Kjøpetips: Bærbar PC

Kjøp riktig bærbar PC

Å kjøpe bærbar PC kan fortone seg som et mareritt for enkelte. Hva i all verden skal man se etter, og hva trenger man egentlig? HjemmePC gir deg noen råd på veien.

Publisert Oppdatert
Hvor har du tenkt å bruke PC-en? Behovet for mobilitet bestemmer hvilken størrelse du bør gå for
Hvor har du tenkt å bruke PC-en? Behovet for mobilitet bestemmer hvilken størrelse du bør gå for

Et av de vanskeligste, men samtidig også det viktigste spørsmålet som bør besvares før du kjøper bærbar PC er «Hva skal du bruke den til?». De fleste selgere er drillet til å stille akkurat dette spørsmålet, og da ønsker de å få svar på hva slags oppgaver, hvilke programmer osv. PC-en skal kjøre. Problemet er bare at spørsmålet for de fleste er fryktelig vanskelig å besvare. Dessuten kan det være lurt å gjøre seg opp en mening om et par andre spørsmål før man begynner å diskutere hva den skal brukes til.

Hvor skal du bruke den?

Det beste er å begynne med behovet for mobilitet. Skal du ha med deg PC-en frem og tilbake fra jobb eller skole hver eneste dag? Skal du ha med deg PC-en fra møte til møte, fra forelesning til forelesning og generelt flytte mye på den i løpet av dagen? Hvis svaret er ja, er vekt viktig for deg. Jo mer du flytter på deg, dess lettere PC trenger du. Du bør ikke kjøpe PC som er særlig mye tyngre enn 2,5 kg, og da snakker vi gjerne om PC-er med 14-tommers skjerm, eventuelt en lett 15-tommer. Kanskje bør du også vurdere en ultraportabel PC med 12-tommers skjerm og vekt rundt 1,5 kg. Hvis du velger de aller letteste må du være oppmerksom på at enkelte av lettvekterne kommer uten DVD/CD-brenner.

Husk også å sjekke ut batterikapasitet og pris på et ekstra batteri hvis behovet ditt tilsier at PC-en kommer til å gå mest på batteridrift. Bærbare PC-er som transporteres mye stiller dessuten helt andre krav til robusthet enn en som står trygt hjemme på skrivebordet.

Hvis du ikke har behov for å ha med deg PC-en hver dag, men liker å ta den med av og til, er en 15-tommer det rette valget. Disse ligger typisk like under 3 kg. Hvis du nesten aldri skal ha med deg PC-en noe sted, men kun bruke den hjemme, kan du trygt glemme det som har med vekt å gjøre og gå for en PC med en stor og deilig 17-tommers skjerm.

Hva skal du bruke den til?

Selgeren kommer til å spørre deg om akkurat dette, så det kan det være greit å ha tenkt gjennom det på forhånd. Hvis svaret ditt er «e-post, surfing og nettbank», kan du egentlig kjøpe hva som helst, men vi tror at du vil få lyst til å gjøre andre ting på din nyinnkjøpte PC etter hvert som du blir varm i trøya. Ta høyde for at du også skal redigere bilder fra digitalkamera, kanskje til og med redigere video. Kanskje kommer du til å kopiere hele CD-samlingen din inn på PC-en, kanskje kommer du til å laste ned og kikke på filmer, til og med HD-filmer. Poenget er at du bør ta høyde for at du kommer til å oppdage nye sider ved PC-bruken og kjøpe en PC som er litt bedre enn det du tror du har behov for i øyeblikket. På den annen side er det ingen grunn til å overdrive heller. En mellomklasse-PC, en PC til om lag 10.000 kr, er i dag en knakende god bærbar PC.

Glem ikke å sjekke tilbehøret og medfølgende programvare. Programvare som lar deg ta backup til DVD eller ekstern harddisk er nyttig - blir PC-en stjålet eller harddisken krasjer er jo alt du har av dokumenter borte. Kjøp gjerne antivirus i samme slengen, men sjekk om ikke internettleverandøren din tilbyr dette gratis. Glem heller ikke å ta en prissjekk, både i forskjellige butikker og på nettet. Konkurransen er stor, så mulighetene for å spore opp et kupp på enkelte modeller er stor. Lykke til!

Ting å tenke på

Tastatur og mus: Kvaliteten varierer - velg en PC med tight tastatur som ikke flekser eller gir etter. Tastatur og museknapper bør heller ikke avgi høylytte klikkelyder.

Plassering av knapper: Enkelte henger seg veldig opp i plasseringen av funksjonstast, Windows-tast, Ctrl-tast osv. Sannheten er at du venner deg til enhver plasseringsløsning.

Varmeutvikling: Alle PC-er avgir varme, men kunsten er å lage en PC som leder den ut av PC-en uten at den blir ubehagelig varm. Det er svært viktig at den ikke blir gloheit der håndleddene hviler mens du skriver. Alle PC-er blir varme under, noe som også er grunnen til at ingen produsenter kaller PC-ene sine for «laptops», men for «notebooks».

Skjermtype: Det har blitt veldig populært med såkalte «glossy» skjermer, altså en LCD-skjerm med glassklar overflate. Dette gir bedre kontraster og en opplevelse av bedre bildekvalitet, men har den ulempen at du får mye refleksjoner hvis PC-en brukes i godt opplyste miljøer. Noen foretrekker dem, andre hater dem - gjør deg opp din egen mening før du kjøper.

Skjermoppløsning: Store skjermer fortjener høy oppløsning. Med høy oppløsning får du bedre plass. I stedet for å kjøpe PC med stor skjerm og lav oppløsning, kan du vurdere å gå ned på skjermstørrelsen og heller få den samme oppløsningen på en mindre og lettere PC.

WLAN og DVD-brenner: Integrert trådløst nettverk og mulighet for å brenne CD-er og alle typer DVD-er bør være en selvfølge i dag.

Robusthet: Jo mer du planlegger å ha med PC-en på farten, desto nøyere bør du være med å forsikre deg om at PC-en tåler en trøkk. Lokket bør beskytte skjermen mot trykk, og lokket bør dessuten ha en mekanisk lås så det holder seg lukket.

Vista-oppgradering: Vista kommer 30. januar, men det er ikke slik at du er nødt til å vente med å kjøpe PC til da. Pass imidlertid på at du kjøper en PC som kvalifiserer til gratis oppgradering (se egen tekstboks).

Skjermkort: Du trenger ikke all verdens skjermkort med mindre du spiller mye, men et godt skjermkort er en fordel for Vista. Selv Intels integrerte GMA950 skal imidlertid støtte Aeroglas-grensesnittet i Vista.

DualCore: Vi anbefaler definitivt en PC med dobbeltkjerneprosessor. Det kan høres high-end ut, men i dag er det for standard å regne, og PC-en vil takler mye bedre at du kjører flere oppgaver samtidig. Intel Core 2 Duo går for å være den beste dobbeltkjerneprosessoren i dag, men AMD lager også fin-fine dobbeltkjerneprosessorer, Athlon 64 X2.

Internminne: Vi anbefaler 1024 MB med RAM eller mer, spesielt hvis du skal installere Windows Vista.

Express Upgrade

Kjøper du PC med Windows XP Professional, XP Tablet PC Edition eller XP Media Center Edition mellom 26. oktober 2006 og 15. mars 2007, har du rett til fri oppgradering til Windows Vista.

Windows XP Professional og Tablet PC Edition gir rett til oppgradering til Vista Business.

Windwos XP Media Center Edition gir rett til oppgradering til Vista Home Premium.

Du må betale for frakt av DVD-en.

PC-er kjøpt med XP Home Edition gir rett til rabattert oppgradering.

Les mer på http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/expressupgrade.mspx/. Der finner du også link til de forskjellige produsentene der du kan finne informasjon om hvordan du går fram for å få fri oppgradering.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning