Knall-system fra Monster:

Nå kommer trådløs HD

Trådløs HD er det nye store. Nå kommer teknologien som gjør TV-hverdagen fri for ledningssurr.

Publisert Oppdatert

Under Consumer Electronics Show i Las Vegas ble det demonstrert flere teknologier for å overføre høyoppløst video trådløst.

Klikk.no tok en titt innom demoen til selskapet Monster, som er mest kjent for å lage gode, men overprisede kabler...

Monster kommer mot slutten av 2009 ut med et nytt system, Wireless Digital Express HD (ekstern lenke), som fjerner behovet for kabler mellom TV-apparatet og DVD-, Bluray- eller videospilleren din.

Les også: Genial videospiller

Gjennom veggen

Signalene sendes fra en transmitter, en liten boks koblet til komponentene du benytter. Denne overfører signalene trådløst til en forsterker som er tilkoblet TV-ens HDMI-inngang (High-Definition Multimedia Interface) .

Ifølge Monster skal det trådløse systemet virke på opptil 30 fots avstand (drøyt ti meter) og gjennom en vegg. Det benytter en teknologi kalt UWB (ultra-wideband) fra selskapet Sigma Designs.

Dermed kan du for eksempel ha alle spillerne stående i et skap på soverommet, mens bare mottakeren og TV-en er montert i stua.

Les også: Din neste, trådløse jukeboks

Den eneste tekniske forutsetningen er at TV-en er tilkoblet med en koaksialkabel. Dette er standardkabelen som går fra antennen eller kabelmottaket til TV-en.

Det er også mulig å kable opp systemet mellom flere koaksial-kabler i huset. Har du eksempelvis et uttak i kjellerstua og et i stua, kan det være realistisk. I kablet tilstand virker systemet på hele 330 fots avstand.

Les også: Ti teknodingser du må prøve

Flere teknologier

Det finnes flere selskaper som jobber med lignende løsninger. Tidligere har Westinghouse Digital Electronics vist fram en LCD-TV med UWB-mottakerchip og tilhørende transmitter.

Et konsortium der blant andre Sony, Toshiba og Intel er med, går inn for en konkurrerende teknologi, kalt WirelessHD. Denne skal ha enda raskere overføringshastigheter enn UWB.

Andre, som LG, satser derimot på det vanlige trådløsnettet (Wifi). Men mens Wi-Fi er gjennomrpøvd som teknologi for dataoverføring, kan teknologien være mindre ideell for videostreaming, på grunn av faren for inteferens (forstyrrende signaler).

Se video: Barsk Volvo S60

Stiv pris

Den trådløse stua har flere fordeler. I overføringsprosessen vil alt innhold, om det så kommer fra en VHS-video, oppgraderes til 1080 punkters oppløsning, altså full HD.

Med alt du har av avspillingsutstyr samlet og skjult på ett sted, får du dermed en ganske lekker og plassbesparende løsning som gjør at du kan fjerne det stygge møbelet som skal romme alt stæsjet ditt.

Trådløssystemet fra Monster vil koste rundt 7000 kroner når det kommer på markedet i slutten av 2009.

LES FLERE TEKNOLOGISAKER PÅ KLIKK.NO TEKNOLOGI

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning