Tips og triks

Formatere med NTFS

Windows tillater vanligvis ikke at du bruker andre filsystemer enn FAT eller FAT32 på lagringsenheter tilknyttet USB-portene. Vil du heller benytte NTFS kan du imidlertid trikse og fikse litt. Det kan ha både fordeler og ulemper.

Publisert Oppdatert

1 Velg Enhetsbehandling (Kontrollpanel-System-Maskinvare-Enhetsbehandling). 2 Velg Diskstasjoner.3 Høyreklikk på lagringsenheten du vil forandre. Velg egenskaper og deretter policyer.4 Velg optimaliser for ytelse. Velg deretter OK og start maskinen på nytt.

Når du så høyreklikker enheten og velger å formatere den, har plutselig valget NTFS dukket opp som et alternativ.

En av fordelene med NTFS er at det gjør det mulig å utnytte Windows EFS-kryptering. Det kan imidlertid ikke anbefales om ikke maskinen er tilknyttet et domene med sentraliserte brukerkontoer. Et ekstra pluss er filkomprimeringen som gir mer plass, at en kan sette rettigheter på mapper og filer, at en kan definere hvor mye plass hver bruker kan anvende på hver partisjon, og at en kan sette opp enheten som en mappe.

På den negative siden krever NTFS mye mer skriving til disken, noe som kan gjøre diskbruken langsommere og kanskje slite ut flashminnet raskere. En annen ulempe er at en NTFS-formatert USB-disk ikke kan brukes i en rekke maskiner (eksempelvis om de er satt opp med Windows 98 eller Windows Me)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning