Firefox 35.0.1

Dette er den beste nettleseren

Firefox stikker av med en knepen seier foran Google Chrome.

VINNER: Vi kårer Firefox til den beste nettleseren hårfint foran Google Chrome.
VINNER: Vi kårer Firefox til den beste nettleseren hårfint foran Google Chrome.
Sist oppdatert
GOD: Firefox har mange gode egenskaper og funksjoner.
GOD: Firefox har mange gode egenskaper og funksjoner. Foto: Skjermbilde

Nettleseren Firefox er både gratis og åpen - i den forstand at alle som ønsker det kan fritt kopiere kildekoden, og eventuelt lage sin egen nettleser.

Firefox er utviklet av den ideelle organisasjonen Mozilla. Den kan kjøres på Windows, Linux og Mac OS X, og Android. Den siste oppdateringen av Firefox, gjør at nettleseren ligner mer på det minimalistiske utseendet til Google Chrome.

Nettleseren er den tredje mest populære nettleser (etter Chrome og Internet Explorer) i januar 2015, ifølge tall fra statcounter.com.

Firefox er en av de mest fleksible nettleserne, og den nettleseren som har de fleste funksjoner. Vi får tilgang til funksjoner og innstillinger via en meny øverst til høyre i nettleservinduet. Det finnes også en annen og mer avansert mulighet ved å skrive about:config i adressevinduet i Firefox.

Firefox har en god fanefunksjon, god funksjon for bokmerker, og tilbyr synkronisering av bokmerker, faner, passord, og andre ting, til andre enheter.

Sikkerhetsmessig er Firefox godt rustet mot potensielt skadelige nettsider, og nettsider som er rapportert som nettsvindlere. Vi kan velge å blokkere slike sider via innstillinger. Det går også an å åpne et privat surfevindu i Firefox, som ikke lagrer noen historikk.

Det finnes et meget godt utvalg av utvidelser for Firefox på addons.mozilla.org

Ytelsestester

  • Sunspider JavaScript: 175,4 ms
  • V8 Benchmark Suite: 25247
  • Peacekeeper Futuremark: 4798
  • Octane: 21750

Firefox får toppresultat i Peacekeeper Futuremark-testen, men et middels resultat i de andre testene. Det betyr at nettleseren har brukbar hastighet.

Du finner detaljene fra ytelsestestene her.

Konklusjon

Firefox er helt klart en av de beste nettleserne, og er faktisk vinneren i vår test i hard konkurranse med Google Chrome.

Firefox er forholdsvis rask, har mange funksjoner, er fleksibel og har god sikkerhet. I tillegg støtter den webstandarder på en god måte. Pleier du å ha mange faner åpne samtidig, er Firefox også et godt valg.

JUSTERINGER: Firefox har mange innstillingsmuligheter for de som liker det.
JUSTERINGER: Firefox har mange innstillingsmuligheter for de som liker det.

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også