi knappene er annerledes enn tradisjonelle knapper. For vår del var det en vanesak, men enkelte mener MacBook-tastaturet har for lav trykkhøyde og rar motstand.

Windows-kompatibel

Etter at Apple byttet til Intel har det åpnet seg mange muligheter for å kjøre Windows XP og Vista på en Mac med brukbar eller med full hastighet. Parallels Desktop og VMware Fusion er to velfungerende virtualiseringsløsninger hvis man har Windows-programmer man ikke kan leve uten. Apple har selv sluppet en løsning kalt Bootcamp som gjør at man kan installere XP/Vista direkte på Intel-baserte Macer. Mange studenter får gratis Windows-lisenser kastet etter seg, så avhengighet av Windows er ikke lengre en unnskyldning for å unngå Mac. Den eneste advarselen vi har mot å kjøre Vista på MacBook er faren for å bli angrepet av forbipasserende Mac-fanatikere. Når sant skal sies er Mac OS X Tiger et operativsystem det er lett å lære og svært enkelt å bli glad i, så det er ikke sikkert at man kommer til å savne Windows.

Apple MacBook er et godt gjennomført produkt de færreste vil angre på å kjøpe. Etter det vi har sett er dette en maskin man kan stole på at fungerer uansett om man velger å bruke Mac OS X eller Windows XP/Vista, så om du har 10-11 tusen å bruke på ny bærbar er MacBook et fornuftig valg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning