Opera 27.0

Det norske alternativet

Norske Opera henger fortsatt med i nettlesermarkedet.

NORSK: "Norske" opera henger fortsatt med i nettlesermarkedet, selv om de ikke har like mange brukere som Chrome, Safari og Internet Explorer.
NORSK: "Norske" opera henger fortsatt med i nettlesermarkedet, selv om de ikke har like mange brukere som Chrome, Safari og Internet Explorer. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Topp resultat i V8 Benchmark Suite-hastighetstesten

+ God støtte av webstandarder

- Har et relativt lite utvalg av utvidelser

- Har et relativt lite utvalg av funksjoner

VERKTØY: Opera har en rekke verktøy som kan gjøre nettsurfingen lettere.
VERKTØY: Opera har en rekke verktøy som kan gjøre nettsurfingen lettere. Foto: Skjermbilde

Opera er «norsk», har mange funksjoner, men er ikke like populær som Chrome, Internet Explorer eller Firefox.

Opera er en norsk nettleser utviklet av Opera Software. Den ble lansert i 1994, med visjonen om å lage en rask nettleser, med mange funksjoner, slik brukerne vil ha den. Opera er gratis, og er tilgjengelig for Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD og for Android, Blackberry og iOS.

Femteplass til Opera

Opera er ikke den mest populære på verdensbasis. Her havner den på en femteplass etter Chrome, Internet Explorer, Firefox og Safari. Dette er statistikk for januar 2015, fra hstatcounter.com.

Den norske nettleseren brukte en egen webmotor i starten, men bruker i dag Chromium som er utviklet av Google. Opera har fått et mindre antall funksjoner i senere tid. Opera har også et mindre antall utvidelser enn både Chrome og Firefox, vi finner Opera-utvidelsene på addons.opera.com.

God fanefunksjon

Opera har god fanefunksjon som andre nettlesere. Opera hadde tidligere en finesse som gjorde det mulig å stable faner i grupper, men dette er en av flere funksjoner som i ettertid er blitt fjernet.  

Sikkerhetsfunksjonen er god. Vi har blant annet muligheten til å slette surfedata, og sikkerheten mot potensielt farlige nettsteder er ivaretatt via HTTPS/SSL. Vi får tilgang til sikkerhetsinnstillinger via Opera-ikonet øverst til venstre i nettleseren, Innstillinger og Personvern og sikkerhet.

Opera gir tilgang til ekstrafunksjoner hvis du skriver about:config i adressefeltet, mens about:flags gir tilgang til eksperimentelle funksjoner.

Ytelsestester

  • Sunspider JavaScript: 203 ms
  • V8 Benchmark Suite: 25770
  • Peacekeeper Futuremark: 4586
  • Octane: 24947

Opera får toppresultater i V8 Benchmark Suite-testen, men middels resultat i de andre hastighetstestene.

Du finner detaljene fra ytelsestestene her.

Konklusjon

Ønsker du å bruke en norsk nettleser, som har grei hastighet og som støtter webstandarder på en god måte, er Opera nettleseren for deg. Den har ikke det helt store utvalget av funksjoner eller utvidelser.

INNSTILLINGER: Opera byr på mange innstillingsmuligheter.
INNSTILLINGER: Opera byr på mange innstillingsmuligheter. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning