Guide: Oppgrader minne og harddisk

Slik får du raskere bærbar PC

Har du en eldre bærbar PC du ønsker å puste litt ekstra liv i, har du som regel bare to maskinvaremuligheter: RAM og harddisk. Slik gjør du det.

NYTT LIV: Har du en treg gammel PC kan ny harddisk og mer minne være nok til å forlenge levetiden på PC-en.
NYTT LIV: Har du en treg gammel PC kan ny harddisk og mer minne være nok til å forlenge levetiden på PC-en. Foto: FOTO: Tron Høgvold
Publisert Oppdatert
MINNETYPE: En måte å finne ut hvilken minnetype din PC bruker er å åpne PC-en og lese av hvilken minnetype som brukes og samtidig kan du sjekke hvor mange minneplasser PC-en din har. I bærbare PC-er sitter det som regel såkalte SO-DIMM-moduler. Klistremerket forteller at dette er en 512 MB stor brikke på 533 MHz – PC4200 = 533 MHz.
MINNETYPE: En måte å finne ut hvilken minnetype din PC bruker er å åpne PC-en og lese av hvilken minnetype som brukes og samtidig kan du sjekke hvor mange minneplasser PC-en din har. I bærbare PC-er sitter det som regel såkalte SO-DIMM-moduler. Klistremerket forteller at dette er en 512 MB stor brikke på 533 MHz – PC4200 = 533 MHz. Foto: FOTO: Tron Høgvold
STØRRE PLASS: Det er relativt enkelt å bytte ut harddisken på en bærbar PC. Du må finne ut om PC-en din skal ha en IDE-disk eller en SATA-disk. Harddisken øverst på bildet er en IDE-disk, mens den under er en SATA-disk. Legg merke til de forskjellige kontaktene.
STØRRE PLASS: Det er relativt enkelt å bytte ut harddisken på en bærbar PC. Du må finne ut om PC-en din skal ha en IDE-disk eller en SATA-disk. Harddisken øverst på bildet er en IDE-disk, mens den under er en SATA-disk. Legg merke til de forskjellige kontaktene. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Mekkeregler

Bruk alltid antistatisk armbånd når du skrur PC. Statisk elektrisitet kan forkorte levetiden på komponenter i PC-en, eller i verste fall ødelegge dem helt. Når du mekker på en bærbar PC, bør det være like selvfølgelig å fjerne batteriet som det er å trekke ut stikkontakten når du mekker på en stasjonær.

Guiden starter etter artikkelteksten.

Oppgraderingsmulighetene har alltid vært et av de viktigste argumentene ved å gå for stasjonær PC framfor bærbar. I all hovedsak er det kun minne (RAM) og harddisk du kan oppgradere på en bærbar PC.

Les også: Test av 6 kraftige bærbare PC-er

Prosessoren vil i mange tilfeller være loddet til hovedkortet, så den kan man ikke uten videre skifte ut for å få mer guffe. Men en oppgradering av mengden RAM vil ofte gi en vesentlig ytelsesforberdring, og ekstra lagringsplass er alltid kjekt.

Med de lave prisene på RAM og harddisk som gjelder nå til dags, vil det heller ikke være spesielt dyrt.

Bestill riktige komponenter

Det å bytte ut RAM-brikken eller å sette inn en ekstra er svært enkelt. Å bytte harddisken er om mulig enda enklere. Selve utfordringen ligger selvfølgelig i å finne ut hva slags komponenter man skal kjøpe.

En metode er å åpne PC-en og lese hva som står på RAM-brikkene som sitter i, og kjøpe nye brikker med større kapasitet, men samme spesifikasjoner ellers.

Les også: Slik lager du "gammel-TV"-effekt av et bilde

Når man åpner PC-en, ser man samtidig om det sitter en eller to brikker der fra før, og om det eventuelt er nok å kjøpe en ekstra brikke eller om man bør bytte ut begge to.

Alternativt kan man bruke de verktøyene som blant annet ligger på www.kingston.com - der vil du kunne søke opp akkurat din PC for å finne ut hvilken Kingston-brikke som passer. Crucial har en tilsvarende tjeneste på www.crucial.com. Hos Apacer finner du konfiguratoren her.

Når det gjelder harddisken må du finne ut om PC-en skal ha en SATA- eller IDE-harddisk, og om det er en 2,5-tommers eller en 1,8-tommers det dreier seg om. 2,5 tommer er det vanligste.

Bærbare og operativsystem

Når du bytter harddisk må du nødvendigvis også installere operativsystem og installerte programmer på nytt. Glem derfor ikke å ta sikkerhetskopi av filer du vil ta vare på, slik at du kan legge dem inn på den nye harddisken senere.

Dersom PC-en ikke kom med de nødvendige installasjons-CD-ene, ligger det helt sikkert en skjult gjenopprettingspartisjon på harddisken. I dokumentasjonen til PC-en vil det stå beskrevet hvordan du brenner ut denne gjenopprettingspartisjonen til oppstartbar CD/DVD, slik at du kan gjenopprette fabrikkinnstillingene på den nye harddisken.

Dersom du har lyst til å ha med deg hele installasjonen, er Norton Ghost et bra verktøy. Med Ghost kan du lage et speilbilde av PC-en din og lagre på en ekstern harddisk.

Når den nye harddisken er på plass, starter du PC-en med Ghost-CD-en, og lar den gjenopprette maskinen fra speilbildet på den eksterne harddisken. En guide på Norton Ghost finner du her.

Slik oppgraderer du minnet på en bærbar PC

1. Snu PC-en, lokaliser et symbol som avslører hvilken luke RAM-modulen (minnemodulen) skjuler seg bak. Merk at noen PC-er har minnemodulene plassert under tastaturet. Sjekk instruksjonsboken om du ikke finner en luke for minnet på PC-ens underside.
1. Snu PC-en, lokaliser et symbol som avslører hvilken luke RAM-modulen (minnemodulen) skjuler seg bak. Merk at noen PC-er har minnemodulene plassert under tastaturet. Sjekk instruksjonsboken om du ikke finner en luke for minnet på PC-ens underside. Foto: FOTO: Tron Høgvold
2. Når du har identifisert hvor minnemodulen er plassert skruer du opp lokket.
2. Når du har identifisert hvor minnemodulen er plassert skruer du opp lokket. Foto: FOTO: Tron Høgvold
3. Løft opp lokket og legg det til siden. Pass om skruene dersom de ikke sitter fast i lokket.
3. Løft opp lokket og legg det til siden. Pass om skruene dersom de ikke sitter fast i lokket. Foto: FOTO: Tron Høgvold
4. Lokaliser metallfjærene som holder brikken på plass, og dytt vekk bra minnebrikken.
4. Lokaliser metallfjærene som holder brikken på plass, og dytt vekk bra minnebrikken. Foto: FOTO: Tron Høgvold
5. Løft brikken opp i bakkant slik at den blir stående på skrå i sporet, og trekk deretter brikken ut av PC-en.
5. Løft brikken opp i bakkant slik at den blir stående på skrå i sporet, og trekk deretter brikken ut av PC-en. Foto: FOTO: Tron Høgvold
6. Dytt den nye brikken på skrå ned i sporet. Den passer kun en vei.
6. Dytt den nye brikken på skrå ned i sporet. Den passer kun en vei. Foto: FOTO: Tron Høgvold
7. Dytt brikken ned i bakkant helt til metallfjærene klikker på plass i sporene på siden av brikken.
7. Dytt brikken ned i bakkant helt til metallfjærene klikker på plass i sporene på siden av brikken. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Bytt harddisk på 1-2-3

Les også: Test av mini-PC-er

8. Under PC-en er det gjene et harddisksymbol der harddisken sitter (rød sirkel til høyre på bildet). På bildet er skruene til harddisken merket med en rød sirkel. Disse skruene kan være merket med en _H_ på selve PC.en. Selve harddisken er gjerne festet med to eller fire skruer. I vårt tilfelle er dette de to skruene som er markert med rød sirkel til venstre på bildet.
8. Under PC-en er det gjene et harddisksymbol der harddisken sitter (rød sirkel til høyre på bildet). På bildet er skruene til harddisken merket med en rød sirkel. Disse skruene kan være merket med en _H_ på selve PC.en. Selve harddisken er gjerne festet med to eller fire skruer. I vårt tilfelle er dette de to skruene som er markert med rød sirkel til venstre på bildet. Foto: FOTO: Tron Høgvold
9. Når du har løsnet skruene kan du trekke harddisken ut av PC-en.
9. Når du har løsnet skruene kan du trekke harddisken ut av PC-en. Foto: FOTO: Tron Høgvold
10. Harddisken sitter gjerne i en monteringsramme.
10. Harddisken sitter gjerne i en monteringsramme. Foto: FOTO: Tron Høgvold
11. Skru harddisken ut av monteringsrammen, men merk hvilken vei den satt. monter den ny e harddisken i rammen, og skyv det hele på plass i PC-en igjen. Skru i skruene.
11. Skru harddisken ut av monteringsrammen, men merk hvilken vei den satt. monter den ny e harddisken i rammen, og skyv det hele på plass i PC-en igjen. Skru i skruene. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning