Alarmerende lyder fra PC-en

Alarmerende lyder fra PC-en

Alle har vel en eller annen gang opplevd at maskinen starter med en ukjent lyd – skurring, hvining, eller rask hakking. Denne lyden kan vare en kort stund, eller holde på i flere minutter før den blir borte. Vanligvis høres det ikke ut som om den kommer fra harddisken, men den lar seg ofte ikke lokalisere og virker skremmende når en sitter og jobber. Naturligvis er det et varselsignal, men det behøver ikke bety at maskinen umiddelbart vil legge inn årene

Publisert Oppdatert

Ofte kommer slike lyder fra en vifte som holder på å gi opp og protesterer høylytt til varmen gjør rotasjonen enklere. Ofte kommer de fra viften i strømforsyningen og behøver ikke innebære noen reell fare. Lyden kan fortsette lenge før viften kaster inn håndkleet, og når det skjer, går antagelig også strømforsyningen i stykker. Så langt bør det imidlertid ikke gå, ettersom det innebærer en betydelig risiko.

Det er bedre å skifte ut strømforsyningen når disse symptomene viser seg. Den koster ikke mange hundrelappene. (Viften kan ikke byttes separat). Velger du likevel ikke å gjøre noe med problemet, bør du følge med og reagere dersom lyden plutselig ikke fins lenger. Da har antagelig viften gitt opp.

En helt annen sak er det om prosessorviften som skurrer. Da risikerer du å brenne opp maskinens mest dyrebare komponent og bør bytte viften umiddelbart.

Problemet kan være å identifisere lydkilden. Den eneste sikre måten å gjøre det på er å åpne maskinen. La den bli kald før du starter igjen og hold øret så nær du kan og lytt etter hvor lyden stammer fra.

Ikke glem å lukke boksen igjen når du er ferdig. Er chassiset åpent, kan maskinen også gå varm, fordi luftstrømmene går feil vei og ikke kjøler slik som maskinen er konstruert for.

Mange datamaskiner er også utstyrt med andre vifter enn disse to, men de pleier ikke å avgi de samme ulydene når de skal legge inn årene. I stedet sovner de stille inn. De er vanligvis heller ikke livsviktige for maskinen, men har som oppgave å sørge for at den generelle temperaturen ikke blir for høy. Det kan lønne seg å benytte et program for å måle temperaturen i maskinen, eller sjekke maskinens bios en gang imellom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning