En reise under overflaten

På innsiden av Island

På Island kan du foreta din egen reise til jordens indre, inn i magmakammeret til en vulkan eller dypt inn i isbreen.

<b>TIL JORDENS INDRE:</b> Turen ned og inn i Thrihnukagigur-vulkanen lar deg oppleve noe av det du leste om i Jules Vernes Reisen til Jordens indre.
TIL JORDENS INDRE: Turen ned og inn i Thrihnukagigur-vulkanen lar deg oppleve noe av det du leste om i Jules Vernes Reisen til Jordens indre. Foto: Benjamin Hardman
Publisert

Jules Vernes science fiction-roman «Reisen til Jordens indre» har fascinert mange: Historien om professor Otto Lidenbrock, nevøen Axel og guiden Hans Bjelke som reiser til jordens indre fra den fiktive vulkanen Snefellsjøkull på Island.

Du kan selvsagt ikke reise til jordens indre, men du kan komme et stykke inn i Thrihnukagigur-vulkanen som bare ligger drøye 30 kilometer sørøst for Reykjavik. Tanken på skulle å skulle reise ned i magmakammeret til en vulkan, kan virke skrekk­inngytende. Mørket om­svøper deg mens du senkes ned i vulkanens indre gemakker. Kun lysene fra hodelyktene gjør at man ikke er etterlatt i stummende mørke. Hva hvis vulkanen plutselig finner ut at den skal spy ut sin glødende lava, la sine giftige gasser sive ut langs bergsprekken, dømme alle som befinner seg her nede til den sikre død før den sender ut en pyroklastisk strøm som i 700 km/t dreper alt liv i umiddelbar nærhet? En tur inn i Thrihnukagigur-vulkanen kan virke skremmende, men er heldigvis ufarlig.

– Det er ingenting å frykte. Vulkanen har ikke vært aktiv på 4000 år, sier kjentmann og guide for diverse ekskursjoner på Island, i tillegg til arrangør for musikkfestivalen Wacken Metal Battle Iceland som avholdes i Reykjavik årlig, Thorsteinn Kolbeinsson.

– Vulkanen ble oppdaget så sent som i 1974, og fra 2012 har det blitt arrangert turer ned til dypet, 215 meter under over­flaten, legger han til.

<b>MAGMA:</b> Det er en fascinerende oppleves å stå inne i magma­-<br/>kammeret.
MAGMA: Det er en fascinerende oppleves å stå inne i magma­-
kammeret.
Foto: Vilhelm Gunnarsson

Inn i magmakammeret

Det skal være en uslåelig følelse å stå der nede. Med ett er nok vekkerklokken som ringte ubønnhørlig tidlig på hotellrommet samme morgen glemt, magen som ikke greide å ta til seg særlig med frokost, eller nervene som for alvor kom snikende mens man spaserte de siste minuttene mot krateret. Ville dette gå bra? Alt er som visket vekk når man er i ett med naturen og vulkanen, kjempen som har krefter til å spy ut sin rødglødende masse, fortære alt i sin vei, forteller personer som har opplevd nærkontakt med den sovende vulkanen.

<b>HEIS:</b> Du heises 215 meter ned under overflaten.
HEIS: Du heises 215 meter ned under overflaten. Foto: Florian Ledoux

– Magmakammeret er enestående i sitt slag. Magmaen som skulle ha fylt kammeret, og i praksis forseglet det, har tørket vekk. Ingen vet hvorfor, sier Kolbeinsson.

Dette har medført at Thrihnukagigur-vulkanen er den eneste i verden der man kan ta heis ned i magmakammeret. Dette benyttet blant annet det islandske rockebandet Kaleo seg av, da de spilte inn en musikkvideo her i 2015. Enda lenger tok vokalisten i bandet Deftones, Chio Moreno, det, da han holdt konsert nede i kammeret året etter. Fansen strømmet til for en opplevelse de antageligvis aldri vil glemme.

<b>MAT OG MAGMA:</b> Turen er kostbar, men inkluderer transport, utstyr og lunsj.
MAT OG MAGMA: Turen er kostbar, men inkluderer transport, utstyr og lunsj. Foto: Kjartan Þorbjörnsson

Kostbare saker

Island er for øvrig en geologisk hotspot, med flere vulkaner. Ja, for hvem husker vel ikke utbruddet fra Eyafjallajøkull, som forpurret flytrafikken verden over i ukevis i 2010 og skapte begrepet «askefast»?

Turer til innsiden

<b>DYPT:</b> Turen inn i breen starter på 1260 meter over havet. Tunnelen ble åpnet i 2015 og tar deg inn til ishuler som ligger 500 meter inne i breen som på det tykkeste er 580 meter tykk.

Turen til Thrihnukagigur kan bestilles via insidethevolcano.com. Før man får entre vulkanen må man gjennom et obligatorisk sikkerhetskurs, der man også får utdelt hjelm og verneutstyr. Så venter en 45 minutters spasertur til punktet der man senkes ned i vulkanen. Vanskelighetsgraden er satt til 2 av 5 – med andre ord er dette noe de fleste kan være med på.

Lavatunnelen: Turen til Raufarhólshellir og lavatunnelen kan bookes på thelavatunnel.is.

Inni isbreen: Turen innunder Langjökull kan bookes på intoglacier.is. Turen til Húsafell fra Reykjavik tar cirka to timer. 

Men Thrihnukagigur er altså en sovende vulkan. Det er ingen fare for utbrudd i overskuelig fremtid.

– Myndighetene overvåker vulkanene. Skulle et utbrudd være forestående, vil det bli varslet i god tid, beroliger han.

Det er betryggende. Like koselig er ikke saldoen på bankkontoen etter besøket. For billig å komme seg inn i Thrihnukagigur er det definitivt ikke. Prislappen for en tur ned i vulkanen? 44 000 islandske kroner (etter dagens kurs omtrent 3500 norske kroner). Stivt for 45 minutter under jorden? Jo da, det kan nok sies, men i alle fall inkluderer det henting og tilbakelevering på hotellet samt lunsj. Og ikke minst – en opplevelse for livet. Hvor mange av dine venner har befunnet seg inni en vulkan?

<b>PÅ ISBREEN:</b> Du fraktes opp på Langjökull med ombygde doninger som dette, opprinnelig bygget som mobile rakettutskytnings­ramper. Været kan være svært skiftende. 
PÅ ISBREEN: Du fraktes opp på Langjökull med ombygde doninger som dette, opprinnelig bygget som mobile rakettutskytnings­ramper. Været kan være svært skiftende.  Foto: Martin Jansen
<b>PÅ BREEN:</b> Langjökull er Islands nest største isbre. 
PÅ BREEN: Langjökull er Islands nest største isbre.  Foto: Into the Glacier

Lavagrotte

Om man synes et opphold nede i en vulkan blir for heftig (enten for nervene eller for lommeboken), kan man også ta en guidet tur i lavatunnelen Raufarholshellir.

Den ligger kun 30 minutter fra Reykjavik. Prisen er fra 400–800 kroner per person avhengig av om man kommer seg hit selv eller ønsker transport. Turen kan bookes gjennom både intotheglacier.is og thelavatunnel.is.

« En tur inn i Thrihnukagigur-vulkanen kan virke skremmende.

<b>NATURENS UNDER:</b> De fantastiske klippe­formasjonene Stud­lagil i Jökuldalur.
NATURENS UNDER: De fantastiske klippe­formasjonene Stud­lagil i Jökuldalur. Foto: Thorsteinn Kolbeinsson

– Også dette er en spennende opplevelse, sier Thorsteinn Kolbeinsson.

– Jeg glemmer aldri da jeg gikk her første gang. Den stramme lukten av sulfur, som vi islendinger er så vant til, traff neseborene og veggene slo imot meg. Kanskje ikke stedet å gå om man er klaustrofobisk, men en spasertur i lavatunnelen er ufarlig, og noe man vil huske i ettertid.

<b>SMAL:</b> Mjoifjordur er en 18 kilometer lang fjord på østkysten av Island. Langt inne i fjorden ligger vraket av et amerikansk landgangsfartøy (LCM).
SMAL: Mjoifjordur er en 18 kilometer lang fjord på østkysten av Island. Langt inne i fjorden ligger vraket av et amerikansk landgangsfartøy (LCM). Foto: Destination Austurland

Inn i isbreen

Firmaet Into The Glacier arrangerer dagsturer ned i isbreen Langjökull, som med sine 950 kvadratkilometer er Islands nest største. Mesteparten av breen ligger på 1200–1300 meters høyde over havet.

– Dette er verdens største menneskeskapte istunnel, opp­lyser Thorsteinn Kolbeinsson.

« … det som en gang skal ha vært verdens største hvalfangststasjon.

Den ble opprinnelig laget i forskningsøyemed, men er også blitt en fascinerende turistattraksjon. Tunnelen er 500 meter lang og tar deg dypt inn i breen. Husk varme klær – her nede er det (naturlig nok) bestandig kaldt. Bare turen opp til tunnelen fra møtepunktet Húsafell er en opplevelse i seg selv. Den foregår nemlig med digre MAN-doninger som tidligere var mobile rakettutskytningsramper for NATO, men som er bygget om til turistbusser. De er utstyrt med åtte hjul der sjåføren kan styre lufttrykket i de digre ballongdekkene fra førerhytta slik at de enorme kjøretøyene «flyter» oppå snøen.

<b>BLINDVEI:</b> Veien langs Mjoifjordur går helt ut til fyret på Dalatangi.
BLINDVEI: Veien langs Mjoifjordur går helt ut til fyret på Dalatangi. Foto: Páll Guðmundur Ásgeirsson

Turen koster rundt 1300 norske kroner. Man må selv besørge transport til Húsafell, en biltur på en time og tre kvarter fra Reykjavik. Du kan kjøre opp til brekanten selv, men da er bil med firehjulstrekk anbefalt.

Det ville ekstra

Østsiden av Island opplever ikke mye turisme sammenlignet med vestkysten, men sannheten er at denne delen av øya også har mye å by på. De fantastiske klippeformasjonene Studlagil i Jökuldalur er et eksempel på det. Det tar noe over syv timer å kjøre fra Reykjavik (man kan også komme hit med innenriksfly), og i tillegg må man påregne en gåtur for å komme seg ut til klippene, men synet er noe av det vakreste man kan tenke seg. Lik staute tårn limt på fjellveggen står basaltklippene der urokkelige og vokter over elven under seg, upåvirket av vær og vind. I mange år var disse formasjonene gjemt under vann, og de ble oppdaget først da et vannkraftverk ble bygget i området noe som igjen medførte at vannstanden i breen Jökla ble kraftig redusert.

<b>LAVATUNNEL:</b> Blir turen inn i Thrihnukagigur for skummel eller for kostbar er lavatunnelen i Raufarhólshellir (bildet) et alternativ. Ligger kun en <br/>30 minutters kjøretur fra Reykjavik.
LAVATUNNEL: Blir turen inn i Thrihnukagigur for skummel eller for kostbar er lavatunnelen i Raufarhólshellir (bildet) et alternativ. Ligger kun en
30 minutters kjøretur fra Reykjavik.
Foto: The Lava Tunnel

– Og er man først på østsiden av øya vår, er vakre Mjoifjordur verdt å få med seg, mener Thorsteinn Kolbeinsson.

– Det kreves litt arbeid å komme seg dit, og veien inn er kun åpen om sommeren. Men du vil få et fantastisk skue utover fjorden og fjellene rundt.

« MAN-doninger som tidligere var mobile rakettutskytnings­ramper for NATO.

<b>INDRE URO:</b> Under Europas største isbre Vatnajökull finnes flere vulkaner. De kan ikke oppsøkes. Thrihnukagigur-vulkanen derimot kan besøkes.
INDRE URO: Under Europas største isbre Vatnajökull finnes flere vulkaner. De kan ikke oppsøkes. Thrihnukagigur-vulkanen derimot kan besøkes. Foto: Ragnar Th. Sigurdsson

Cirka 25 mennesker bor i den knøttlille bygda Brekka i Mjoifjordur. På motsatt side av fjorden for tettstedet lå det som en gang skal ha vært verdens største hvalfangststasjon, etablert av nordmannen Hans Ellefsen rundt 1901. Stedet ble kalt Asknes og skal ha sysselsatt så mange som 400 mann på det meste. Virksomheten ble avviklet rundt 1911.

En liten pussig attraksjon som er et populært fotoobjekt, er det rustne vraket av et amerikansk landgangsfartøy (LCM) som ligger lengre inn i fjorden. Det skal ha blitt benyttet til å frakte radarutstyr inn til land av amerikanere, før det senere ble brukt av lokale fiskere til å frakte fiskeavfall.

Slik kommer du hit:

<b>4X4:</b> Utgangspunktet for turen til Langjökull er Húsafell som ligger 130 kilometer fra Reykjavik. Du kan kjøre opp til startpunktet ved breen, men da er bil med firehjulstrekk anbefalt.

Både IcelandAir, Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo til Keflavik. Flytiden er så vidt under tre timer. Priser fra tusenlappen tur/retur, men som regel noe mer.

Her bor du:

Reykjavik har flere gode hoteller. Prisnivået er gjennomgående høyt på Island, og dette gjenspeiler seg både i bo- og levekostnader. Hotell med fire stjerner midt i sentrum koster fra 1600 kroner natten for dobbeltrom. Radisson Blu 1919 ligger midt i smørøyet og holder god standard. Pris fra 1800 per natt for dobbeltrom Du kan få vesentlig rimeligere innkvartering dersom du er villig til å bo en kilometer eller to utenfor sentrum. Reykjavik er uansett en liten by, og det er lett å finne frem.

Leiebil:

Det finnes flere leiebilselskaper, både på Keflavik og i Reykjavik. Prisnivået er omtrent som i Norge. Husk at enkelte strekninger krever bil med firehjulstrekk.

Covid-19

Island har innført midlertidig grensekontroll. Fra og med
19. august vil innreisende fra Norge kunne velge mellom
14 dagers karantene eller en covid-19-test ved ankomst, etterfulgt av innreisekarantene i fem-seks dager og deretter en test nummer to etter fem-seks dager. Kilde: Utenriksdepartementet

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 46 2020

<b>BREKKA:</b> På andre side av fjorden for Brekka skal den norske hval­fangststasjonen Asknes ha ligget.
BREKKA: På andre side av fjorden for Brekka skal den norske hval­fangststasjonen Asknes ha ligget. Foto: Destination Austurland

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2020.

Les også