Så mye båndbredde trenger du

Har du riktig bredbånd?

Hvor mye båndbredde trenger du – og får du det du betaler for? Nå kan du sjekke båndbredden din med vårt nye bredbåndsspeedometer.

TEST BÅNDBREDDEN: Nå kan du teste bredbåndet ditt med vårt speedometer.
TEST BÅNDBREDDEN: Nå kan du teste bredbåndet ditt med vårt speedometer. Foto: HjemmePC
Publisert Oppdatert

Hvor bredt bredbånd trenger du egentlig? Stadig nye tjenester legges på toppen av våre digitale vaner. Strømming av musikk og film er bare to eksempler på tjenester som virkelig har tatt av. I tillegg har alle de nye dingsene i hjemmet vårt en kobling til nettet, alt fra TV-en til mobilen. Du kan se HD-film fra YouTube direkte på TV-en eller du bruker nettbrettet ditt for å se Dagsrevyen siden barna har okkupert TV-en med et online spill.

Hvor bredt bredbånd trenger du?

Det spørsmålet er det bare du som kan svare på. Men, vi skal hjelpe deg. Svaret avhenger av hva du bruker. Er du en nettbruker som kun klikker en gang eller to innom Nettavisen eller Klikk hver dag, sender litt e-post i ny og ne og besøker nettbanken en gang i måneden, så kan du med god samvittighet velge det laveste og billigste alternativet bredbåndleverandøren tilbyr deg. Er du derimot en familie med 4-5 PC-er i aktiv bruk, nettbrett, mobiler, netttilkoblede TV-er og Blu-ray-spillere som aktivt bruker nettbasert filmleie, videosamtaler på Skype, laster ned programvare og laster opp store mengder bilder og annet innhold til ulike nettjenester, så kreves det litt mer.

Hvor mye båndbredde du faktisk har kan du teste her

Hvor mye båndbredde kreves?

For å gi et lite innblikk i hva du trenger, kan vi begynne å se på hvor mye noen typiske internettjenester krever for å gi en god kvalitet.

Skype krever for eksempel kun 30 kbps for å levere en ok samtalekvalitet. Her anbefaler Skype at du minimum har en linje som tåler 100 kbps. Det er nesten på ISDN-nivå. De aller fleste nettlinjer har en båndbredde som er skyhøyt over dette.

For videosamtaler anbefaler Skype at du har en linje som leverer 300 kbps, men bruker selv bare 128 kbps. Her vil selv Telenors billigste ADSL-abonnement til 299 kroner per måned holde. Hos Get ville du kunne klart deg med det minste abonnementet til 259 kroner per måned.

Litt mer kraft trenger du om du vil «Skype» i HD-kvalitet. Her krever Skype 1,2 Mbps i opp-/nedlastingshastighet og anbefaler at du minst har et bredbånd som kan levere 1,5 Mbps i opp- og nedlastingshastigheter. Da må du opp i hastighet på bredbåndsabonnementet ditt.

Hvor mye båndbredde krever leiefilm?

Leiefilm på nettet via tjenester som Voddler, Comoyo, Headweb og iTunes/Apple TV med flere. Men hva krever det egentlig for å streame en HD-film? Svaret avhenger litt av hvilken leverandør du bruker. Men vi kan bruke tall fra Apple som en rettesnor. På sine nettsider anbefaler Apple at du har en linje som leverer minst 8 Mbits eller raskere for å se filmer og TV-serier i 1080p-kvalitet (full HD). For 720p (HD) anbefaler Apple 6 Mbits eller rakere. For standardoppløst innhold trenger du 2-5 Mbits etter Apples anbefalinger. Vi målte rundt 5 Mbps for streaming av HD-film via en nettbasert filmleietjeneste.

TEST: Nå får du speedometer fra HjemmePC i samarbeid med Bredbåndsguiden.
TEST: Nå får du speedometer fra HjemmePC i samarbeid med Bredbåndsguiden. Foto: HjemmePC

Hvilket bredbånd trenger du?

Nå vet du så mye at du kan begynne å regne litt. En stor husholdning der flere ser leiefilm samtidig, hyppig brukere av online spill, videosamtaler i HD og aktiv opplasting av bilder og at man gjerne har en nettbasert sikkerhetskopi, gjør at man må ha et litt romslig bredbånd.

Alternativt kan du laste ned og installere et program som logger den faktisk nettbruken en periode. Netlimiter.com er et eksempel på et slikt program. Da kan du logge aktiviteten over en uke med normal nettbruk og avgjøre hvor bredt bredbånd du faktisk trenger.

Uansett bør du sjekke at du faktisk får det du betaler for - og sjekke med jevne mellomrom om det finnes bedre og billigere alternativer.

Ifølge Bredbåndsguiden er den gjennomsnittlige båndbredden i Norge nå 14 Mbits.

Test din båndbredde her

Les også:

Designperler med DAB

Terningkast 6 til billig Macbook-konkurrent

Sony-mobil med herlig skjerm og mengder med kraft

TEST BÅNDBREDDEN: Får du det du betaler for? HjemmePC tilbyr deg nå et speedometer som viser hvor god båndbredde du faktisk har.
TEST BÅNDBREDDEN: Får du det du betaler for? HjemmePC tilbyr deg nå et speedometer som viser hvor god båndbredde du faktisk har. Foto: iStockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning