Skilpadden

Elkjøp: Toshiba Satellite L30

Toshiba Satellite L30 har kanskje litt lavere spesifikasjoner enn de andre bærbare PC-ene, men tar igjen på andre kriterier som også veier tungt.

Publisert Oppdatert

Toshiba Satellite L30

Spesifikasjoner:

  • Prosessor: Celeron M 440
  • Minne: 1x512MB
  • Harddisk: 80GB
  • Skjermkort: Radeon XPRESS 200M
  • Skjerm: 15,4" 1280x800
  • OS: Home Basic

Toshiba Satellite L30 er den eneste bærbare i testen med matt skjerm. Vi tror ikke at målgruppene til disse maskinene har noen fordeler av blank skjerm, og mange vil nok sette pris på å kunne plassere maskinen friere uavhengig av lyssettingen i rommet. Satellite L30 har sort og stilren utførelse, og bortsett fra klistremerkene med «Vista Basic» og «Celeron M» gir den ikke noe spesielt inntrykk av å være billig. En ting vi liker godt, er at plasten er svært hard og ikke lar seg bøye. Dette er noe man må passe godt på når man handler billige bærbare, for mange av produsentene liker å spare helt ned til det siste milligrammet byggemateriale. Satellite L30 er godt over gjennomsnittet, og bør tåle litt hardhendt behandling.

I de billigste prisklassene er man som regel nødt til å gjøre store kompromisser, så denne gang ble det innmaten. Satellite L30 har en spinkel Celeron M-prosessor, og kun 512MB RAM. Vista Home Basic er heldigvis lettere å kjøre enn Vista Home Premium, men det går fremdeles ikke særlig raskt. Brukergrensesnittet snegler seg til tider avgårde, spesielt når UAC-dialogen spretter opp. Prosessoren har mye av skylda samtidig som mengden minne begrenser antallet vinduer og programmer man kan ha åpne samtidig kraftig. Det hjelper heller ikke at maskinen er lesset med mye unødvendig programvare som standard, og at skjermkortet stjeler 64MB minne. Batteriet på 2000Mah er enda en svakhet. Dette holder knapt til en og en halv time ved normal bruk. Ifølge Toshibas sider er det mulig å kjøpe et 4000Mah-batteri, men dette betyr ekstrakostnad for noe som fremdeles ikke er mer enn godkjent batterilevetid.

L30-serien er blant testens billigste bærbare, noe som gir rom for små oppgraderinger hvis budsjettet er hakket større. En smart ting Toshiba har gjort er å ha en enkel 512MB RAM-brikke sittende i, istedenfor to 256MB-brikker. Dette gjør at det ikke trenger å koste mer enn ca. 200 kr for totalt 1GB eller 350 kr for 1,5GB med minne. Vi anbefaler sterkt å oppgradere, selv om man bare skal bruke den stasjonært. Sett bort fra hastigheten, er Satellite L30 en fryd å bruke. Vi synes dette er en av de best bygde i testen, og når den samtidig er blant de billigste ser vi ikke på det som noe stort minus at man må investere noen hundrelapper ekstra i minne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning