Microsoft i strupen på Apples iPad

Microsoft med eget Windows 8 nettbrett

Se hva Microsoft har funnet på nå. Surface blir Microsofts svare på Apples iPad.

TYNN: Microsofts Panos Panay viste i går frem deres første forsøk på å angripe Apples iPad. Microsoft Surface blir et nytt nettbrett med Windows 8.
TYNN: Microsofts Panos Panay viste i går frem deres første forsøk på å angripe Apples iPad. Microsoft Surface blir et nytt nettbrett med Windows 8. Foto: Damian Dovarganes
Publisert Oppdatert
TASTATUR: Dekselet på Microsoft Surface får et tastatur integrert. Basert på bilder og video vi har sett, ser det ut til at dekselet festes ved hjelp av magneter. Ikke helt ulikt iPad altså.
TASTATUR: Dekselet på Microsoft Surface får et tastatur integrert. Basert på bilder og video vi har sett, ser det ut til at dekselet festes ved hjelp av magneter. Ikke helt ulikt iPad altså. Foto: Damian Dovarganes

Surface blir navnet på det nye nettbrettet fra Microsoft og blir selskapets første alvorlige forsøk på å konkurrere mot Apples iPad.

Nettbrettet skal selvsagt kjøre Windows 8, som trolig lanseres senere i år. Microsoft Surface får en skjerm på 10,6 tommer. Det gjør nettbrettet en del større enn iPad (9,7 tommer) og populære Android-nettbrett som Samsung Galaxy Tab (10,1 tommer).

Tastaturdeksel

Til forskjell fra de fleste av dagens nettbrett, kommer Surface med et deksel som også fungerer som et tastatur inkludert en track pad (mus). Surface skal komme for salg senere i år.

Selv om maskinvare ikke er noe nytt for Microsoft, de er svære produsenter av mus, tastatur, er det nytt at de skal lage «PC-er».

- De tar skjebnen i egne hender. Det er et modig trekk, men risikabelt, sier Gartner-analytiker Michael Gartenberg til nettstedet Bloomberg. Han tror lanseringen kan forsure Microsofts forhold til enkelte PC-produsenter.

To versjoner

Microsoft Surface kommer i to versjoner. En versjon med Windows 8 Pro, som er fullversjonen av Windows som kan brukes som en fullverdig PC, og en versjon med Windows RT, som er for nettbrett med litt svakere maskinvare (ARM-prosessorer).

Prisen på nettbrettene med ARM-prosessor vil ifølge Microsoft ligge i området til konkurrerende nettbrett, som i dag starter på rundt 3.000 kroner. Surface-versjonen med Windows 8 Pro vil få en pris som mer er lik det man betaler for en liten og lett bærbar PC (Ultrabook), som i dag koster fra 6.000 kroner og oppover.

- Bare Apple klarer å være Apple

En slik presentasjon handler om detaljene.

- Alt rundt denne lanseringen, den mystiske invitasjonen, presentasjonen - Microsoft prøver å være Apple. Men det eneste selskapet som med suksess har vært som Apple, er Apple, sier Gartenberg ifølge teknonettstedet Wired.

Spesifikasjoner

Under ser du spesifikasjonene Microsoft har offentliggjort:

OS

Windows RT

Windows 8 Pro

Vekt

676 gram

903 gram

Tykkelse

9,3 mm

13,5 mm

Skjerm

10.6" ClearType HD Display

10.6" ClearType Full HD Display

Batteri

31,5 watt-timer

42 watt-timer

Produktivitet

Office Home & Student 2013 RT, Touch Cover, Type Cover

Touch Cover, Type Cover, Pen with Palm Block

Lagringsplass

32 GB, 64 GB

64 GB, 128 GB

Du kan også se Microsofts egen promovideo av Surface her:

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/teknologi/dingser/article765879.ece">Smart iPad-feste for baksetet i bilen</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/teknologi/dingser/article766781.ece">Genial mobilholder for bilen</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/teknologi/data/article765562.ece">Slik er nye Macbook Pro</a> <a href="http://www.klikk.no/teknologi/dingser/article766781.ece"/> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/teknologi/mobil/article764555.ece">Sommerens råeste mobiler</a> </p> </div>

ANGRIPER: Microsofts toppsjef, Steve Ballmer, lanserte Microsoft første nettbrett med Windows 8 i går.
ANGRIPER: Microsofts toppsjef, Steve Ballmer, lanserte Microsoft første nettbrett med Windows 8 i går. Foto: Rene Macura

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning