Bredbåndet som er så bra at ingen har det

Utrolige muligheter - enorme hindringer.

DRØMMEN: Fiberoptiske kabler overfører data gjennom å sende lys gjennom tynne kabler, fremfor for eksempel radiosignaler gjennom en kobberkabel. Det er den mest effektive måten å overføre data på som vi kjenner i dag.
Publisert

Etter at Side3 i forrige skrev om den nye bredbåndsaktøren Bayonette, som leverer bredbånd med en hastighet på én gigabit, til priser som i mange tilfeller er lavere enn det billigste konkurrentene kan tilby, har vi forsøkt å gjøre et dypdykk i bredbåndets verden.

Det tok ikke lang tid fra vi skrev vår første sak, til vi fikk en rask påminnelse om at Bayonette kanskje tilbyr tilbyr høyest hastighet til en hyggelig pris, men at det finnes et tilbud på markedet som er raskere.

Mye raskere.

Lars Rasdal

- Regner med at du er klar over at Altibox tilbyr fiberbredbånd på 10.000/10.000 Mbit/s? spør Altibox' kommunikasjonsrådgiver Lars Rasdal.

Vanvittige hastigheter

10.000 megabit - eller 10 gigabit - er den hastigheten som i stor grad benyttes i kjernenettene til bredbåndsoperatørene. Når for eksempel en fiberleverandør kobler til et nytt borettslag til internett, setter de opp en boks i kjelleren som som har en tilknytning ut til internett på 10 gigabit. Hastigheten kundene betaler får er så i praksis det de betaler mellom den boksen og leiligheten.

Som vi var inne på i forhold til gigabit bredbånd i vår forrige artikkel, er dette i overkant av hva én enkelt bruker i dag kan forvente å kunne utnytte.

I mange tilfeller vil datamaskinen din være begrensende faktor, og du vil i alle fall oppleve at mange tjenester på nett ikke vil tilby så raske hastigheter.

Med 10 gigabit, som Altibox kan tilby, oppstår det en del nye utfordringer. For det første er det knapt en vanlig datamaskin som har nettverksutstyr som takler mer enn én gigabit, og utstyr av denne typen er primært laget for servere.

Når det gjelder trådløst nett, er det ingenting på markedet som gir noe i nærheten av disse hastighetene.

Men i prinsippet er det likevel mulig å få til.

Teoretisk sett kan du med 10 gigabit overføre i overkant av 1,2 gigabyte - omtrent en spillefilm i streamingkvalitet - per sekund. Dette er mer enn noen harddisk på markedet klarer å skrive.

Dyrt og komplisert

Om du virkelig ønsker det raskeste nettverket, sannsynligvis i verden, er det muligheter som ligger mer eller mindre åpne for deg. Prisen er riktignok på nær 15.000 kroner i måneden - eller 180.000 kroner i året.

Det er likevel ikke bare å bestille dette bredbåndet for deg som har penger nok. Så langt er det ingen privatkunder som har gjort det i Norge.

Sammenligning av forskjellige maksimale nedlastingshastigheter som forskjellige teknologier og leverandører kan tilby i Norge. ADSL og VDSL går over telefonlinjene, Altibox og Bayonette er fiber, mens Canal Digital og Get leverer over kabel-TV-nettet (Docsis 3.0)

- 10 gigabit er en prosjektleveranse. For privatkunder som ønsker Norges - og en av verdens - desidert raskeste internettlinje, og har vilje til å betale denne summen, kommer vi hjem til kunden og installerer spesialutstyr som ikke akkurat er hyllevare, sier produktdirektør Øyvind Lundbakk til Side3.

Ifølge Lundbakk er utstyret så kostbart at prisen for abonnementet primært går til å dekke kostnadene.

Utstyret som installeres er litt mer enn en boks på veggen, som dagens Altibox-kunder leverer. Du må ha et eget server-rack, og du må selv skaffe til veie kjøleutstyr. Prisen på noe slikt er uvisst, men du kan være sikker på at støyen vil kreve at du har et eget teknisk rom for installasjon. Dette er ikke noe du setter i stua.

- Vi har allerede bedriftskunder med 10.000/10.000 megabit/s, og vil snart invitere de første privatkundene til pilotering av et av de raskeste bredbåndene i verde, sier Lundbakk.

Fiber er ikke en bredbåndsteknologi

De ekstra utfordringene med å levere disse ekstremhastighetene, understreker en annen utfordring for leverandører som bygger ut fibernettverk:

«Fiber er det raskeste bredbåndet» reklamerer Altibox med på sine nettsider. Men fiberoptikk er egentlig bare kabelen som går mellom nettverksutstyr. Det er utstyret i hver ende som avgjør hvor raskt det går. Er det utstyret bra, er «fiber» overlegent. Er utstyret mindre bra, er det ikke all verden å skryte av.

Mange snakker om fiber som den store frelseren på internett, med nær ubegrenset kapasitet.

Fiber brukes i stor grad i kjernenettet på internett, og blir stadig mer utbredt helt frem til kunder. Også de store kabel-TV-leverandørene bygger ut fiber i stor skala. Kabel-TV-nettene er såkalte hybridnett: Fiber går ut fra sentralene, og etter hvert konverteres til coax/kobber ut mot kunden.

Faktisk er det slik at når for eksempel Canal Digital bygger ut kabel-TV til nye hus, legges det gjerne fiber helt frem til uttaket hos kunden, og så konverteres signalene til coax ved vegguttaket.

Som flere sentrale aktører påpeker overfor Side3: Fiber er ikke en bredbåndsteknologi i seg selv, det er bare kabler som datasignalene sendes over. Det som avgjør hva slags bredbåndshastigheter du har, er hva slags utstyr som står i hver ende av kabelen.

I motsetning til selve kablene, har ikke alt utstyret som kobles på fiber ubegrenset kapasitet.

Har fiber, får ikke høye hastigheter

Mange Altibox-kunder er smertelig klar over dette. En stor del av kundemassen er begrenset til 100 megabit - en kapasitet som skal deles på TV og internett.

I praksis klarer derfor ikke Altibox å levere mer enn rundt 95 megabit internet til disse kundene - og har stort sett abonnementsbegrensning på 75 megabit.

Det positive er at en uansett får samme hastighet både opp og ned, noe du kan se langt etter med kabel-TV og ADSL-teknologier. Mens du på ADSL kan se langt etter hastigheter på noe særlig mer enn 1,2 megabit opp, er det på kabel-TV i dag stort sett begrenset til 10 megabit.

Kunder som ønsker å bestille abonnement med høyere hastigheter, får beskjed om at sentralene må oppgraderes først. Dette er derimot en veldig dyr oppgave, og og skjer ikke automatisk i det øyeblikket en kunde ber om høyere hastigheter.

Side3 vet at for eksempel Altibox-partneren Hadeland og Ringerike Bredbånd (HBR), hvor det nylig ble avslørt betydelig underslag, ikke har noen planer om å oppgradere sentralene til kunder som ønsker høyere hastigheter. Dermed kan mange kunder med vanlig kabel-TV-internett få høyere hastigheter enn de som har fiber - i alle fall på nedlastingshastighet.

Må vente to år til

Altibox vil ikke omtale det som et «problem» at de har fibernett som ikke gir superhastigheter til kundene, men vedgår at dette er kostnadsdrivende å gjøre noe med dette.

- Vi er i full gang med å klargjøre hele fiberinfrastrukturen vår til gigabit høyhastighetsbredbånd. Bokser på veggen bytter både vi og våre konkurrenter ut hele tiden. Gigabit-utstyr har vi installert hos våre kunder i flere år. Infrastrukturen må støtte gigabit fra A til Å. Dette er kostnadskrevende av to årsaker: Overgangen til vår nye nettverksplattform, og klargjøring av noderom til den nye plattformen. Etter klargjøringen vil hver enkelt kunde ha en dedikert fiberlinje med gigabit. Kunden har gigabit gjennom hele infrastrukturen og verdikjeden.

- Et femsifret antall av våre kunder har tilbud om gigabit allerede idag, og dette tallet stiger for hver dag. Vi har som mål at samtlige 340.000 kunder skal ha tilbud om disse hastighetene innen utgangen av 2016, sier Lundbakk.

Han understreker at de uansett leverer overlegen opplastingshastighet.

- En av fordelene med fiber, i motsetning til andre bredbåndsteknologier, er jo at man får lik opplastingshastighet og nedlastingshastighet. Og du kjenner sikkert til betydningen av det i forhold til blant annet skytjeneste- verden vi nå går inn i, sier Lundbakk til Side3.

Møter tøff konkurranse

Innen oppgraderingen som vil være ferdig i 2016, møter selskapet derimot tøff konkurranse fra kabel-TV-operatørene:

Mot slutten av neste år antar kabel-TV-operatørene å rulle ut den nye standarden Docsis 3.1, som vil gi mye, mye høyere hastigheter enn i dag.

Mer om dette i vår neste artikkel.