Windows XP

Du trenger ikke være administrator

Så og si alle som bruker Windows XP kjører standardoppsettet der de logger inn som administratorer. Grunnen er naturligvis at man må gjøre det for å ha full tilgang til en rekke programmer og funksjoner, og at det er tungvint å logge inn som bruker og skifte identitet om man skal gjøre noe som krever et høyere sikkerhetsnivå.

Publisert Oppdatert

Men å logge inn som administrator fører med seg en større risiko. Som administrator kan du gjøre betydelig mer skade om du gjør et feilsteg, og ikke minst kan konsekvensene bli betydelig større om noen med ondt i sinne skulle hacke seg inn på systemet ditt.

Faktisk kan du også kjøre programmene som krever høyere sikkerhetsklarering fra en konto med lavere tilgang enn Administrator. Du kan benytte funksjonen Kjør som.

Først må du sørge for at denne funksjonen er aktivert, noe som krever at du er Administrator. Høyreklikk så på Min datamaskin og velg Behandle. I det nye vinduet klikker du på pluss-tegnet foran Tjenester og programmer i venstre felt, og deretter på Tjenester. Gå nedover i det høyre feltet til du finner Secondary Logon. Her velger du Egenskaper og kontrollerer at Oppstarttype er satt til Automatisk. I motsatt fall endrer du verdien i feltet til Automatisk.

Nå kan du logge inn og ut med lavere sikkerhetsklarering. Dersom du trenger å kjøre et program som krever høyere klarering, kan du enten høyreklikke på. exe-filen eller holde shift-tasten nede og høyreklikke på en snarvei, noe som til og med fungerer i startmenyen. Du får opp valget Kjør som og kan velge å kjøre programmet med en annen klarering enn den du er innlogget med. En smidig og sikker måte å beskytte seg på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning