Ting som går på batteri

Myten om batteriet

Masser av digitale ting og tang går på oppladbare batterier – bærbare datamaskiner, kameraer, MP3-spillere, mobiltelefoner – listen er lang.

Publisert Oppdatert

Når det gjelder oppladbare batterier er det mange ulike teorier ute og går om at de må lades ut en gang iblant, at de trives bedre når de tømmes helt før man lader dem, eller at de ikke tåler å stå for lenge til oppladning.

Det meste av dette stemmer ikke når deg gjelder moderne, oppladbare batterier. Dreier det seg om batterier av typen nikkel/metallhydrid (NiMh), Litium-ion eller Litium-polymer, er de både miljøvennlige og robuste. Her er det ikke nødvendig med noen regelmessig utladning, og de kan stå lenge i laderen eller i den bærbare datamaskinen med nettilknytning uten at det er skadelig.

Har du derimot et eldre nikkel-kadmium-batteri, må du behandle det riktig for at det skal vare lenge. De må lades ut en gang imellom og du skal ikke la dem ha hyppige småoppladninger. Kadmium er dessuten svært skadelig for miljøet, og slike batterier må alltid leveres til en miljøstasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning