Klima

Ny oppdagelse får forskere til å gni seg i øynene: Metan reduserte CO2 kraftig

Dette kan endre veldig mye av hva forskere frykter om klimaendringer.

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Forskere ombord på forskningsskipet F/F «Helmer Hanssen» utenfor Svalbard har gjort oppsiktsvekkende funn.
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Forskere ombord på forskningsskipet F/F «Helmer Hanssen» utenfor Svalbard har gjort oppsiktsvekkende funn. Foto: UiT
Publisert

Forskere har i noe tid vært dypt bekymret for at global oppvarming skal føre til smelting av permafrost, og at det derfor vil slippes ut store mengder gasser (og bakterier) som har ligget trygt lagret i bakken.

Se videoversjon av saken:

Les også: Når isen smelter våkner urgamle sykdommer til live

En av de største bekymringene er at økte havtemperaturer vil sørge for at enorme mengder lagret metangass vil slippes ut. Og siden metan er en gass som er nær 30 ganger verre for global oppvarming enn CO2, er det en av forskernes store hodepiner.

Denne typen for metanutslipp foregår nå hele tiden, og et amerikansk forskningsteam på båten Helmer Hanssen har vært i områdene rundt Svalbard for å gjøre målinger fra områder der metanen siver ut i havet.

Resultatene gjengis nå av anerkjente Science.

Det forskerne har sett på denne gangen er metanlekasjer fra det som på denne grafen omtales som "Shallow Arctic Shelf" som påvirkes av smeltende permafrost.
Det forskerne har sett på denne gangen er metanlekasjer fra det som på denne grafen omtales som "Shallow Arctic Shelf" som påvirkes av smeltende permafrost.

Metanutslipp ga økt fotosyntese

Det de oppdaget, overrasket forskerne stort. For det første målte de mindre metan enn de hadde regnet med. Men det var en annen effekt som var mer oppsiktsvekkende:

Metan som bobler opp fra bunnen ser ut til å dra med seg næringsrike stoffer fra sjøbunnen, som fungerer som næring for algene i vannet.

Dette er svært gode nyheter, for dette er alger som har fotosyntese. Med andre ord, de absorberer CO2 og slipper ut oksygen.

Så stor var effekten av metanutslippene, at vannet over slike metansutspring absorberte dobbelt så mye CO2 som vannet rundt.

Helmer Hanssen på Svalbard.
Helmer Hanssen på Svalbard. Foto: UiT

230 ganger så effektivt

Absorbering av CO2 er vel og bra, men hva hjelper det om metanen slipper ut i luften?

Også her var forskerne overrasket: Deres målinger tyder på at rundt 1900 ganger mer CO2 blir absorbert, enn metan som slippes ut.

Om en kompenserer for hvor potent metan er, er det likevel snakk om en 230 ganger mer "kjølende" effekt fra CO2-opptak enn varmende effekt fra metan.

- Disse funnene utfordrer den bredt holdte oppfattelsen om at områder som har mye metanutslipp øker den globale drivhuseffekten, skriver forskerne i sitt sammendrag av forskningsartikkelen.

De er derimot krystallklare på at de ikke vet om den samme effekten finner sted andre steder i verden, og spesielt i ikke-arktiske strøk.

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2017.

Les også