Redningen for Windows 8 og Microsoft?

Slik er Microsoft Surface

Microsoft Surface skal vise vei for Windows 8. Men er dette redningen for Microsoft? Vi er ikke helt overbevist.

KOMMER NÅ: Microsoft Surface med Windows 8 kommer for salg i Norge i februar i år.
KOMMER NÅ: Microsoft Surface med Windows 8 kommer for salg i Norge i februar i år. Foto: Microsoft
Publisert Oppdatert

Microsoft overrasket alle da de i juni i fjor viste fram de første bildene av Microsoft Surface. For et selskap som har hatt en veldig klar partnermodell, var dette nesten uhørt. Lenge trodde mange at dette kun var et PR fremstøt for Windows 8 - alternativt bare et produkt for USA. Men på lanseringen av Windows 8 i oktober i fjor ble det klart at dette er et produkt Microsoft vil noe med. Nye land ble lagt til på salgslisten, men ikke Norge. Ingen i Microsoft Norge ville under lanseringen bekrefte hvorvidt Surface ville bli lansert i Norge. I dag ble det imidlertid klart at Surface kommer til Norge i februar.

Noe nytt

Microsoft Surface er heldigvis ikke bare nok en kopi av iPad, men bringer faktisk noe nytt til torgs. Selv om formen er flat som et nettbrett, har Surface flere smarte løsninger. De to første tingene man legger merke til er flippen på baksiden som fungerer som en støtte og coveret med magnetfeste og integrert tastatur.

Denne kombinasjonen gjør at Surface umiddelbart er klart til bruk om man skal skrive eller se en film, samtidig som det er lett å fjerne coveret når man vil lene seg tilbake i sofaen. I tillegg har nettbrettet en strømkontakt som festes magnetisk.

Tastaturet fungerer

En av de tingene vi var spent på var om tastaturcoveret var mulig å bruke. Svaret er ja, på en måte.

Det er ikke like raskt som et normalt tastatur, men skriver man litt roligere og er litt mer presis hvor man setter fingrene så fungerer det faktisk. Selve coveret er også stilig med en utside dekket av et mykt ullaktig stoff. Det er med å gi nettbrettet et litt mykere inntrykk. I tillegg finnes det et annet og mer normalt tastatur som også kan festes til. Basert på de bildene vi har sett, ser dette mer ut som et normalt tastatur for en bærbar PC.

SMART: Et deksel med integrert tastatur med berøringsfølsomme taster og en integrert støtte gjør at Microsoft Surface også fungerer til produktivitetsoppgaver.
SMART: Et deksel med integrert tastatur med berøringsfølsomme taster og en integrert støtte gjør at Microsoft Surface også fungerer til produktivitetsoppgaver. Foto: Produsent

To versjoner

Spesifikasjoner: Microsoft RT

  • Operativsystem: Windows RT
  • Lagringsplass: 32 og 64 GB versjoner
  • Skjerm: 10,6 tommer ClearType HD Display
  • Oppløsning: 1366 x 768 punkter, 16:9
  • Touch: 5 punkts multitouch
  • Prosessor: Quad Core Tegra 3, 2 GB RAM, 1,3 GHz
  • Kamera: 2 x 720p
  • Størrelse: 27,4 x 17,2 x 0,93
  • Vekt: 680 gram (u/tastaturcover)

Versjonen vi testet var RT-versjonen. I tillegg kommer det en Pro-versjon. Forskjellen er at Pro-versjonen vil ha en Intel-prosessor og du kan installere programmer som på en vanlig PC, mens man på RT-versjonen kun kan installere programmer fra Windows Store.

I bruk

En ting skal Microsoft få for Windows 8. De har laget et brukergrensesnitt som er konsistent på tvers av plattformer enten du bruker Windows 8 på PC, mobil eller nettbrett. Personlig synes vi Windows 8 gir mest mening - og er lettest å bruke - nettopp på nettbrett.

Forvent ikke at Windows 8 er like intuitivt og enkelt som iOS på iPad. Men når man lærer seg de viktigste gesturene, snarveiene og forstår skillet mellom Metro-grensesnittet og skrivebordet, så er det mye bra med Windows 8. Tar du i tillegg bruk alle Microsoft-tjenestene og har Windows 8 på PC-en og mobilen i tillegg, så er det letter å for stå hva Microsoft vil med Windows 8.

Den største svakheten er nok fortsatt mangelen på viktige apps. Da vi gjorde denne testen tidligere i år manglet flere viktige apper, som Wimp, Spotify, Dropbox og Sonos. Nå er imidlertid Wimp å finne på Windows Store og vi tipper de viktigste appene vil komme på Windows 8 etter hvert.

En annen svakhet er at man før eller siden må inn i innstillinger i Windows 8 som på mange måter både ser ut og oppfører seg som om det er ting Microsoft har tatt rått fra Windows 7 og ikke hatt tid, eller tatt seg tid, til å lage et touchgrensesnitt.

Der finner vi noen menyer og innstillinger det kan være vanskelig å få tak på med fingerstyring, siden de åpenbart er laget for bruk med mus og tastatur.

Det gjør at vi igjen må få si at vi synes Microsoft burde laget et tydeligere skille mellom fingerstyring og bruk av mus og tastatur.

Windows 8 har også noen andre rare greier som man bare må lære å godta, som at søkefunksjonen ikke er like «global» som hos Apple. Her må du velge søk og så hva det skal søkes etter, apps, innstillinger, filer og så videre. Dette synes vi ikke er godt nok i 2013. I verste fall burde søket fungert omvendt - at søkeresultatet ble presentert inndelt i kategorier.

Vi fikk heller ikke lagt til vår Outlook.com konto, men mottok kun en feilmelding om at den var lagt til, men altså ingen e-post kom til vår innboks. Exchange fikset den greit.

Ytelse

Vi fikk ikke kjørt alle de normale ytelsestestene våre på Surface, men de vi faktisk fikk kjørt viser at Surface henger med. I tillegg er Windows 8 et svært raskt og responsivt operativsystem. Noen få ganger og på noen apper er det litt ventetid, men jevnt over står ikke Windows 8 tilbake for iOS eller Android.

Microsoft Surface Windows RT med Touch Cover
Microsoft Surface Windows RT med Touch Cover Foto: Produsent

Batterilevetiden har vi ikke fått testet, men Microsoft oppgir en batterilevetid på åtte timer med varierte aktiviteter.

Konklusjon

Liker du Windows 8 på PC vil du like Windows 8 på nettbrett. Liker du ikke Windows 8 på PC, vil du kanskje endre syn etter å ha prøvd et Windows 8 nettbrett. Man må riktignok investere litt mer tid i å lære seg operativsystemet, men når gesturene sitter i fingrene er Windows 8 på nettbrett raskt og intuitivt å bruke. Når man også tar i bruk alle Microsoft-tjenestene og kobler disse til Windows 8 på mobil og PC, så gir det hele mening.

PC-arven til Microsoft Surface er tydelig. Og vi ser at Surface med et ordentlig tastatur for mange vil oppleves mer som en hybrid PC enn som et rent nettbrett. Og det er ikke sikkert det er noen ulempe for Microsoft Surface. Det kan også øke nytten og produktiviteten ved å eie et Surface. Gratis Office-pakke koblet til Skydrive ser vi også er et lurt grep.

Microsofts største utfordring er at Android og iOS er så langt foran når det gjelder antall brukere og antall apps. iOS er for eksempel en langt bedre plattform når det kommer til utvalget og kvaliteten på spill, mens Android har et større produktutvalg (flere modeller) og har en lavere pris enn Surface og andre Windows 8 nettbrett.

Surface er likevel et stort skritt i riktig retning for Microsoft. Vi gleder oss alt til Surface II og tilsvarende Windows 8 nettbrett fra konkurrentene. Vi tror Apple skal møte mer motstand på nettbrettsiden i 2013, enn hva tilfellet har vært så langt.

RT-versjonen av Microsoft Surface vil få en pris på 4000 kroner for 32 GB utgaven og 4700 kroner for en versjon med 64 GB lagringskapasitet.

Les også:

Trikset som gir deg raskere og sikrere internett

Test: Dette er trolig den beste Windows 8 Phone-mobilen

Slik kjøper du riktig grafikkort

Slik slår du av Windows 8 med en kjapp snarvei

FARGERIKT: Dekselet med touch-tastaturet kommer i mange ulike farger.
FARGERIKT: Dekselet med touch-tastaturet kommer i mange ulike farger. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning