Kjøpeguide:

Kjøp riktig stasjonær PC

Det er få produkter som gir så mange valgmuligheter og så stor frihet som en stasjonær PC. Hvis du vil, kan du skreddersy PC-en helt ned til den minste komponent.

Sist oppdatert

Selv om den bærbare PC-en stadig spiser markedsandeler, er det lite som tyder på at den stasjonære vil gå av med døden noen gang. For det første får man fortsatt langt mer for pengene ved å velge stasjonært framfor bærbart. For det andre er det mange som liker tanken på å ha en fast plass hvor man koser seg med PC-en, hvor forholdene er lagt til rette med skikkelig skjerm, høyttalere og egnet møblement. For det tredje gir den enorme friheten til oppgradering at du slipper å kjøpe en helt ny PC hver gang. Personlig har jeg nok ikke kjøpt en komplett stasjonær PC de siste 10 årene, men heller oppgradert i små og store skritt etter hvert som behovet har meldt seg.

Hyllevare eller skreddersøm

Dersom du ikke er opptatt av å velge ut komponentene selv, kan det være greit å kjøpe ferdige PC-er. Slike maskiner får du stort sett fra de store produsentene som Acer, HP og Fujitsu-Siemens, og er hyllevare i elektronikkjedene. Dette er en ferdig pakke uten mulighet til å gjøre tilpasninger, men alle slike PC-er kan selvfølgelig oppgraderes i ettertid, i større eller mindre grad.

Også nettbutikkene tilbyr egenprodusert hyllevare i den forstand at det er ferdigkonfigurerte pakkeløsninger som bygges på bestilling. Det er også ganske vanlig med en rekke konfigureringsvalg i disse pakkeløsningene, og da nærmer vi oss skikkelig skreddersøm. Noen nettbutikker gir flere valgmuligheter enn andre, så surf litt rundt og se hva som tilbys.

Fullstendig frihet i valget av komponenter har du først når du bestiller de komponentene du vil ha, og bygger selv. Fordelen er selvfølgelig at du får det akkurat som du vil, men du får ingen garanti for at komponentene faktisk fungerer godt sammen. Er det noe som går galt, må du selv feilsøke og finne ut hva som er galt, for så å reklamere på eller bruke angreretten på eventuelle enkeltkomponenter. Går du for en ferdig konfigurert pakke, vet du i det minste at det hele er kompatibilitetstestet, og da har du også noen å klage til dersom det ikke funker.

Alle prisklasser

I januarnummeret av HjemmePC bygde vi en PC til 1.871 kr. Det var naturligvis ikke en spesielt kraftig PC, men mer enn god nok for helt enkel PC-bruk. Men de aller fleste vil gjøre klokt i å legge litt mer penger i det enn som så, uten at det nødvendigvis er behov for å fleske til med det aller dyreste. Vår test av stasjonære PC-er i forrige nummer viser at 7-8.000 kr gir svært mye for pengene.

Nettbutikkene har ofte en ganske fin pekepinn på hvor du bør legge deg, enten du skal sette sammen selv eller kjøpe en ferdig pakke. Sjekk hva slags oppsett de typisk baserer en spill-, kontor eller hjemme-PC på, merk deg forskjellene, og prøv å lage et bilde av hvilket behov PC-en din skal fylle. Jo større grad av skreddersøm du ønsker, dess større krav stilles til din egen komponentkunnskap. På de følgende sidene kan du lese mer om hva du bør tenke på når du skal velge prosessor, minne, hovedkort, grafikkort, harddisk og strømforsyning.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også