Cecilie (35) takket nei til slankeoperasjon - gikk ned 30 kilo

Cecilie Salberg Rørvoll kan endelig gjøre det hun har drømt om.

Cecilie har endret livsstilen totalt det siste året. Smart mat og tur har redusert vekta med 30 kilo.
Cecilie har endret livsstilen totalt det siste året. Smart mat og tur har redusert vekta med 30 kilo. Foto: Privat
Sist oppdatert

Trebarnsmoren Cecilie Salberg Rørvoll (35) veide 125 kilo og ble henvist til slankeoperasjon. Hun takket nei.

Et år senere er hun 30 kilo lettere og går fjellturer hun tidligere drømte om.

— Jeg må klype meg i armen. Hvorfor har jeg ikke vondt? Det er helt fantastisk at kroppen min greier dette, sier Cecilie.

På Mid­dags­tin­den i Harstad, nes­ten 1000 me­ter over ha­vet, står Ce­ci­lie med ter­reng­sko­ene på.

Det er før­s­te gang hun ser ut­sik­ten her­fra, men den topp­frels­te har­stad­væ­rin­gen har be­søkt man­ge nye top­per det siste året.

Henvist til slankeoperasjon

For ett år siden var denne turen uoppnåelig for henne. Tallet på vekta viste 125 kg og legene på sykehuset henviste henne til gastrisk bypass-operasjon. Cecilie takket nei.

— Jeg kjenner mange som har tatt operasjon, og ikke alle har vært heldige. Og man vet lite om senvirkninger, hevder hun.

Cecilies fastlege, Kjetil Johansen, støtter Cecilie i avgjørelsen. Han sier at slike operasjoner kan være en effektiv metode for å redusere vekten, men at det ved alle kirurgiske inngrep er risiko for senkomplikasjoner.

— En slik operasjon kan føre til problemer, og bør være siste utvei, understreker Johansen.

Fastlegen mener at mange leger henviser videre fordi de mangler kunnskap om overvekt eller ikke tar seg tid til å undersøke hvorfor overvekten har oppstått. Leger kan ha et foreldet syn på årsaken til overvekten og tiltakene for å redusere vekten, hevder han.

Gastrisk bypass

En gast­risk by­pass-ope­ra­sjon in­ne­bæ­rer forenklet sagt at magesekken gjøres mindre slik at det blir mind­re plass til mat. Kirurgen forminsker magesekken ved å lukke av en stor del av magesekken og en del av tynntarmen. Resten av tynntarmen kobles på den forminskede magesekken. En mindre magesekk fylles raskere opp med mat, som igjen sender signaler til hjernen om at du er mett. Resultatet blir at du spi­ser mind­re mat.

Øns­ker du å vite mer om inn­gre­pet og ti­den et­ter gast­risk by­pass-ope­ra­sjon, gå inn på www.nhi.no

— God helse starter ved kjøkkenbenken. Mat er medisin og medisin bør være mat.

Vond rygg? Dette er symptomene på prolaps

Tungt for kroppen

— Legen på sykehuset spurte om jeg visste hvorfor jeg hadde vondt i ryggen, mens han studerte meg opp og ned med blikket, forteller Cecilie.

Sensommeren 2018 ønsket hun en livsstilsendring og fortalte legen om store ryggsmerter. Johansen forklarer at fedme og overvekt, som i Cecilies tilfelle, hindrer mobilitet og fysisk aktivitet.

— Å be en person på nesten 130 kilo å starte med trening, kan bli et umulig prosjekt. Først må du legge om kostholdet og når vekten reduseres kan du begynne å trene og blir mer fysisk aktiv. Har du 50- 60 kilo ekstra å dra på er det tungt for kroppen.

Les også: Fem grep som gjør deg slankere

Prøvd mange dietter

— Dårlig mat er som lim for kroppen min, sier Cecilie, og legger til:

— Jeg har prøvd både suppe- og shakedietter, men ingenting har ført til varige endringer. Det er viktig for meg å tenke at dette ikke er en diett, det er en livsstilsendring.

Fastlegen anbefalte en lavkarbodiett, men Cecilie valgte å spise frukt og grønnsaker. Sukker og stivelse ble ryddet bort fra kostholdet og inn kom proteiner og fett.

Til middag ble ris, pasta, potet og saus valgt bort. En drastisk endring for kroppen og hodet.

— Det var utfordrende å bli invitert bort på middag, du føler jo at du må spise det som blir servert. Jeg måtte lære meg å spise på nytt.

Første opptur: Dette bildet er tatt på Cecilies første topptur.
Første opptur: Dette bildet er tatt på Cecilies første topptur. Foto: Privat
— Er det dårlig vær, er det likevel fint der opp, sier Cecilie som nyter utsikten fra fjelltoppene hun bestiger.
— Er det dårlig vær, er det likevel fint der opp, sier Cecilie som nyter utsikten fra fjelltoppene hun bestiger. Foto: Privat

Ned ni kilo på fire uker

Da Cecilies kosthold ble sunnere, forsvant kiloene raskt. Hun gikk ned ni kilo den første måneden. Etter to måneder var hun 15 kilo lettere.

— Det forsvant mange kilo på kort tid, men så hadde jeg jo mye å bære på også, sier hun, og legger til at det har gått saktere de siste månedene.

Fedme og overvekt i Norge

Personer med KMI (kroppsmasseindeks) mellom 25 og 30 har overvekt, mens personer med KMI på over 30 har fedme. Det er først og fremst sistnevnte som knyttes til helserisiko.

1 av 4 norske menn og 1 av 5 norske kvinner har fedme.

Omtrent 25% av norske ungdommer og 1 av 6 barn har KMI over 25.

Høy KMI fører årlig til rundt 2400 dødsfall i Norge.

Kriterier for å bli vurdert for slankeoperasjon: BMI over 30, relaterte sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes m.fl.

Kilder: Forskning.no, Nhi.no

I dag er Cecilie 90 kilo, ti kilo mer enn sin idealvekt. Men så lenge kroppen bærer henne i hverdagen og opp på fjellet, er hun fornøyd med det hun har oppnådd.

Med vektnedgang, sunnere mat og en aktiv livsstil kom bedre kondisjon. I underkant av 500 meter over havet ligger Keipen, Cecilies favorittsted i Harstad. Egentlig er hun redd for høyder, men opplevelsen av å bestige fjellet overvinner skrekken.

— Utsikten er den største motivasjonen. Å komme på toppen og se utover nordnorsk natur, fjell og fjord, det er fantastisk, sier Cecilie.

— Er det dårlig vær, er det likevel fint der oppe. Er det bra vær, er det enda finere. Jeg kan sitte i sofaen og tenke på hvordan skyene på himmelen vil se ut fra Keipen.

I april brukte hun over en time opp. I dag bruker hun knappe 25 minutter.

Det er heldigvis mange topper igjen å besøke på Cecilies liste.

— Jeg kan bli sur om jeg ikke kommer meg på tur, sier hun, og legger til, jeg har nok blitt smågal når det gjelder toppturer, ler den spreke trebarnsmoren.

Ernæringsfysiolog: – Derfor virker lavkarbo

Karianne klarte å gå ned 50 kilo på to og et halvt år! Se videoen fra TV2:

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2019, og sist oppdatert 22/10 2019.

Les også