KORONAVIRUSET:

Ny korona-studie: Disse pasientene har dårligst prognose

Dødsrisikoen er størst for tre pasientgrupper, viser ny kinesisk studie.

CORONAVIRUSET: Helsepersonell sjekker en pasient ved Jinyintan Hospital i Wuhan den 13. februar i år. Når har forskere kartlagt sykdomsforløpet til 191 pasienter ved dette sykehuset, samt Wuhan Pulmonary Hospital fra de første innleggelsene og frem til 31. januar i år.
CORONAVIRUSET: Helsepersonell sjekker en pasient ved Jinyintan Hospital i Wuhan den 13. februar i år. Når har forskere kartlagt sykdomsforløpet til 191 pasienter ved dette sykehuset, samt Wuhan Pulmonary Hospital fra de første innleggelsene og frem til 31. januar i år. Foto: Chinatopix Via AP
Sist oppdatert

En ny studie som kartla sykdomsforløpet og utfallet for en liten gruppe på 191 pasienter ved to sykehus i Wuhan, viser at eldre pasienter og pasienter som viser tegn på blodforgiftning (sepsis) eller har problemer med blodpropp, har større dødsrisiko dersom de blir rammet av koronaviruset.

Det kommer frem i en retrospektiv kohortstudie utført av professor Bin Cao og kolleger ved China-Japan Friendship Hospital og Capital Medical University i Beijing, skriver New Scientist.

Studien inkluderte alle pasienter over 18 år med bekreftet Convid-19-smitte, som enten var blitt utskrevet eller omkommet innen 31. januar i år, ved de to Wuhan-sykehusene Jinyintan Hospital og Wuhan Pulmonary Hospital.

Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Forskerne skriver at målet med studien er å gi helseforetak et bedre grunnlag for tidlig å kunne identifisere de pasientene som har en dårlig prognose.

Les også: Fastlege om korona-viruset: – Naturlig at folk blir livredde

54 av 191 døde

Gjennomsnittsalderen til de 191 pasientene i studien var 56 år, og 62 prosent av dem var menn. Rundt halvparten hadde underliggende sykdommer, og mest vanlig var diabetes og høyt blodtrykk.

Av de 191 personene ble 137 til slutt utskrevet, mens 54 døde. Den gjennomsnittlige sykdomsperioden frem til utskrivning var 22 dager. De som ikke overlevde, døde i gjennomsnitt 18,5 dager etter at symptomene startet.

Død var mer sannsynlig blant pasienter som allerede hadde diabetes eller hjerte- og karsykdommer. I tillegg hadde eldre pasienter og pasienter som hadde tegn på blodforgiftning eller blodpropp, større sannsynlighet for å dø.

Halvparten fikk blodforgiftning

Over halvparten av de i studien som ble innlagt på sykehus med viruset, utviklet blodforgiftning (sepsis), og dette var den vanligste komplikasjonen hos pasientene i studien.

Alle de 54 som døde hadde hadde utviklet dette, ifølge en oversikt i studien.

– En mer alvorlig sykdomsutvikling hos eldre kan til dels forklares med en svekkelse av immunforsvarer som er knyttet til alder, samt økt grad av betennelse som kan utløse at viruset formerer seg og fører til at kroppen bruker lenger tid på å bekjempe betennelsen. Dette kan føre til varig skade på hjertet, hjerne og andre organer, skriver Zhibo Liu ved Jinyintan-sykehuset i Wuhan.

Smitter i 20 dager

Teamet med forskere fant også at mennesker med Convid-19-viruset fortsatte å spre smitte og var i stand til å smitte andre i rundt 20 dager.

Dette mener forskerne kan få viktige følger for beslutninger som tas rundt isolasjon, smittevern og behandling av smittede pasienter.

Det er tirsdag bekreftet 277 tilfeller med koronasmitte i Norge. Fem er innlagt på sykehus.

- Vi er i en ny fase av epidemien nå. Vi ser at de som er rapportert smittet, fortsatt hovedsakelig er relatert til reiser. Men det er samtidig et økende antall smittede der vi ikke har klart å finne smittekjeden, sa avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold på tirsdag.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2020, og sist oppdatert 11/03 2020.

Les også