Asus Zenbook UX303LN-DQ124H

Lyst på en liten ultrabook med høyoppløst skjerm og spillbare grafikkytelser?

Her har du et glimrende alternativ.

ØNSKE-PC: Liten og lett, med berøringsskjerm og god ytelse. Det er akkurat hva mange ønsker seg i en PC.
ØNSKE-PC: Liten og lett, med berøringsskjerm og god ytelse. Det er akkurat hva mange ønsker seg i en PC. Foto: Asus
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Byggekvalitet

+ Spillbarhet

+ Støysvak

- Fargegjengivelse

- Skjerm som vibrerer og vipper

- Batteriet

TYNN OG KRAFTIG: Testresultatene til Asus Zenbook UX303LN-DQ124H avslører at PC-en henger greit med i svingene til tross for den kompakte størrelsen.
TYNN OG KRAFTIG: Testresultatene til Asus Zenbook UX303LN-DQ124H avslører at PC-en henger greit med i svingene til tross for den kompakte størrelsen. Foto: HjemmePC

Asus har et godt tak på å lage små og tynne PC-er. Det er ikke få ganger vi har sett Intel dra fram PC-er fra akkurat denne UX-serien fra Asus når de har snakket om ultrabookens fortreffeligheter.

Dette er da også en PC det er lett å like fra første stund. Zenbook-en er virkelig stilig å se på, takket være utstrakt bruk av aluminium og et design med minst mulig synlige skjøter.

Oftest har disse ultrabookene grafikkløsing fra Intel i form av den integrerte grafikken HD Graphics eller Iris. Det som skiller akkurat Asus Zenbook UX303LN-DQ124H fra andre varianter i samme serie, og de fleste andre ultrabooker, er at maskinen i tillegg til HD Grapics 4400 har en dedikert grafikkbrikke fra Nvidia. GeForce 840M skal her sørge for at du kan spille moderne spill på en PC som ellers er skreddersydd mer normale oppgaver som kontor-, studie og svært mobil allround-bruk.

Spiller bra

Og dedikert grafikk får virkelig fart på spillene. Har kan man dra på med både høyere oppløsning og bedre kvalitet i spillinnstillingene enn hva som er mulig med en PC som kun har den integrerte grafikken til denne prosessoren, for øvrig en i7-4510U på 2 GHz, turbohastighet på 3,1 GHz. Spillbarheten med denne grafikkløsningen overrasket oss egentlig ikke.

Derimot var det en positiv overraskelse at PC-en kan spilles med uten at viftestøyen blir øredøvende.

Faktisk har vi sett eksempler på ultrabooks med ren Intel-løsning som bråker langt mer enn denne når de blir presset.

LEKKER: UX303LN har definitivt utseendet med seg.Asus har etter hvert fått et godt grep på markedet for små, lette og lekre bærbare PC-er.
LEKKER: UX303LN har definitivt utseendet med seg.Asus har etter hvert fått et godt grep på markedet for små, lette og lekre bærbare PC-er. Foto: Asus

Høyoppløste fargefeil

En annen fordyrende egenskap i tillegg til grafikken selvsagt skjermen. Oppløsning på 3200 x 1800 piksler på en 13,3-tommers skjermflate betyr høy pikseltetthet. Apples 13,3-tommers Macbook med såkalt Retina-skjerm har til sammenligning «bare» 2560 x 1600. Men skjermen til Apple er nok likevel bedre i praksis. For det første gir Asus sin skjerm veldig mye refleksjoner, og for det andre bommer den ganske stygt på gjengivelsen av enkelte farger. Gult greier den ikke å gjengi som annet enn brunaktig, og andre farger oversatureres veldig. Noe kan reddes med kalibreringsutstyr og en tilpasset fargeprofil, men en PC i denne prisklassen skal ikke ha slike fargefeil, og det er litt overraskende fra et IPS-panel.

Spesifikasjoner: Asus Zenbook UX303LN-DQ124H

 • Prosessor: Intel Core i7-4510U
 • Grafikk: HD Graphics 4400 / GeForce GT 840M
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, berøring
 • Oppløsning: 3200x 1800 piksler
 • Trådløst: 802.11ac, Bluetooth
 • Ethernet: via USB-dongle
 • Kamera: Ja
 • OS: Windows 8.1
 • Vekt: 1,5 kg

Forresten liker vi heller ikke å bruke berøringsskjermen på denne maskinen. 13,3-tommer er vanligvis en fin størrelse for berøringsbruk, men hengslene på UX303LN er ikke stive nok. Resultatet er at skjermen begynner å skjelve og vibrere når vi trykker på den. Det er skuffende på en berørings-PC til over 10.000 kroner.

Midt-i-mellom

Skjermen skuffer på fargegjengivelse og slapp mekanikk, men dette er tross alt en veldig bra PC. Den er perfekt for alle som faller mellom den store og ofte klumpete spillbærbare og de vanlige små, lette og slanke ultrabookene.

Dette er PC-en for oss som vil ha en liten PC, men likevel vil spille med akseptabel grafikkinnstillinger.

Resultatet i batteritesten er ikke imponerende for en ultrabook, men det er nok prisen man må betale for sterk maskinvare i en liten og slank innpakning.

Maskinen er langt fra perfekt, men klarer å redde femmeren.

ØNSKE-PC: Liten og lett, med berøringsskjerm og god ytelse. Det er akkurat hva mange ønsker seg i en PC.
ØNSKE-PC: Liten og lett, med berøringsskjerm og god ytelse. Det er akkurat hva mange ønsker seg i en PC. Foto: Asus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning