10 smarte Google-tips

Bli proff på Google

Søk smartere på Google. Det gir deg bedre resultater og sparer deg for tid.

SURF SMART: Ved å forbedre Google-søket, vil sjansen øke for at du finner akkurat det du leter etter.
SURF SMART: Ved å forbedre Google-søket, vil sjansen øke for at du finner akkurat det du leter etter.
Sist oppdatert

1. Søk på spesifikk side

Du vet du har lest noe på en nettside, for eksempel at du har leste noe om en Audi A4 på www.vimenn.no, men finner det ikke igjen. Ved la Google søke kun på www.vimenn.no, slipper du resultater om Audi og A4 fra hele verden. i søkefeltet skriver du følgende: site:www.vimenn.no Audi A4.

2. Utelat ord

Et gammelt søkemotortriks som man ofte glemmer: utelate ord. Ofte får vi for mange treff som inneholde elementer vi ikke ønsker å ha med i trefflisten vår. Ønsker du for eksempel ikke å ha med treff om A4 når du søker etter Audi, kan du skrive et minustegn foran A4. I søkefeltet blir det seende slik ut: Audi -A4.

Husk et mellomrom foran minustegnet, men ikke mellomrom mellom minustegnet og ordet du vil fjerne. Du kan fjerne flere ord fra søket ditt ved å legge til flere minustegn: Audi -A4 -A8 -diesel. Da får du kun treff som IKKE inneholder A4, A8 eller diesel.

3. Kalkulator

Lurer du på hva 524x364 delt på 12 er for noe? Da skriver du følgende i søkefeltet: 524x364/12. Google regner det ut for deg. Google setter også parentesene riktig, så tenk ikke på det. Svaret? Det finner du på Google. Google kan også hjelpe deg med å finne sinusverdier, fart (m/s) og andre regnestykker.

4. Søk i filer

Er du på jakt etter et dokument eller en spesiell filtype? Da kan du spesifisere filtype i søket ditt ved å skrive: filtype:pdf. Da får du bare treff i PDF-filer.

5. Regn ut valuta

Lurer du på hva 625 dollar er i norske kroner? Skriv "625 USD in NOK" i søkefeltet og Google regner ut svaret for deg: 3.179 kroner. Merk at valutakursene ikke er i sanntid, men søketrikset fungerer likevel i mange sammenhenger.

6. Søk i tittel

Vil du bare har treff etter ord som er brukt i en tittel? Ønsker du å finne en sak om Nokia N95 søker du slik: intitle:nokia 95. Da får du kun treff hvor Nokia N95 er nevnt i tittelen.

7. Fraser

Søk på fraser er bra om du er på jakt etter en spesiell ordkombinasjon som en setning, et sitat eller et kompelett produktnavn. Frasesøk gjøres enkelt ved å sette søket i hermetegn: "Nokia N95" gir for eksempel kun treff der Nokia og N95 er skrevet i sammenheng. Fraser kan kombineres med ande søkemuligheter til for eksempel et slikt søk: test "nokia n95".

8. Film og musikk

Dersom du starter et søk med "movie" eller "music" kommer du rett til film- musikkanmeldelser: Søket skrives for eksempel slik: movie: star wars.

9. Definisjoner

Vanskelige ord og begreper er blitt letter å få tak på med Google. Du kan søke etter definisjoner ved å søke slik: define: gsm.

10. Avansert søk

På høyre side av søkeboksen i Google finnes en knapp som heter "Avansert søk". Bak denne skjuler deg seg mange valg som kan spisse søket ditt. Her finner du mange av funksjonene vi har nevnt i denne artikkelen, men også flere og mer avanserte begrensninger. Du kan søke på språk, områder, hvor på siden Google skal søke (tittel, hovedtekst med mer), hvor ferskt resultatet skal være og hvilke ord som skal være eller ikke være med i søket. Finner du ikke det du leter etter når, så finnes det trolig ikke på nettet.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også