5 kjappe tips

Slik får du batteriet til å vare lenger

Fem tips til mobilen og nettbrettet.

FORLENG LEVETIDEN: Med noen enkle triks kan du forlenge levetiden på batteriet med mange timer.
FORLENG LEVETIDEN: Med noen enkle triks kan du forlenge levetiden på batteriet med mange timer. Foto: Neil Kendall/HjemmePC
Sist oppdatert
NØDSTRØM: Det finnes mange lure løsninger for deg som trenger ekstra batterilevetid - også når du ikke har tilgang til strømnettet. Batteripakker og solcelleladere med batteri kan gi de nødvendige timene med batteri du trenger.
NØDSTRØM: Det finnes mange lure løsninger for deg som trenger ekstra batterilevetid - også når du ikke har tilgang til strømnettet. Batteripakker og solcelleladere med batteri kan gi de nødvendige timene med batteri du trenger. Foto: Produsent

Lange flyturer, hytteturer uten strøm eller lange dager på skole og jobb. Batteriet er oftest det som setter en stopper for arbeid eller moro på nettbrettet. Her er fem enkle tips som gir deg ekstra timer på nettbrettet når du trenger det.

1. Skjermen

Skjermen er den mest batterisultne komponenten på de fleste nettbrett og mobiler. Det er ikke uvanlig at skjermen står for 30-40 prosent av batteriforbruket.

Det eneste du kan gjøre selv er å manuelt justere ned lysstyrken for å spare på batteriet. Normalt bør du overlate dette til nettbrettets automatiske funksjon, men noen ganger kan det lønne seg å overstyre denne funksjonen.

Sene kvelder på dunkelt belyst hytte eller i et mørkt fly, kan forlenge batterilevetiden en god del ved å skru ned lysstyrken. Jo mindre lys, desto lenger varer batteriet. På Android finner du denne innstillingen her: Innstillinger -> Skjerm -> Lysstyrke.

På iPad er stien Innstillinger-> Lysstyrke og bakgrunn.

2. Skru av kommunikasjon

Sitter du på et fly, må du som regel sette nettbrettet ditt i flymodus, om du ikke flyr i et nyere fly med trådløst nett. Med nettbrett eller mobil i flymodus sparer du batteriet.

Men flymodus-trikset kan du også bruke på landjorda. Skal du for eksempel i et område uten nettdekning (eller ikke ønsker å ha det), kan du sette nettbrettet ditt i flymodus - eller offline modus som det ofte heter.

Er du i utlandet, kan dette også være en metode for å sikre seg mot uønskede mobilkostnader, om man har et nettbrett med SIM-kort installert.

På iPad går du til Innstillinger -> Flymodus - skru på.

På Android-nettbrett går du til Innstillinger -> Offline modus - skru på.

Trikset kan også brukes delvis, der du for eksempel skrur av det trådløse nettverket om du vet du ikke får nettilgang likevel, men kun ønsker å bruke det mobile bredbåndet - eller omvendt - om du kun ønsker tilgang til et trådløst nettverk. Husk også å skru av Bluetooth og eventuelle IR-funksjoner om du har et nettbrett med IR-sender, slik som du finner på Sony Tablet S.

Dersom du ønsker datatilgang, bør du velge trådløst nett fremfor mobilnettet, siden WiFi-tilkoblingen bruker mindre strøm enn mobilt bredbånd.

3. Autosynk

Programmer som e-post, Facebook, Twitter og andre som til stadighet trenger påfyll av data, bidrar også til å tappe batteriet ditt.

Her kan du enten velge å slå av all synkronisering eller du kan justere hvert program/applikasjon til et nivå du er komfortabel med.

På Android går du til Innstillinger -> Kontoer og synkronisering. Her kan du normalt skru av alle, eller gjøre innstillinger for hvor ofte ting skal synkroniseres. På e-post kan du for eksempel velge manuelt. Da må du riktignok manuelt oppdatere innboksen, men sparer deg samtidig for at mobilen går på nett for å laste ned data.

Mange Android-mobiler og nettbrettt har dessuten en snarvei der du kan skru av synkroniseringen direkte. Normalt finner du denne snarveien i en nedtrekksmeny.

Nødstrøm på boks

Når batterisparetipsene ikke strekker til, må du utstyre deg med nødstrøm. Det finnes mange alternativer. Se etter løsninger som har høy kapasitet.

A-Solar Multilader

Denne multiladeren har ikke den største kapasiteten på markedet, men den er liten og fleksibel. Den lader de fleste typer mobiler og har en egen funksjon for lading av batterier til kameraer fra Canon. Den har et 1500 mAh internt batteri. Den bruker 3-4 timer for å fullade seg via USB og trenger 12-15 soltimer for å fylles. Prisen er 599 kroner. Les mer her.

Energizer SP2000

SP2000 er et stort nødbatteri og solcellelader. Laderen består av tre elementer som kan brettes ut slik at de til sammen utgjør en relativt stor overflate. Den har et batteri på 2000 mAh. Den trenger 6-8 timer med sol for å fylle ekstrabatteriet, eller 2-3 timer via strømnettet. Prisen ligger tett på 700 kroner. Les mer her.

Belkin Power Pack 4000

Denne boksen fra Belkin inneholder 4000 mAh om du har ladet den full før du drar på tur. Det holder til å lade en moderne smartmobil 2-3 ganger, noe som gjør a du trolig kan overleve en langhelg på den strømløse hytta uten å miste kontakten med omverdenen. Prisen er 439 kroner. Les mer her. Les mer her.

4. Fra 3G til 2G

Har du først skrudd av muligheten for dataoverføring - for å spare batteri, kan du også skru av muligheten for 3G. 2G holder til tale og 2G skal være mindre batterikrevende enn 3G.

På Android gjør du dette under Trådløst og nettverk-> Mobile nettverk. Her Krysser du av for at du kun skal bruke 2G-nettverk.

På iOS går du til Innstillinger -> Generelt -> Mobilnett - og så slår du av Aktiver 3G.

5. Ubrukte og ubrukelige apper

De fleste appene du har installert på nettbrettet ditt gjør lite eller ingen skade. Men om du har apper eller aktive skrivebordselementer (på Android) som ofte går på nett for å laste ned data, så bør du ta en kritisk gjennomgang av disse - og fjerne dem du aldri bruker.

På iOS (Apple) holder du inne en finger på appen du vil fjerne, til den begynner å «skjelve». Da trykker du på krysset og appen forsvinner for godt.

På Android går du til Innstillinger -> Programmer. Her velger du programmet du vil avinstallerer, trykker på programikonet og velger «Avinstaller».

På Android kan du også gå til Innstillinger -> Batteri. Her kan du se hva som faktisk bruker batteri. Den informasjonen kan hjelpe deg til å se om det er apper eller aktiviteter som bruker unormalt mye batteri.

Les også:

Disse snarveiene gir WIndows 8 mening

Test av Google Nexus 7 - bra og billig nettbrett

40 julegaver alle ønsker seg

Test av iPad mini

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også