8000 tonn bagasje

Mads Skoland (36) skal flytte 8000 tonn drøyt 170 kilometer. Da er det greit å ha de kraftigste lokomotivene i verden. På Malmbanan mellom Kiruna og Narvik kjører de tyngste togsettene i Europa. 

SUPERTUNGVEKTER:: Mads Skoland rusler langs det 746 meter lange toget han skal føre til Narvik. I «bagasjen» har han rundt 8000 tonn jernmalt fordelt på 68 vogner. Men med to av verdens sterkeste lok i front, har han god hjelp.
Publisert

En enslig fyr kommer ruslende ut av den tjukke høsttåka. Han ser liten ut, men det er fordi han går ved siden av Europas tyngste togsett. 68 vogner fullastet med jernmalm veier nærmere 8000 tonn. Og Mads Skoland (36) skal ene og alene dra med seg denne lasten fra Kiruna i Sverige og over fjellet til Narvik. Men han har god hjelp. Mads er lokfører i verdens sterkeste lokomotiv.

− Spesialbygde, forteller han og legger til at hvert av det elektriske loket har rundt 7500 HK og veier hundre tonn mer enn et vanlig lok.

− Og vi kjører alltid med to, påpeker Mads og setter det 746 meter lange toget i bevegelse.

− Om vi fortsatt kan kalle disse verdens sterkeste, er jeg ikke sikker på, medgir han. Men da lokene ble produsert tilbake i år 2000, var de det. Og om de ikke oppfyller kriteriene nå, er det mulig de snart gjør det;

− Lokene skal oppgraderes, og da vil hvert lok yte rundt 8500 HK, forklarer Mads i det vi akselererer inn i den grå, svenske tåka.

KAFFEPAUSE: Under et litt lengre stopp grunnet arbeide på skinnegangen på vei mot Kiruna, rekker Mads å hoppe ut og fylle kaffekjelen med friskt fjellvann. «Kjøretøyet» hans står trygt parkert i bakgrunnen.

Supertungvekt

Ferden startet i Narvik, der Mads dro 68 tomme vogner og meg opp fjellsiden med to monsterlok.

− Det går ti malmtog fra Narvik til Kiruna i døgnet og ti tog andre veien, forklarte han og la til at det hender de har med produkter som LKAB blander inn i jernmalmproduktene sine i Kiruna når de forlater Narvik.

− Men som regel er det tomme vogner fra Narvik til Kiruna og fulle vogner tilbake.

Det betyr ikke at vi var noen lettvektere. Selv med tomme vogner veide ekvipasjen 1466 tonn, omtrent like mye som et fullastet godstog.

GODT KJENT: Mads hilser på et motgående tog. LKAB har totalt 100 lokførere, inkludert de som kjører på strekningen fra Kiruna til Luleå.

− I tillegg kommer to lok på til sammen 360 tonn, la Mads til.

De siste femten årene har Mads kjørt alle mulige slags tog på de aller fleste strekningene i både Norge og Sverige. Han innrømmer å være over middels interessert i tog og har vært det helt fra han var liten gutt.

Overraskende nok la han det likevel litt fra seg en periode og tok sikte på en utdannelse som ingeniør. Men da han en stund jobbet på et lokomotivverksted i Narvik, ble han spurt av sjefen om han ikke ville bli lokfører.

− To år senere satt jeg bak spakene, og det har jeg aldri angret på, sier Mads som i dag også er instruktør og kjørelærer for lok.

REISESJEKKEN: Geir Tore Johnsen sjekker bremsene på togets vogner i Narvik før det setter kursen mot Kiruna. Med lykt og masse erfaring, tar det likevel ikke lang tid for Geir Tore å utføre oppgaven til tross for mange vogner.
LANGSYNT: I speilene har lokfører Mads ikke alltid oversikt over hva som henger bak lokene. Ikke så rart med 68 vogner og et 746 meter langt togsett. Likevel, selv om han ikke alltid kan se vognene, har han hele tiden full kontroll på hva han drar med seg over fjellet mellom Narvik og Kiruna.

600 meter bremsestrekning

Rundt fire timer etter at vi forlot Narvik, ankom vi Kiruna, forlot toget og dro til et hotell som eies av LKAB. Etter å ha hvilt en times tid, var lokføreren klar for neste etappe i dagens oppdrag; tilbake til Norge med fullastet tog.

Du behøver faktisk ikke være lokfører, eller forstå tog i det hele tatt, for å merke at det er ekstreme krefter i sving når bagasjen veier nærmere 8000 tonn. Vi har forlatt Kiruna og tøffer gjennom et nakent landskap. Og selv om jeg ikke rører andre spaker enn hva mitt kamera har, merker jeg tyngden. Alle små forandringer Mads gjør med fart og brems, gir litt annerledes bevegelser i toget enn hva jeg merket da vi kom fra Narvik. Og det får meg til å undre; – hva gjør lokfører’n hvis det plutselig oppstår en hindring i sporet?

NATURPERLE: Togstrekningen malmtogene kjører på er en av de fineste i verden. Jeg har kjørt tog i mange verdensdeler de siste 32 årene, og strekningen mellom Narvik og Kiruna kommer høyt på lista – kanskje ligger den helt øverst. Her ruller vi gjennom svenske fjell.

− Hvis toget kjører i 60 km/t på flatmark trenger jeg rundt 600 meter på å stoppe, forklarer Mads. Han legger til at det tar opptil et halvt minutt fra han trekker i bremsen til bremsene på den bakerste vogna tar.

− Går det noen i sporet, bør de flytte seg. For jeg klarer ikke å stoppe, påpeker han og deler sin aller verste opplevelse som lok­fører:

− Jeg hadde jobbet kun et års tid i 2006 da jeg holdt på å kjøre på en jernbanearbeider.

Kvinner ønsket

LKAB frakter jernmalm og andre produkter fra gruva i Kiruna til Narvik og Luleå.

Malmtogene som utfører transporten, har til sammen 100 lokførere. På norsk side er det 29, og kun menn, mens det på svensk side er 17 kvinnelige lokførere.

− Kvinner er derfor ønsket, medgir ledelsen i Narvik og oppfordrer kvinner til å søke seg på skolen som utdanner lokførere.

− Utdannelsen tar rundt to år inkludert praksis, forteller Mads Skoland.

Tidligere var det vanlig at arbeiderne jobbet i sporet mens togene gikk. Selv i tunneler gjorde de det, de bare flyttet seg når det kom et tog.

− Og denne banearbeideren gikk i sporet med ryggen mot meg mens han snakket i mobilen, minnes Mads.

Arbeideren klarte så vidt å berge livet ved å hoppe ut av sporet før toget tok han.

− Men slikt skjer uhyre sjeldent, påpeker Mads, og ramser opp andre mulige hindringer, som snøras og kulde;

− Er det snø på linja, enten fra stort snøfall eller en solid snøskavl, bare feier vi gjennom.

FJORD OG FJELL: Å se de bratte fjellene, de dype fjordene og den til tider trange tog­passasjen på toppen av stupene fra førerhytta, er en vanvittig opplevelse. Rombaken ses ned til høyre i bildet.

Går det noen i sporet, bør de flytte seg. For jeg klarer ikke å stoppe.

Følsomt for frost

Snøras er det litt annerledes med, for da kan snøen være veldig kompakt. Men Ofotbanen har et sikringssystem på de mest rasutsatte strekningen. Systemet varsler øyeblikkelig om sporet skulle bli dekket av et skred – enten det er stein, jord eller snø.

Men om malmtoget ikke bryr seg så mye om store snømengder, er det andre som gjør det;

− Det kjører også godstog og persontog på linja, og de har ikke samme kraft og tyngde som malmtogene, forteller Mads og trekker frem en episode noen år tilbake. Da ble et persontog stående fast i snømassene og sperret linja i flere døgn.

TUSENVIS AV HJUL: Mads rusler langs et sett med malm­vogner i Kiruna. LKAB har 17 dobbeltlok og mellom 1200–1300 vogner.

− Hadde et malmtog kjørt først, ville det bare feid gjennom snømengden og situasjonen ville neppe oppstått, mener Mads.

Tyskerne ville ha jern

Ofotbanen er navnet på den 42 kilometer lange norske delen av Malmbanan. Linjen er velkjent for mange. Kanskje først og fremst for den flotte naturen som omgir skinnegangen.

Men toglinja er også kjent for å være en av grunnene til at tyskerne under 2. verdenskrig ville inn i Norge.

Først og fremst trengte nazistene jernmalm til sitt krigsmaskineri, og med kontroll over Narviks isfrie havn og malmtogene fra gruva i Kiruna, oppnådde de nettopp det.

Tyskerne tok Narvik 09. april 1940, men de allierte klarte å gjenerobre byen 28. mai samme året. De allierte hadde et stort behov for sine tropper andre steder. For særlig engelskmennene var det viktigste å vise at Hitlers tropper ikke var uovervinnelige. Deretter trakk de seg derfor ut av Norge og Narvik.

10. juni ble byen atter overlatt til nazistene.

Selv om dette er lenge siden, forteller det hvor viktig denne toglinja var – og fortsatt er. Ofotbanen er i dag kanskje verdens mest lønnsomme jernbane.

Men et element kan faktisk stoppe også malmtog-monstrene; kulde.

− Maskinene fungere utmerket uansett hvor kaldt det blir, men skinnegangen blir sprø og mer sårbar når temperaturen synker ned til 35 minus og lavere, forklarer Mads. Selv har han opplevd både 35 og 40 minus på jobb, men de tunge malmtogene kan bli innstilt for å bevare skinnegangen om det skulle bli slik ekstremkulde.

TETT MED TUNG­VEKTERE: Hvert døgn går det ti tog fra Narvik til Kiruna og ti fra Kiruna til Narvik. I tillegg kommer gods­tog, persontog samt malm­togene til en annen gruve­operatør. Linja er med andre ord tungt trafikkert i dobbelt forstand.

Stikker ikke av

Underveis både til og fra Kiruna legger jeg merke til at alt rundt disse malmtogene er veldig organisert og ryddig. Straks Mads oppdager en uregelmessighet, det være seg noe plast rett ved skinnegangen, et instrument med avvik eller andre små detaljer som ikke er hundre prosent, rapporterer han det inn. Hver minste lille detalj skal være i orden, og det er vel derfor jeg også føler meg trygg når vi setter utfor bakkene ned mot Narvik med 8000 tonn i ryggen.

LØNNSOM LINJE: Ofotbanen er kanskje verdens mest lønnsomme jernbane og LKAB verdens mest lønnsomme gruveselskap. Her fra LKABs område i Narvik, hvor malmtogene tas imot og produktene fra Kiruna lastes om på båter.

Vi sklir sakte ned mot havet mens det piper litt i bremser. Det får meg selvsagt til å undre på om det faktisk er mulig å få et såkalt «runaway train».

Jeg kjører de råeste togene i verden på en av klodens fineste togstrekninger.

PUST I BAKKEN: Mads slapper av med litt mat og kaffe på et LKAB eid hotell i Kiruna før han setter kursen tilbake mot Narvik med fullastet tog.

− Hvis alle prosedyrer følges, er det umulig, hevder Mads. Men han er klar på at hendelser kan oppstå. Det kanskje verste scenarioet er hvis strømmen skulle gå når han er på tur ned fjellet med lastet tog.

− Bremsene går på luft, men det kan være små lekkasjer, forteller han.

Loket har luft slik at føreren kan etterfylle og holde bremsetrykket oppe. Skulle derimot strømstansen vare lenge, toget bli stående og lufttrykket synke under et visst nivå uten at loket kan etterfylle, må lokføreren ut og sette på bremsene manuelt.

− For oss med 68 vogner, betyr det at jeg for hånd må sette bremsene på 44 av vognene. Det kan bli fysisk krevende – særlig under vintermånedene med snø, is og trege bremseratt.

NORSK-SVENSK: På norsk side kalles traseen for Ofotbanen mens den på svensk side går under navnet Norra omloppet eller bare Malmbanan. Ofotbanen er ca. 42 kilometer lang fra Narvik havn til riksgrensen, mens det på svensk side er 135 km med togspor frem til Kiruna. På norsk side er det 20 tunneler.

− Det skjer flere ganger i året, medgir Mads.

Om slikt gjør jobben hans mindre attraktiv? Mads smiler:

− Jeg kjører de råeste togene i verden på en av klodens fineste togstrekninger. At jeg noen ganger må ut og trå til, gjør bare jobben enda mer variert, sier Mads og slår bestemt fast:

− Jeg kunne ikke hatt en bedre jobb!

Tungvekter

LKAB har 34 enkeltlokomotiver, men de opererer alltid med to lok, så i praksis har de 17 lok.

Hver malmvogn kan laste ca. 100 tonn, og til sammen har LKAB 1200–1300 vogner som opererer på strekningen mellom Narvik og Kiruna, samt Kiruna og Luleå.

Togsettet er det tyngste i Europa med 30 tonns aksellast, samtidig som det utføres testkjøring en gang i døgnet med 32, 5 tonns aksellast.

− De togsettene har en total­vekt på 9250 tonn, forklarer Mads Skoland og forteller at det er snakk om å utvide Ofotbanen til dobbeltspor.
Da vil det mest sannsynlig bli bygget for å tåle 40 tonns aksellast.

Allerede i dag fraktes mer gods på Ofotbanen enn på alle andre norske jernbanestrekninger til sammen.

Standard i Norge er 22,5 tonns aksellast, men det jobbes enkelte steder med å øke denne til 25 tonn.

25 tonns aksellast hadde Ofotbanen allerede på 70-­tallet.

Skinnegangen på Ofot­banen er bygd sterkere, svillene ligger tettere og det er mer pukk under sporet.

De første malmtogene gikk i november 1902 og i 1923 ble Ofotbanen elektrifisert. I dag bruker malmtogene mellom Narvik og Kiruna rundt tre timer og tredve minutter på de 172 kilometerne hvis det ikke oppstår forsinkelser.

Ofotbanen har ingen forbindelse med resten av det norske jernbanenettet. Der­imot går linja til Kiruna, og derfra videre inn på det svenske nettet, slik at du faktisk kan ta toget hvor du vil i Europa fra Narvik. I tillegg til malmtogene går daglige godstog fra Narvik til Alnabru i Oslo via Sverige.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2020

VETERAN: Jørn Johansen har arbeidet ved LKAB og malmtogene i 43 år. − Da jeg begynte lesset vi av jernmalmen fra togene med spade, minnes han. I dag foregår alt med maskiner og det tar for eksempel kun to til tre sekunder å losse en vogn med 100 tonn masse.