jakten på pasient NULL:

Kvinnen var en av de første som fikk påvist koronasmitte – nå snakker hun ut

Kvinnen gikk med det da ukjente viruset i lang tid før det ble tatt grep.

Arbeidere ikledd fullt smittevernutstyr avbildet utenfor det store fiskemarkedet i Wuhan i Kina 27. januar.
Arbeidere ikledd fullt smittevernutstyr avbildet utenfor det store fiskemarkedet i Wuhan i Kina 27. januar. Foto: Chinatopix via AP
Sist oppdatert

Kinesiske medier har identifisert en av de første personene som testet positivt for koronaviruset, skriver Wall Street Journal.

Kvinnen, Wei Guixian (57), solgte levende reker på fiskemarkedet i Wuhan. Hun begynte først å føle seg dårlig 10. desember i fjor.

Gikk på jobb med symptomer

Hun trodde det var en forkjølelse, men hun oppsøkte en lokal klinikk og fikk en injeksjon, før hun returnerte til jobb. Der kan hun ha spredd viruset videre til mange andre personer.

– Jeg følte meg sliten, men ikke like sliten som tidligere år. Jeg får influensa hver vinter, så jeg trodde det var influensa, uttaler hun til kinesiske The Paper ifølge australske News.

Hun fortsatte å føle seg syk og oppsøkte derfor sykehuset "The Eleventh" noen dager senere. Der klarte de imidlertid ikke å finne ut hva som var galt med henne, og hun ble sendt hjem med noen piller.

Hun oppsøkte derfor den første klinikken igjen og fikk en ny injeksjon.

– På denne tiden hadde jeg begynt å føle meg skikkelig dårlig. Jeg hadde ikke mye energi eller styrke, sier hun til kinesiske medier.

Kan ha spredd smitte i seks dager

Den 16. desember oppsøkte hun til slutt et av byens større sykehus. Der ble sykdommen beskrevet som nådeløs av en lege som hadde fått inn flere andre pasienter med tilknytning til fiskemarkedet med lignende symptomer.

Det var først her hun ble satt i karantene.

Åtte dager etter de første symptomene var hun så dårlig at hun lå nærmest bevisstløs i en sykehusseng.

Fikk ikke varsle

Legene ved dette sykehuset så sammenhengen og fikk isolert disse pasientene, og alarmert sine overordnede. Likevel ble de av myndighetene hindret i å varsle kolleger ved andre sykehus eller befolkningen.

En av de første legene som varslet myndighetene ble først kritisert for å "spre rykter", skriver Wall Street Journal.

Selv da president Xi Jinping beordret myndighetene til å kontrollere utbruddet, ble det fra offisielt hold nektet for at smitten kunne spre seg mellom mennesker, noe leger hadde visst var mulig siden slutten av desember.

Jinping tok heller ikke noe grep for å stanse feiringen av kinesisk nyttår 25. januar, noe som bidro til å spre smitten i Kina.

Delte toalett med vilt-slaktere

Helsemyndighetene i Wuhan har bekreftet at kvinnen var én av de 27 første pasientene som fikk påvist sykdommen.

Det er imidlertid tvilsomt om hun er den aller første smittebæreren. Hun forteller i intervjuet at hun tror hun kan ha blitt smittet via et toalett på markedet som hun blant annet delte med selgere av kjøtt fra ville dyr, skriver News.

Dermed er hvem som er den egentlige pasient null fortsatt et mysterium, men den mest utbredte teorien er at viruset kommer fra flaggermus, men kan ha blitt overført til mennesker via andre ville dyr på markedet - enten levende eller døde, skriver Wall Street Journal.

Kan ha startet tidligere

Det har tidligere blitt spekulert i om det første smittetilfellet kan ha oppstått lenge før Wei (57) ble smittet.

Dokumenter fra myndighetene kom det frem at første tilfelle kan ha inntruffet allerede 17. november, 2019. Personen er en 55-åring fra Hubei-provinsen, men er ikke identifisert ut over dette. Selv om man tror dette er "pasient null", er det ennå ikke blitt verifisert med full sikkerhet, skriver Business Insider.

Funnet tyder imidlertid på at koronaviruset begynte å sirkulere flere uker før de første tilfellet ble bekreftet. Ifølge WHO ble det første tilfellet i Kina registrert 8. desember.

– Å finne pasient null vil ikke gi oss alle svarene, men det er likefullt viktig for å kunne hjelpe oss å lage et kart over hvor og hvordan viruset har spredd seg. Det er vanskelig å tegne et kart uten å vite hvor det startet, sier Sarah Borwein som jobber med smittsomme sykdommer i Hong Kong til South China Morning Post.

Mener Kina skjuler nye tilfeller

Kinesiske myndigheter hevder de nå har kontroll på koronasmitten, og har de siste dagene ikke publisert nye lokale tilfeller.

Sykehuskilder og lokale eksperter sier imidlertid til Financial Times at de mener det er "skjulte" tilfeller og tilfeller uten symptomer som myndighetene nekter å inkludere i smittetallene.

– Det er ekstremt urovekkende at de fortsetter å publisere "ingen nye tilfeller". Det er veldig risikabelt og kan føre til at innsatsen og alt vi har ofret i Wuhan og i hele Hubei blir til ingen nytte, sier en sykepleier til Financial Times.

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2020, og sist oppdatert 27/03 2020.

Les også