Lekker uten en tråd

Test: Apple AirPort Extreme

Apple er kjent for lekre og lettbrukte produkter. Det gjelder også for noe så traurig som en trådløs basestasjon.

Publisert Oppdatert

Den nye AirPort Extreme er en såkalt Pre-N-basestasjon. Den nye 802.11N-standarden er nemlig ikke klar enda, men som så mange andre produsenter har Apple laget en basestasjon som baserer seg på et utkast til den kommende standarden. 802.11N gir bedre hastighet og bedre rekkevidde.

AirPort Extreme er helt annerledes andre gjennomsnittlige trådløse basestasjoner. Den skal ikke konfigureres via nettleseren, men trenger en programvare for å settes opp. I utgangspunktet kan dette virke upraktisk i forhold til nettleserbaserte basestasjoner, men saken er at AirPort-verktøyet er ekstremt enkelt og oversiktlig å bruke. Verktøyet er også på norsk, og slik sett er AirPort Extreme absolutt verdt å vurdere dersom du har nettverksskrekk.

Basestasjonen har USB-port for tilkobling av enten en delt skriver eller delt harddisk. Begge deler er enkelt å konfigurere og fungerer utmerket. AirPort Extreme går slik sett for å være en ganske funksjonsrik basestasjon, men den har dessverre ingen mulighet for båndbreddestyring (QoS). Har du IP-telefon eller har behov for å styre båndbredden for annen bruk, bør du heller se etter en basestasjon med slik båndbreddestyring.

Til å ha antenner integrert i boksen og ikke stående på utsiden, er faktisk rekkevidden imponerende bra. Merk imidlertid at du ikke vil få noen ytelsesgevinst med et vanlig 802.11g-kort i PC-en - Pre-N kreves også på klientsiden for å få de virkelig gode hastighetene. Med et slikt nettverkskort målte vi på det beste drøyt 70 Mbps på lokalnettverket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning