Søk i Windows 8.1

12 måter å søke effektivt i Windows 8

Sliter du med å finne igjen ting på PC-en din? Ikke etter å ha lest denne artikkelen.

Publisert Oppdatert

Skrev du noe om bygging av nye terrasser i borettslaget i et eller annet referat fra styremøtet for fire-fem år siden, uten at du aner hva dokumentet heter og hvor du lagret det? Med årene er det mange av oss som har lagret et lite hav av tekstdokumenter, bilder og videoer diverse steder på harddisken og på andre lagringsenheter.

Da er gode søkerutiner gull verdt.

Skal du beherske Windows 8 trenger du en serie med smarte tips som gjør at du kan jobbe effektivt.

Søkefunksjonen ble kraftig oppgradert med Windows 8.1 og er på mange måter en av flere skjulte perler i Windows 8.1.

Lærer du deg disse 12 søketipsene, blir det enklere å finne det du leter etter i Windows 8:

1. Bruk hurtigtaster

For å søke i Windows 8, er det raskest å klikke Windows-tasten og begynne å skrive direkte på startskjermen.

Alternativt kan du bruke Windows-S, som åpner søkeperlen til høyre i det skjermbildet du befinner deg i.

Andre nyttige hurtigtaster er Windows-Q (søk i gjeldende app) og Windows-W (søk i innstillinger).

Flere hurtigtaster til Windows 8 finner du her.

2. Søk i filutforsker

Det er mulig å søke direkte fra søkefeltet øverst til høyre i Filutforsker, og det er da også enklere å gjøre mer avanserte søk.

Hvis du har bladd deg inn til en plassering på datamaskinen, brukes søkefeltet til å søke på denne plasseringen, hvis ikke søker det på hele maskinen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SNARVEIER: Lær deg hurtigtastene i Windows 8 og funksjoner som søk gjøres raskere og lettere.
SNARVEIER: Lær deg hurtigtastene i Windows 8 og funksjoner som søk gjøres raskere og lettere.

3. Bruk søkebåndet

Når du gjør et søk fra Filutforsker, vil du få et nytt bånd tilgjengelig øverst (kalt Søk). Her finner du alle innstillingene for å gjøre mer avanserte søk.

4. Filtrer på filtype

Under «type» finner du muligheten til å filtrere ned søket ditt til hvilken innholdstype du vil lete etter. Her er det svært mange valg, som for eksempel e-post, dokument, kontakt og så videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SØK ETTER FILTYPE: Ved å innskrenke søket vil du finne det du leter etter raskere.
SØK ETTER FILTYPE: Ved å innskrenke søket vil du finne det du leter etter raskere.

5. Velg størrelse

Vet du omtrent hvor stor filen du leter etter er? I tilfelle kan du spisse søket ditt ved å filtrere på filstørrelse. Dette søkekriteriet kan også brukes dersom du for eksempel ønsker å finne fram til alle de store filene som fyller opp harddisken din.

6. Andre egenskaper

Andre egenskaper brukes blant annet til å søke i metadata knyttet til en fil, for eksempel datoen et bilde er tatt, mappebane, etc.

7. Gjenta nylige søk

Vil du gjenta søk du har gjort tidligere, finner du en liste over tidligere søk under «Nylige søk» i søkebåndet. Her finner du også muligheten til å slette søkehistorikken.

8. Lagre søk

Har du gjort et søk med mange avanserte innstillinger, kan du lagre hele søket som en fil på datamaskinen for å finne tilbake til det senere. Dette valget finner du i søkebåndet, merket med et ikon av en god gammeldags diskett.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LAGRE SØK: Søk du gjør ofte kan du lagre, slik at du raskere kan gjenta dem.
LAGRE SØK: Søk du gjør ofte kan du lagre, slik at du raskere kan gjenta dem.

9. Logiske operatorer

Hvis du ønsker et treff som inneholder ett ord, men ikke et annet – kan du skrive IKKE mellom ordene, for eksempel «HjemmePC IKKE november».

Bruker du OG, vil bare treff som inneholder begge ordene komme opp, mens ELLER gjør at det holder at et av de to ordene finnes i søketreffet. Det finnes flere hundre slike operatorer, du finner alle ved å søke etter Advanced Query Syntax i Google.

10. Endre indekseringen

Windows indekserer automatisk en del av filene på maskinen, som de som ligger i bibliotekene. Det gjør at man får mye raskere treff enn hvis søket må gjennomføres fullt ut etter at du har skrevet inn søkefrasen.

Ønsker du raskere søketreff også andre steder, kan du legge til disse for indeksering ved å klikke på «Avanserte alternativer» og «Endre indekserte plasseringer» fra søkebåndet.

11. Avansert indeksering

Ved å klikke på «Avansert» (krever administratorrettigheter), får du mulighet til ytterligere å justere hvordan filer skal indekseres.

I fanen Indeksinnstillinger kan du blant annet velge om krypterte filer skal indekseres, og du kan velge å bygge indeksen på nytt. Her kan du også velge hvor indeksfilen skal lagres.

12. Velg filtype

I arkfanen «Filtyper» kan du se gjennom at alle relevante filtyper blir indeksert; og eventuelt legge til nye. Legg også merke til at du her kan huke av for å indeksere filinnholdet i tillegg til filegenskapene. Det vil gi veldig gode søketreff også inne i dokumenter, men indekseringen vil ta lang tid og kreve en del ressurser av maskinen underveis.

Tips! Bruk også bildekarusellen øverst for å bla gjennom alle tipsene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning