Reisende brytere

Trolldom, heksekunster, slanger, kaklende høner, hissige brøl og fargerike kostymer. Kongos omreisende brytere er ikke som idrettsutøvere flest. Men showmennene er store helter både i slummen, i storbyene
og i landsbyene. 

FARGERIKT: Både høner og slanger er i ringen når de omreisende bryterne inviterer til show.  
Publisert

Det er tidlig morgen og en oppspilt gjeng med barn og ungdommer roper og skriker av full hals.

Grunnen er enkel: det er de omreisende bryterne og familiene deres som kommer til landsbyen Kilwa i Kongo for å lage show. Snart vibrerer hele landsbyen ved innsjøen Lake Mweru til lyden av trompeter og trommer.

Fargerike kostymer

Landsbyen har verken strøm, veier eller sportsarena. Ukens største happening er vanligvis gudstjenesten. Og de 6000 innbyggerne her i denne bortglemte landsbyen lever i hovedsak av fiske.

Med et noe så monotont dagligliv er det ikke rart at et omreisende bryte-sirkus – et slags Kongos svar på USAs populære TV-show, WWF Professional Wrestling – skaper feststemning, liv og røre i landsbyene de besøker.

Bryterne er kledd i fargerike kostymer og kampene inneholder både levende dyr som høner og slanger og sort magi. Nest etter fotball er denne formen for bryting den mest populære sporten i Kongo.

MARKEDSFØRING: Før turneringen starter reiser bryterne rundt om i landsbyen for å markedsføre begivenheten for å få så mange tilskuere som mulig.
OVERNATURLIG NIESE: Bryteren «Dragon 666» har alltid med seg sin lille niese i ringen fordi hun har overnaturlige krefter. Med henne ringside føler han seg uovervinnelig. Uten henne føler han seg sjanseløs.

Delvis albino

I slumområdene i de store byene – som Kinshasa og Lubumbashi – er det ukentlige brytestevner. Den mest berømte bryteren gjennom tidene var den nylig avdøde Mwimba Texas. Bryteren med det amerikanskinspirerte kunstnernavnet var en kultfigur på alle måter. Når han ikke opptrådte i ringen gjorde han en stor sosial innsats for landets albinoer. Han var selv delvis albino.

En bryter stiller med en niese med overnaturlige krefter.

Bryterne kjører fra landsby til landsby på dårlig vedlikeholdte veier i slitne varebiler. Uansett hvor de ruller inn blir «voodoo-bryterne» som de også kalles – møtt med stor entusiasme. Det finnes ingen sports­arena i landsbyen Kilwa, men innbyggerne vet råd. De velger en tilgjengelig gårdsplass, legger en matte på bakken til å bryte på og henger opp presenninger rundt slik at bare de som betaler får se showet.

PROVISORISKE ARENAER: De fleste landsbyene har ingen arena eller brytering. Innbyggerne benytter derfor en gårdsplass, legger en plastduk på bakken til å bryte på og setter presenninger rundt så bare de som betaler får sett brytekampene.
GIR ALT: I et land med høy fattigdom byr de omreisende bryterne på det beste showet de kan skape og rasker med seg det landsbybeboerne kan avse av penger.

Kidnappe niesen

De omreisende bryterne blir værende en ukes tid i hver landsby. Hver dag er det brytekamper. Det koster cirka tre norske kroner per dag å komme inn. Ingen liten sum i et land hvor en lærer eller en politibetjent tjener mellom 700 og 800 kroner i måneden. Når bryterne føler landsbybeboerne har brukt nok penger blir turneringens vinner kåret, showmennene pakker sakene sine, starter opp varebilene og ruller ut på de humpete landeveiene med kurs mot neste landsby.

BANKET OPP: Den første kampen er unnagjort og taperen later som om han er blitt banket helseløs.

De to favorittene til å vinne turneringen i Kilwa har begge fargerike kunstnernavn. En kaller seg «Assassin», den andre «Dragon 666». Når dommeren roper opp navnene deres entrer «Dragon 666» ringen med sin niese på slep. Hun skal visstnok besitte overnaturlige krefter og onkelen føler seg uovervinnelig med henne ringside, sjanseløs uten. Mot slutten av brytekampen prøver derfor «Assassin» å kidnappe niesen for å overta de magiske kreftene hun besitter. Da forvandles brytekampen til ren slåsskamp. Tilskuerne virker forvirret, noen jubler andre er noe bekymret.

«ASSASSIN» & KVELERSLANGEN: Om du vil se «Assassin» og kvelerslangen bryte må du punge ut med cirka tre kroner, en ikke uvesentlig sum i fattige Kongo.
KIDNAPPINGSFORSØK: Etter at turneringen er over prøver en bryter å kidnappe niesen til Dragon 666 for at han skal nyte godt av hennes overnaturlige krefter. Kidnappingen mislykkes dag etter dag i landsby etter landsby.

Tilbake neste år

Bryterne har kunstner­navn som «Assassin» og «Dragon 666».

Alt er selvsagt bare spill for galleriet. Akkurat som i USAs professional wrestling – som for øvrig er meget populær TV-underholdning i Kongo – så er dette teatralsk underholdning med en storyline med helter og skurker involvert. Tradisjonell god sportsånd er bare tilsynelatende fraværende. Når bryterne setter seg i varebilen og kjører videre mot neste landsby med lommeboken noe fyldigere er de selvsagt like gode kolleger. Og de forlater landsbyen trygt vitende om at har bidratt med underholdning både voksne og barn i Kilwa kommer til å huske til de omreisende bryterne kommer tilbake igjen neste år.

NIESEN «DØR»: En del av komplottet tilsier at den unge niesen til «Dragon 666» dør mange ganger hver uke, men står opp fra de døde og hjelper onkelen til å vinne kampene.
OPPVARMING: «Dragon 666» gjør alltid oppvarming før han skal i ringen på steder i landsbyen der han vet at mange vil samle seg for å se på. Når man er i underholdningsbransjen så er markedsføring av både seg selv og showet viktig.

Kongo

Offisielt navn på landet er Den demokratiske republikken Kongo. Landet er med sine drøyt 84 millioner innbyggere blant de fire mest folkerike i Afrika og blant de 10 mest befolkede i verden. Landet har en svært variert befolkning med over 250 forskjellige etnisiteter, der ingen er i flertall. Det snakkes over 200 forskjellige språk i landet. Kongo var belgisk koloni inntil landet i 1960 ble selvstendig. Hovedstad er Kinshasa. Offisielt språk er fransk.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2020