Test av nye iMac med 24-tommers skjerm

BigMac

Ingen lager forbrukerelektronikk som Apple. Nye iMac sprenger grenser og setter en ny standard for hvordan en "PC" skal se ut.

Publisert Oppdatert

Apple iMac 24 tommer

Fakta

  • OS: OS X Tiger
  • Prosessor: 2,4 GHz Intel Core 2 Duo
  • Minne: 1 GB (4 maks)
  • Harddisk: 320 GB 7200 RPM
  • DVD: SuperDrive
  • Skjerm: 24 tommer
  • Oppløsning: 1920x1200
  • Grafikk: ATI Radeon HD 2600 Pro

Verden elsker iPod og Apple. Verden kommer også til å elske nye iMac. Side om side med vår grå PC-boks forstår vi hvorfor mange tilber sine Mac-er: PC-en er fra steinalderen, mens iMac-en er som tatt ut fra et minimalistisk hjem i Bonytt. For iMac er ikke en datamaskin, det er et møbel.

Selv om du på impuls svir av de 15.000 kronene iMac-en med 24 tommers skjerm koster og familien må avlyse vinterens sydentur, vil du bli tilgitt.

Konsept

Nye iMac er mer et konsept enn en datamaskin. Her har du en alt-i-ett underholdningsmaskin, som med Front Row (underholdningsdelen med bilder, video, musikk og DVD-avspilling) kun mangler TV-kort for å være et komplett multimediesenter.

Er du kjent med Apple og OS X vil du føle deg hjemme med en gang. Vi skal ikke ta Windows/Apple-diskusjonen her, for nå kan du faktisk velge. Liker du designet til iMac, men liker Windows Vista - så er det bare å kjøpe iMac. Fordi iMac nå bruker Intel-prosessor kan du med BootCamp velge hvilket operativsystem du vil kjøre, inkludert Vista. Først må du riktignok ha en ledig Vista-lisens eller kjøpe en ny. BootCamp er et betaprogram du laster ned fra Apples nettside og gir deg for eksempel Vista på iMac-en. HjemmePC har gode erfaringer med BootCamp og for dem som liker Vista og iMac er det verdt et forsøk.

Super ytelse

Sammenlignet med en iMac G5-maskin fikk vi ytelser (Xbench) på nye iMac som lå i cirka 45-48 prosent over forrige generasjon. Vi ble også imponert over den krystallklare skjermen på 1980x1200 i oppløsning. Den skjermen er så bra at Apple burde vurdert å puttet en HD DVD eller Blu-ray stasjon i maskinen. Pris er nok en viktig grunn til at det ikke er gjort.

Klønete

Vi har forsøkt å finne mange årsaker for hvorfor iMac-en ikke skal få toppkarakteren vår. Det vi ble mest skuffet over var iChat. Har du ingen venner på iChat er det ganske ensomt. I tillegg må du velge mellom å opprette en .Mac-konto (som koster deg ca. 82 euro) eller en AIM-konto (AOL Instant Messenger) - som kun er stort i USA. Tjenestene Jabber og Bounjour, som skal gi kobling med andre meldingstjenester som folk faktisk bruker, som MSN Messenger, er komplisert og lite intuitivt. Vi tror ikke en vanlig databruker får til dette, og da sitter man igjen med et supert iSight-kamera som man kan bruke til å ta bilder av seg selv - eller håpe på at Microsoft vil støtte webkamera kommende versjoner av Messenger for Mac.

Vi synes også det hadde vært på sin plass med en minnekortleser (gjerne integrert i den flotte skjermen) og vi blir heller aldri helt komfortable med musen (optisk) til Apple. Den var også upresis og vanskelig på vårt skrivebord, så en lasermus hadde vært på sin plass.

Designmessig og konseptuelt er iMac en klar 6-er. Men likevel synes vi manglene og problemene meldt over, selv om ikke alle er Apples feil, at vi ikke tør gi mer enn en 5-er. For alle Mac-elskere er imidlertid nye iMac en "7-er" og Apple tror vi er garantert suksess med nye iMac.

iMac-en fås også i en råere versjon til 18.870 kroner og du kan kjøpe den i en versjon med 20 tommers skjerm til en pris fra 9.990 kroner. Vi gjør også oppmerksom på at OS X i versjon Leopard er på plass, så se etter at du får den versjonen av operativsystemet med når du kjøper. Har du kjøpt etter 1. oktober har skal du også ha rett til en gratis oppgradering.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning