Fyllesyk

Kur mot fyllesyke: Dette sier vitenskapen hjelper mot bakrus

Plages du av fyllesyke «dagen derpå» har vitenskapen flere råd som faktisk kan lette bakrusen. Kort fortalt: Hyl nedpå en Sprite når du står opp, lag en god frokost med masse speilegg og kjør på med kaffe og Ibux.

KUR MOT FYLLESYKE: Helt om natten - ikke helt om dagen? Å drikke vann dagen lang er smart før, mens og etter du drikker alkohol - men hva hjelper mot fyllesyke når den først dunker i skallen? Forskere har funnet at kaffe og Ibux har en spesiell effekt.
KUR MOT FYLLESYKE: Helt om natten - ikke helt om dagen? Å drikke vann dagen lang er smart før, mens og etter du drikker alkohol - men hva hjelper mot fyllesyke når den først dunker i skallen? Forskere har funnet at kaffe og Ibux har en spesiell effekt. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Siden tidenes morgen har menneskeheten hatt et mål for øye: Finne den beste måten å kurere fyllesyken dagen derpå.

Mens noen sverger til iskald cola, mener andre det er bedre med en fet frokost. Colaen kan du heller bytte med Sprite (mer om det lenger ned), men den fete frokosten bør du unne deg.

Nedenfor følger tre råd som forskere hevder faktisk funker mot fyllesyke, men først må vi innom hva som faktisk forårsaker bakrusen.

Derfor blir du fyllesyk

Effekten av akohol i kroppen er velkjent, men faktisk ikke spesielt godt forstått. Vi har mange teorier om hvorfor alkoholen har den effekten den har, men nøyaktig hvordan for eksempel en flaske whisky brytes ned i kroppen, er i stor grad en gåte for forskerne.

Om vi går rett på etanolen, har vitenskapen noe bedre oversikt. I kroppen brytes etanol ned til acetaldehyd, og ensymet som står for jobben kalles alkoholdehydrase - eller ADH.

Acetaldehyd brytes videre ned til acetat, og ensymet som står for den jobben kalles aldehyddehydrase - eller ALDH.

Acetat er din venn. Den regnes for å være harmløs og forskningen tror til og med den gir ekstra energi. Acetaldehyd, derimot, er hva som gir deg hukommelsestap, tørr munn og vanskeligheter med å holde øynene åpne.

Den dundrende hodepinen, kvalmen og kramper i musklene kommer av at alkohol hemmer utskillelsen av et hormon fra hjernen som sørger for at kroppen holder på vannet. Isteden pumper nyrene vannet rett ut av kroppen (du må tisse hele tiden) og du blir dehydrert.

FROKOST FOR ILLSINTE TØMMERMENN: Egg inneholder gode stoffer som hjelper kroppen å bryte ned dårlige stoffer som forårsaker fyllesyke.
FROKOST FOR ILLSINTE TØMMERMENN: Egg inneholder gode stoffer som hjelper kroppen å bryte ned dårlige stoffer som forårsaker fyllesyke. Foto: Crestock

Spis en god frokost med masse speilegg

Du kan hjelpe leveren med å bli kvitt acetaldehyd ved å spise en god frokost med masse speilegg. Egg inneholder stoffet L-cystein, som hjelper kroppen å bryte ned acetaldehyd raskere.

Et stort måltid før du begynner å drikke alkohol er også et triks. Det hjelper med å holde alkoholen lenger i magesekken og sinker opptaket i blodet.

KAFFE OG IBUX er kur mot fyllesyke som går hånd i hånd med en god frokost med speilegg.
KAFFE OG IBUX er kur mot fyllesyke som går hånd i hånd med en god frokost med speilegg. Foto: antpkr (istockphoto)

Kaffe og Ibux

Det finnes mange forskere som har gått i bresjen for å finne en kur mot fyllesyke.

For noen år tilbake hevdet forskere ved Thomas Jefferson-universitetet i Philadelphia at de hadde funnet den perfekte miksen for å kurere dundrende hodepine, og du har det antakeligvis hjemme:

Koffein og ibuprofen. I praksis: Kaffe og Ibux.

Professor Michael Oshinsky ved universitetet hevdet miksen skulle hjelpe deg å redusere nivået av acetaldehyd i kroppen.

Funnene til Oshinsky gikk rett i strupen på tidligere undersøkelser som hevder at det ikke finnes en kur mot fyllesyke. Faktisk blir det ansett som en medisinsk myte.

Fyllesyke er resultatet av overdrevet alkoholkonsum. Dermed er den eneste «kuren» mot fyllesyke å unngå å drikke for mye alkohol, har man konkludert med fram til nå.

BYTT COLA MED SPRITE: Vi aner ikke om Sprite Light gir samme effekt, men det var det vi hadde bilde av ...
BYTT COLA MED SPRITE: Vi aner ikke om Sprite Light gir samme effekt, men det var det vi hadde bilde av ...

Bytt Cola med Sprite

Mange sverger til iskald Coca-Cola for i det minste å lindre bakrusen, men skal vi stole på forskere ved Sun Yat-Sen-universitetet i Kina, kan det være smartere å bytte til Sprite.

Universitetet skal være kjent for sin forskning innen farmakologi, altså «læren om effektene av kjemiske substanser i levende systemer».

Forskerne ved Sun Yat-Sen har studert hvordan etanol brytes ned. Målet var å minimere tiden acetaldehyd holdt seg i kroppen, og metoden for å gjøre det er å øke nivået av ALDH (du husker, ensymet som bryter acetaldehyd ned til acetat).

Sprite gjorde det forskerne var ute etter. Den forsterket effekten av ALDH, og sørget for at den grusomme acetaldehyden faktisk forsvant raskere ut av kroppen.

Koreanernes kur mot fyllesyke: Suppen Haejangguk

Det sies at suppen Haejangguk, som bokstavelig talt betyr «fyllesykesuppe» først ble kokt i det koreansk kongedømmet Goryeo, som ble etablert i år 918.

Suppen omtales i en koreansk lærebok for det kinesiske språket, og kalles her seongjutang - som betyr «suppe du blir edru av».

Forfatterne Deuki Hong og Matt Rodbard skriver i boken " Koreatown" at suppen er kokt sammen spesifikt for å få kroppen i vater etter en skikkelig fyllekule.

I sin originale versjon inneholder Haejangguk både koagulert blod og oksehalekjøtt, men duoen har funnet fram til en versjon som lar seg lage i vanlige kjøkken, skriver Gear Patrol.

Det er mulig du må oppdatere krydderskuffen litt før du setter i gang med kokkeleringen, men en kan håpe det er verdt innsatsen.

HAEJANGGUK
Til 4-6 personer

Ingredienser:

  • 2 napakålhoder (ca. 1 kg til sammen)
  • 3 ss doenjang (en type fermentert soyabønnepasta)
  • 2 ss gochugaru (en form for koreansk chilipulver)
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 2 dl bønnespirer
  • 1 dl squash i skiver
  • 1 vårløk i tynne skiver
  • 1 finhakket koreansk rød chili (eller gochujang)
  • 1 finhakket Anaheim-chili
  • 1,1 liter kjøttkraft

Slik gjør du det:

  1. Kok opp en stor kjele med vann og blancher kålen i ett minutt før du kjøler kålen ned i bolle med isvann. Rist av vannet og skjær kålen i ca. fem cm tykke skiver.
  2. Bland doenjang, gochugaru, hvitløk, soyasaus og sesamolje i en stor bolle. Hell i kål, bønnespirer, squash, vårløk og chilien, og bland godt. La det marinere i romtemperatur i 15 minutter.
  3. Ha alt over i en kjele og hell på kjøttkraft. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Server.

Pille som kurerer fyllesyke

Siste nytt på forskningsfronten er en pille eksperter hevder er rene vindundermiksturen.

Nettsiden Digital Trends skriver at en forsker ved University of California Los Angles har utviklet et «middel som kan hjelpe folk å nyte vin, drinker og øl uten å bli fyllesyke».

Mannen bak den potensielle mirakelkuren og pengemaskinen er professor i biokjemi Yunfeng Lu. Professoren har sammen med kollega Cheng Ji ved University of Southern California, testet mirakelkuren på fulle mus - med positive resultater.

Forskerteamet klarte å redusere alkoholnivået i blodet til testmusene med hele 45 prosent i løpet av fire timer. I tillegg oppdaget forskerne at nivået av acetaldehyd, stoffet som fremkaller bakrus, hos testmusene som fikk middelet var «ekstremt lavt» sammenlignet med gruppen mus som ikke fikk motgiften.

Til nettsiden forteller Lu at de er fornøyde med resultatene av forsøkene.

Kuren for fyllesyke Lu og hans team har kokt sammen, består hovedsakelig av enzymer som eksisterer i leveren hos mennesker. I leveren er disse enzymenes oppgave å hjelpe kroppen med å bryte ned alkohol. Forskerteamet har så puttet disse utvalgte enzymene i pillekapsler i forsøk på å skape en mirakelpille. Musene i forsøket fikk injisert middelet i blodet.

Professoren sier at motivasjonen for å lage en pille mot fyllesyke er hans egen elsk for vin.

- Som professor i biokjemi og vinelsker, følte jeg at jeg måtte finne en løsning på problemet (fyllesyke), skriver nettsiden.

Lu understreker at målet med pillen er ikke å sørge for at folk misbruker alkohol lettere, men heller hjelpe personer som sliter med sideeffektene av å ha det litt for moro på byen. Han oppfordrer alle til å ha et moderat alkoholforbruk.

Pære kan være løsningen

For dem som sverger til naturens midler, forsøkte australske forskere seg på en variant.

I 2015 meldte forskningsinstituttet CSIRO at de var i ferd med å fullføre et forskningsprosjekt på effektene av pærer og at pærejuice kunne være den perfekte løsningen for fyllesyke.

- Tro det eller ei, men pærer har effekt på hvor mye alkohol du har i blodet etter en drink, sa professor Manny Noakes til australske News den gangen.

Du kan dog ikke bare løpe i butikken og kjøpe en vanlig pære. Forskningen som er gjennomført er på såkalt "koreanske pærer", eller "eplepærer" om du vil.

- Jeg bør også understreke at effekten så vi hvis du tar pærejuice før du begynner å drikke alkohol. Det er ikke noe som tyder på at du kan ta pærejuice i etterkant for å gjøre noe med tømmermennene, påpekte hun.

Nøyaktig hvordan pærejuicen kan ta knekken på fyllesyken er foreløpig ikke beskrevet, men professoren forteller at pærer også har inflamasjonshemmende effekter, samt at de er egnet til å redusere kolesterolnivået i kroppen.

Les også: Derfor er det sunt å drikke øl

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2018, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også