HP Envy 13-D000no og Multicom Talisa U731-V2-CFB2

Prisgunstige ultraportable i duell

HP har nettopp lansert superslanke Envy 13, mens Multicoms godt gjennomførte Talisa har vært innom oss før og høstet terningkast 6. Bli med og se om lekre HP kan tukte Talisa.

DUELL: Vi har satt en 13 tommer fra HP opp mot en 13 tommer fra Multicom.
DUELL: Vi har satt en 13 tommer fra HP opp mot en 13 tommer fra Multicom. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Lav vekt, matt skjerm og solid konstruksjon er mantraet for ultraportable PC-er, og dagens testmaskiner treffer innertier på alle disse punktene.

Begge koster rett under 9000 kroner og er temmelig like, med en litt kantete design og sølvfargede flater i børstet metall.

HP Envy er noe lettere og slankere enn Talisa fra Multicom, men det er ikke snakk mer enn 100 gram og noen millimeter. Det er også verdt å merke seg at begge har gummi under basen som løfter maskinene opp fra underlaget.

Envy 13 løftes dessuten opp litt ekstra i bakkant, siden nedre del av skjermen fungerer som støtte for basen.

Les også: Dette må du vite før du kjøper bærbar PC.

Kvalitetskonstruksjon

Byggekvaliteten er svært god på Talisa. Basen er stabil og har ingen tegn til svikt eller myke områder.

Testen fortsetter under bildet.

METALL: Det er metall rundt baut på Talisa og det bidrar nok til at byggekvaliteten er upåklagelig.
METALL: Det er metall rundt baut på Talisa og det bidrar nok til at byggekvaliteten er upåklagelig. Foto: Andreas Jahren

Skjermlokket er hardt og stivt, så det tåler hardhendt håndtering uten at panelet blir påvirket. Envy 13 er også velbygget, men den tynne basen kjennes litt skjørere ut.

Basen er ikke like solid, men det er nok resultatet av en lavere vekt og slankere konstruksjon.

Bare man er litt forsiktig så har det trolig liten betydning for levetiden, men det er verdt å merke seg at det ikke skal veldig mye press mot skjermlokket før panelet påvirkes.

Det kan fort bli dyrt. Totalt sett er kvalitetsfølelsen et hakk bedre på Talisa, men Envy 13 er tross alt både tynnere og lettere.

Siden maskinene har omtrent like stort fotavtrykk er også tastaturene så godt som like store. Talisa har litt lengre vandring, men begge er faste i anslaget og det er lite svikt i basen under tastene. Envy har størst pekeplate. Den er presis og har ingen problemer med å lystre vintretørre fingre.

Talisas plate er noe mindre og den sliter litt med å registrere klikkene våre.

Matt front

Det er matt front på begge skjermene og det gjør at de er velegnet for bruk på kafé eller i en forelesningssal.

De er også temmelig lyssterke, så det kan være at de takler utendørs bruk når det er sollys, men vi har ikke prøvd det. De er uansett ikke plaget med refleksjoner, selv når man sitter med ryggen mot et vindu. De har ikke berøringsfølsom skjerm, noe som gjør at de strengt tatt ikke kan smykke seg med tittelen Ultrabook.

Som forventet er maskinene utstyrt med IPS-panel, der bildekvaliteten er meget god til vanlig bruk.

Testen fortsetter under bildet.

MATT: Envy 13 har matte flater over det hele og en relativt tykk rundt skjermen.
MATT: Envy 13 har matte flater over det hele og en relativt tykk rundt skjermen. Foto: Andreas Jahren

Det er lite negativt å notere når det kommer til kontrast, fargegjengivelse, og begge har Full HD-oppløsning. Det gir et skarp og tydelig bilde, og selv om flere konkurrenter stiller med høyere oppløsning styrer man klar av problemer med programmer som ikke lar seg skalere skikkelig.

Høyttalerne har begrenset gjengivelse på musikk, men når det kommer til stemmer låter det greit. Envy ligger et stykke foran Talisa, spesielt når man går over middels lydnivå. Da får lyden fra Talisa et slags metallisk preg.

Mellomklasse-Skylake

Talisa er oppdatert med Skylake innmat og nylanserte Envy 13 kommer naturligvis med Intels nyeste den også. Det sitter en Core i5-6200U i begge, men Envy har en anelse bedre ytelse jevnt over.

Core i5 passer godt i en ultraportabel, for den gir god ytelse samtidig den har lavere turbo-frekvens enn Core i7. Det gjør den litt mer strømgjerrig og kjøligere, noe som ofte er viktigere enn ren ytelse på maskiner som dette. Dette duger uansett helt glimrende til det meste av hjemme- og kontoroppgaver.

Spillere som holder seg til eldre eller lettdrevne titler, og ikke plages av lav oppløsning og bildekvalitet, kan muligens bli fornøyd med Intels integrerte grafikk.

SLANK: HP har nok laget en av markedets slankeste maskiner med 
Envy 13.
SLANK: HP har nok laget en av markedets slankeste maskiner med Envy 13. Foto: Andreas Jahren

Envy gjør mest ut av seg når det kommer til vifte og varme. Som oftest holder viften seg temmelig umerkelig i bakgrunnen, men det skal ikke mye til før den drar på. Da høres den godt og er nok ikke blant de letteste å overse.

Når den får litt å tygge over litt tid blir den veldig varm, så varm at det er skikkelig ubehagelig.

Talisa er i en helt annen klasse, med en vifte som umerkelig snurrer ved lett bruk og ofte slår seg helt av. Når den jobber hardt høres et jevnt sus, og basen blir knapt nok varm hverken over eller under.

Ikke lik innmat

Envy 13 har mindre minne og mindre harddisk enn Talisa. 4 GB mot 8 GB er neppe merkbart hvis man ikke har for vane å ha mye oppe samtidig, eller man skal kjøre minnesultne programmer. Mer trøblete kan det nok være at Envy må klare seg med 128 GB mot Talisas 256 GB brikkedisk. Heldigvis har Envy 13 minnekortleser som sluker hele minnekortet, så da er det enkelt å utvide lagringsplassen. Talisa lar nesten hele minnekortet stikke ut fra basen, så det er fort gjort å knekke eller miste kortet hvis man ikke passer på.

Talisa har fått seg en overhaling når det gjelder tilkoblinger, og kommer nå med en USB-C-port som kun ser ut til å støtte USB3, ikke USB 3.1 og Thunderbolt 3. Ellers er den greit utstyrt med en USB 3, en USB 2 og HDMI. Envy har tre USB 3 og HDMI. Trådløs AC er standard hos begge og man må bruke USB hvis man trenger kablet nettverk. Talisa klarer en time mer i vår variertbrukstest enn Envy, og det kan ha en del å si for dem som er ute etter ekstra driftstid på batteri.

MODERNE: Tilkoblingen med USB-lynet på er en USB-C-port. Det spiller ingen rolle hvilken vei man plugger den inn.
MODERNE: Tilkoblingen med USB-lynet på er en USB-C-port. Det spiller ingen rolle hvilken vei man plugger den inn. Foto: Andreas Jahren

Oppsummering

HP har gjort en meget god jobb med Envy 13. Den solide og slanke basen skjuler innmat med god ytelse. Vekten er også litt lavere enn hos duellanten Talisa. Det største aberet med Envy er at den blir varm og at viften fort kan bli noe plagsom. Talisa gjør fortsatt en meget god figur på alle områder. Den er litt tykkere og tyngre, men den blir knapt nok lunken og har et kjølesystem som bare avgir et jevnt sus nesten uansett belastning. Alt i alt er Talisa fra Multicom testvinner, men den matcher ikke helt wow-faktoren til snertne Envy 13.

Se undersakene for spesifikasjoner, vuderinger og karakter for HP Envy 13 og Multicom Talisa.

LØFT: Nedre del av skjermen løfter basen opp i bakkant.
LØFT: Nedre del av skjermen løfter basen opp i bakkant. Foto: Andreas Jahren

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også